REVISTA PRESEI - 29.12.2011

Willy Homner
Revista Presei / 29 decembrie 2011

REVISTA PRESEI 29.12.2011

ADEVARUL

România va avea o altă faţă de la 1 ianuarie 2012

Prima zi din anul viitor este prevăzută ca termen de intrare în vigoare a unor legi şi acte normative care vor schimba radical viaţa românilor. Reglementările care intră în vigoare peste câteva zile impun românilor mai multe restricţii, presiunea taxelor va creşte şi numai în anumite cazuri birocraţia va fi ceva mai relaxată. Cele mai multe schimbări vin, ca şi în anii trecuţi, din zona fiscală. "Adevărul" vă prezintă, pe scurt, principalele modificări pe care le vom resimţi imediat după trecerea în noul an.

Un nou curs valutar pentru taxe

De la 1 ianuarie vom avea un nou curs valutar după care vom calcula, pe întreg parcursul anului 2012, taxele exprimate în euro, în special accizele la ţigări, cafea, benzină, motorină şi GPL. Acest curs este de 4,3001 lei/euro, în creştere uşoară faţă de cel stabilit pentru 2011, care a fost de 4,2655 lei/euro. Chiar şi aşa, în preţurile finale ale produselor accizabile se vor resimţi unele majorări, însă cele mai multe vor fi de mică şi foarte mică amploare.

Averi mai mari, impozite duble

O prevedere importantă inclusă în Codul Fiscal se referă la menţinerea în 2012 a impozitării suplimentare a persoanelor care au mai multe proprietăţi imobiliare, precum şi a deţinătorilor de maşini a căror capacitate cilindrică este mai mare de 2.000 cmc. Guvernul a decis ca impozitul pentru aceste autovehicule să fie dublat. De asemenea, persoanele care deţin în proprietate mai multe clădiri vor achita impozite majorate cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu.

USL a scăzut cu 13 procente în Bucureşti

Barometrul "Adevărul", realizat de IMAS, relevă că Opoziţia ar obţine 50,8% în Capitală în decembrie, faţă de 63,3% în noiembrie. USL conduce în preferinţele bucureştenilor cu 50,8% din voturile celor care s-ar prezenta la alegerile parlamentare, potrivit sondajului pe luna decembrie, realizat de IMAS la comanda ziarului "Adevărul". PDL ar fi votat de 27,5% din alegătorii din Capitală. Partidul Poporului, patronat de Dan Diaconescu, ar obţine 6,9%, UNPR este cotat cu 5,3%, iar PRM, cu 5,1%. Crin Antonescu este cel mai popular om politic printre bucureşteni, având o cotă de încredere de 23,1% . Preşedintele Traian Băsescu este apreciat de 15,3% din alegători, în timp ce şeful Senatului, Vasile Blaga, are 14,8%. Liderul PSD, Victor Ponta, are o cotă de încredere de 10,7%, urmat de Theodor Stolojan - 10%, Corneliu Vadim Tudor - 9,7% şi Emil Boc - 8,1%.

Cel mai negru an pentru băncile din Europa

Criza din 2008 s-a dovedit blândă pentru băncile europene: unele au fost naţionalizate, alte au avut profituri mai mici. În 2011 însă, ele au fost lovite din toate părţile. Anul a început cu trei litere care au îngrozit întreaga comunitate bancară: PSI (implicarea sectorului privat). În mijlocul discuţiilor privind noul plan de salvare a Greciei, Angela Merkel, cancelarul german, cerea insistent ca sectorul privat să participe voluntar la această strategie. Astfel, creditorii privaţi ai statului elen - bănci comerciale, fonduri de investiţii şi companii de asigurări - s-au văzut obligaţi să suporte pierderi semnificative pe împrumuturile pe care le acordaseră Atenei. Se vorbea atunci de pagube de 20%, iar reprezentanţii sectorului erau scandalizaţi.

Turcia îngroapă Nabucco? Rusia obţine permisiunea Ankarei pentru conducta South Stream

Turcia a acordat miercuri permisiunea Rusiei ca viitorul gazoduct South Stream să îi tranziteze apele teritoriale, relatează BBC. Acordul Turciei era ultimul pas pe care Moscova îl avea de făcut pentru a trece la realizarea proiectului de furnizare a gazelor către Europa. Conducta South Stream (care ar urma să treacă pe sub Marea Neagră) concurează conducta Nabucco susţinută de UE şi la care este parte şi România. Turcia a avut tot timpul o poziţie ambivalentă, susţinând că e nevoie de realizarea ambelor proiecte, de vreme ce necesarul de gaze al Europei va creşte.

Costurile de împrumut ale Italiei au scăzut la jumătate, amplificând câştigurile de pe pieţele de acţiuni

Acţiunile companiilor europene au înregistrat câştiguri subtanţiale astăzi pentru a patra zi consecutiv, ca urmare a succesului licitaţiei de vânzare de obligaţiuni cu scadenţă la şase luni, realizate de Italia. Scăderea costurilor de finanţare pentru a treia cea mai mare economie a Uniunii Europene este un semnal pozitiv pentru pieţe, deoarece înlătură, sau cel puţin amână, momentul intrării Italiei în incapacitate de plată. Optimismul de pe piaţa europeană a condus şi la creşterea futures-ului indicilor americani.

Băncile comerciale europene au depus la BCE patru cincimi din cât au împrumutat cu câteva zile în urmă

Băncile din zona euro au constituit la Banca Centrală Europeană (BCE) depozite pe termen scurt de peste 412 miliarde de euro. Suma reprezintă aproximativ patru cincimi din cea luată cu împrumut, pe trei ani, cu doar câteva zile în urmă, de la BCE. Cifrele publicate de Banca Centrală Europeană arată că neîncrederea în pieţele financiare este în continuare la cote ridicate.

Listarea Romgaz întârzie. Ministerul Economiei a amânat depunerea ofertelor pentru intermediari

Ministerul Economiei a amânat cu aproape două săptămâni, pentru 16 ianuarie, termenul până la care brokerii pot depune oferte pentru intermedierea vânzării a 15% din acţiunile Romgaz în vederea listării pe bursă, la solicitarea posibililor intermediari. Termenul iniţial era stabilit pentru joi, 29 decembrie. "Am avut marţi o întâlnire cu ei (cu potenţialii intermediari - n.r.) şi toţi au cerut să amânăm cu câteva zile termenul de depunere. Toţi cei care au cumpărat caietul de sarcini au cerut amânarea. Nu este una mare, de luni, ci doar de câteva zile. Ei au avut nişte propuneri de modificare a caietului de sarcini, pe care le-am luat în calcul şi urmează să le introducem în prospect, chestiuni care să ducă la finalizarea cu succes a tranzacţiei", a declarat Florin Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), citat de Mediafax.

Guvernul dublează redevenţa pentru aur

Guvernul a decis dublarea redevenţei pentru metale preţioase, adică aur, platină şi argint, de la 4% la 8% din valoarea producţiei, şi majorarea redevenţei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum cărbunele şi apele minerale. O cotă de 20% din taxe urmează să fie cedată autorităţilor locale. În acelaşi timp, redevenţele pentru veniturile brute realizate din transportul şi tranzitul petrolului vor creşte de la 10 la 15%, iar cele pentru înmagazinarea subterană a gazelor, de la 3% la 5%. Surse din domeniu au precizat, pentru "Adevărul", că aceste măsuri nu vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, la fel ca celelalte modificări ale Codului Fiscal.

CURENTUL

Istoria se repeta: Brancoveanu si Ceausescu tradati de serviciile secrete

Primul punct comun, este legat de faptul că viaţa şi sfârşitul ambilor s-au petrecut sub umbra Rusiei: Rusia imperială în cazul voievodatului şi Rusia sovietică în cazul "Măreţului Cârmaci". Dar acesta este doar un cadru general care există de secole, în istoria ţării noastre. Ceea ce leagă cele doua destine, la peste 275 de ani distanţă, sunt alte puncte comune: ambii au fost acuzaţi că ar fi deţinut averi imense, depuse în bănci străine. Şi, asemănarea cea mai neaşteptată: ambii au pierdut la "ruleta istoriei" trădaţi de propriile servicii secrete.

Adjunctul lui Iulian Vlad: Tokes a semnat chitanţe că a primit bani pentru spionaj

Un alt martor important al evenimentelor din decembrie 1989, care nu a ieşit, pånă azi, cu nicio declaraţie publică despre ceea ce s-a întåmplat atunci, este adjunctul fostului şef al Departamentului Securităţii Statului, generalul Bucurescu Gianu. Născut în 1934, el a fost încadrat în Securitate în 1954 şi din ianuarie 1956 påna la 1 ianuarie 1985 a lucrat pe linia pregătirii cadrelor, în Direcţia de învăţămånt a MI şi a Securităţii Statului. Bucurescu Gianu a fost cel care s-a ocupat de securitatea mitingului din Piaţa Palatului, din 21 decembrie 1989, miting organizat la sugestia fostului primar al Capitalei, Barbu Petrescu. Adjunctul generalului Iulian Vlad descrie şi ordinele directe primite atunci de la Iulian Vlad, dar confirmă şi faptul că Laszlo Tokes era plătit de serviciile maghiare de spionaj.

EVENIMENTUL ZILEI

Eolienele vor produce cât centrala de la Cernavodă

Eolienele vor ajunge, în 2012, dacă totul merge bine, să aibă o capacitate de 1.500 MW, mai mult decât centrala de la Cernavodă, care are în jur de 1.400 MW. În 2011, pe fondul secetei, ele au căpătat o importanţă strategică, producând, în unele perioade, mai mult decât Hidroelectrica. Investiţiile ar putea totaliza, în 2012, până la 1,5 miliarde de euro, iar capacitatea totală va creşte la aproape 1.600 MW, dublu faţă de 2011, potrivit Danei Duică, director executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. "În 2012, ne aşteptăm la investiţii care pot ajunge până la 1,5 miliarde euro, în varianta optimistă în care planurile anunţate de companii vor fi duse la bun sfârşit", spune aceasta. În cei 800 MW de anul viitor vor intra proiectele marilor jucători Enel, EDP, CEZ şi ale altora mai mici, locali, precum Holrom şi Monsson.

Dilema unui miliardar din cea mai dinamică economie: N-are unde să investească

Miliardarul indian Ajay Piramal stă în prezent pe un munte de cash. Cu toate acestea, magnatul miliardar indian, care-şi desfăşoară afacerile în economia cu cea mai rapidă rată de creştere, se luptă pentru a găsi o cale ce să facă cu banii. Problema nu e lipsa de oportunităţi, spune el. Problema e India. "Oricare investiţie mare nu este transparentă", spune Piramal. Dilema sa este un semn de îngrijorare pentru India. Cu o ţară afundată în corupţie, birocraţie stufoasă şi politici neclare şi în continuă schimbare ale guvernului, mulţi din cei care şi-au făcut averi de miliarde acolo spun acum că poate e timpul să părăsească India. Este mai uşor să faci afaceri în altă parte.

Nu-ţi plăteşti taxele, nu primeşti ajutoare

Asistaţii sociali şi cei care iau indemnizaţie pentru creşterea copilului, dar nu îşi plătesc taxele şi impozitele locale, vor rămâne fără bani. Pentru că tot mai puţini români se duc să-şi achite la timp taxele şi impozitele locale, autorităţile s-au gândit să îi oblige, măcar pe cei care primesc ajutor din partea statului, să-şi plătească dările. Astfel, persoanele care beneficiază de venitul minim garantat, de alocaţie de susţinere a familiei şi indemnizaţie de creştere a copilului riscă să rămână fără bani timp de cinci luni.

JURNALUL NATIONAL

Cum ne finanţăm deficitul în 2012. Guvernul a bugetat un deficit de 11,2 miliarde lei, pentru anul viitor

Ministerul de Finanţe trebuie să facă rost de 11,2 miliarde lei, în 2012, bani care vor fi folosiţi numai pentru finanţarea deficitului bugetar. Potrivit strategiei ministerului, 50% din sumă ar urma să fie acoperită din împrumuturi de pe plan extern, restul de pe piaţa externă. Practic, suma pe care Finanţele trebuie să o împrumute este mult mai mare pentru că o parte din aceşti bani vor fi luaţi pe termen scurt şi aceste sume trebuie rostogolite. De exemplu, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat în acest an 51,5 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase în 2010, de 41 mi­liarde de lei. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă 1,4 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat, faţă de 2,53 miliarde euro în 2010.

"Barometrul crizei" arată creştere puternică a industriei în 2012. Consumul de energie se va mări cu 5% anul viitor

Consumul final de energie electrică, botezat în 2009 drept "indicatorul crizei" de către preşedintele Traian Băsescu, este estimat să urce cu 5% în 2012, până la 48,95 TWh, potrivit estimărilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). Instituţia apreciază că în acest an consumul de energie va ajunge la 46,62 TWh. Conform datelor raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în primele zece luni ale acestui an, consumul a urcat cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 43,42 milioane MWh. Producţia a fost asigurată în proporţie de 52,4% de termocentrale, 27% în hidrocentrale şi 19,3% în reactoarele nucleare de la Cernavodă. Cea mai mare parte, respectiv 65,4%, a fost consumată în industrie, urmată de populaţie, cu 18,7%.

NATO a intervenit în Libia cu obiectivul de a-l ucide pe Muammar Gaddafi, potrivit Rusiei

Obiectivul principal al NATO în operaţiunea desfăşurată în Libia era răsturnarea de la putere şi asasinarea liderului libian Muammar Gaddafi, a denunţat miercuri primul Raport cu privire la drepturile omului în lume al Ministerului rus al Afacerilor Externe, notează EFE. 'Aplicând conceptul de securitate colectivă, NATO, în realitate, îşi propunea ca principal obiectiv răsturnarea şi asasinarea colonelului', semnalează documentul, care adaugă că unele informaţii arată că 'ordinul de lichidare a lui Gaddafi a pornit de la armatele Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei'. Raportul subliniază că Alianţa Nord-Atlantică a pus un accent deosebit pe provocarea nemulţumirii în rândul populaţiei din teritoriile aflate sub controlul regimului lui Muammar Gaddafi.

NATIONAL

Oprescu se judeca cu Dan Diaconescu

Pana sa se dueleze electoral, Sorin Oprescu si Dan Diaconescu se vor lupta prin tribunale. Si asta dupa ce primarul Capialei a cerut justitiei sa constate ca atacurile declansate impotriva sa de Dan Diaconescu si de postul OTV sunt nefondate.Concret, Sorin Oprescu a introdus la Tribunalul Bucuresti o cerere de chemare in judecata atat a lui Dan Diaconescu cat si a societatii care detine licenta postului OTV. Primul termen al procesului a fost fixat pentru data de 18 septembrie 2012. Oprescu este reprezentat in acest proces de societatea civila de avocati Zamfirescu Racoti Predoiu, casa de avocatura din conducerea careia a facut parte si actualul ministru al Justitiei Catalin Predoiu.

Codul Fiscal a fost schimbat in 40 de minute

Guvernul a aprobat noua forma a Codului Fiscal, valabil din 1 ianuarie 2012. Accizele se vor majora, unele impozite vor creste, iar proprietarii mai multor imobile si a masinilor cu motoare mari vor fi supraimpozitati. Printre cele mai importante modificari se numara cresterea accizelor la motorina, plata unor impozite majorate pentru firmele care nu reevalueaza cladirile deţinute si modificarea termenului de depunere a declaratiilor fiscale. Toate aceste modificari au fost aprobate intr-o sedinta de guvern care nu a durat mai mult de 40 de minute.

PUTEREA

ANCOM va scoate la licitaţie în 2012 toate frecvenţele utilizate de Cosmote, Orange şi Vodafone

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va scoate la licitaţie în prima parte a anului 2012 toate frecvenţele radio disponibile din benzile de 900 şi 1800 MHz, care sunt utilizate în acest moment de către Cosmote, Orange şi Vodafone, a declarat, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu. "Am ales licitaţia pentru că este soluţia cea mai echitabilă, mai corectă şi mai transparentă, care ne va permite în acelaşi timp să maximizăm eficienţa utilizării spectrului şi să realizăm valoarea reală a acestei resurse limitate a statului român, în beneficiul concurenţei şi utilizatorilor. În contextul în care România este deja acoperită cu mai multe reţele de comunicaţii mobile şi penetrarea este de 110%, selecţiile comparative, care pun accentul pe viteza şi dimensiunea dezvoltării de infrastructuri, sunt mai puţin justificate", a precizat Cătălin Marinescu.

Din 2012 vorbim mai ieftin pe telefonul mobil

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) informează că tariful maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie mobilă va fi de 4,05 eurocenţi/minut începând cu ianuarie , faţă de 5,67 eurocenţi/minut, cât era până acum. Ulterior, începând cu 1 septembrie 2012, ANCOM va reduce tariful la 3,07 eurocenţi pe minut. Tariful de terminare reprezintă costul unui apel initiat în reţeaua unui operator şi terminat într-o reţea diferită, plătit de operatorul în reţeaua căruia a fost iniţiat apelul operatorului în reţeaua căruia este terminat apelul. Mai mult decât atât, ANCOM are în vedere o scădere mai accentuată a tarifelor maxime de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie mobilă faţă de variantă propusă în consultare publică şi a mărit intervalele de reducere a acestor tarife de la 6 luni la 8 luni.

Mai rapid decât un glonţ

China a produs un supertren, capabil să atingă viteze de 483 km/h, cu 160 km mai mult decât deţinătorul actualului record, scrie "Daily Mail". Trenul, realizat din materiale plastice ranforsate cu fibră de carbon, a fost conceput să semene cu o sabie antică chineză şi va fi un model de "referinţă pentru operaţiunile feroviare de mare viteză", a explicat expertul Shen Zhiyun. La începutul acestui an, regimul comunist a prezentat cel mai rapid tren, capabil să parcurgă distanţa dintre Beijing şi Shanghai (1.236 km) în doar cinci ore, atingând o viteză maximă de 321 km/h. Ultimul model are însă o putere maximă de tracţiune de 22.800 de kilowaţi, faţă de 9.600, cât avea cel anterior.

ROMANIA LIBERA

Povestea impostorului Moş Gerilă

Un "moş" atletic, proletar, cu pieptul dezgolit, ţinând în mâna dreaptă "Noua istorie a României". Aşa era ilustrat Moş Crăciun de un ziar în 1947. Erau practic ultimele zile ale moşului, aşa cum îl ştiau românii. Doi ani mai târziu, acesta era înlocuit definitiv de comunişti cu Moş Gerilă. Dacă am trăi şi acum sub regimul comunist, zilele acestea ne-am pregăti pentru venirea laicului Moş Gerilă, cel care, la începutul anilor '50, l-a înlocuit pe Moş Crăciun. Cel din urmă era perceput ca o ameninţare pentru conceptul ateist impus de comunişti. Dispariţia lui Moş Crăciun şi instaurarea lui Moş Gerilă e surprinsă cel mai bine de ziarele vremii, care în 1946 îi dedicau numere speciale lui Moş Crăciun, dar în 1949 îl uitaseră deja cu desăvârşire. Acesta este momentul în care Moş Gerilă a intrat în scenă.

"Eminenţa cenuşie" a lui Putin a fost decapitată

Vladislav Surkov, adjunctul şefului Administraţiei Prezidenţiale şi totodată arhitectul actualului sistem politic din Rusia, a fost numit în funcţia de vicepremier însărcinat cu modernizarea economiei - un post puţin important. Mutarea este echivalentă cu îndepărtarea lui Surkov din cercurile puterii. Este greu de zis cum ar fi arătat Rusia de astăzi fără Vladislav Surkov: amprenta lăsată de bărbatul în vârstă de 47 de ani pe sistemul politic al ţării nu poate fi comparată decât cu cea a lui Vladimir Putin, de care Surkov a fost pentru multă vreme foarte apropiat. Într-un portret al său realizat de agenţia de ştiri Reuters, Surkov, numit atât de prieteni cât şi de duşmani "maestrul păpuşar", este descris drept "răspunsul Rusiei la cardinalul Richelieu" şi "un Machiavelli modern",

Plusurile şi minusurile noii legi a sănătăţii

Deşi ar fi trebuit să prevadă schimbări fundamentale în domeniul medicinii de familie şi al spitalelor şi să impună reguli clare de sancţiuni şi control, proiectul la care s-a lucrat mai bine de un an are încă multe scăpări, motiv pentru care mai rămâne trei luni în dezbatere publică. Noua Lege a sănătăţii, afişată ieri pe site-ul Ministerului Sănătăţii, ar trebui să reorganizeze medicina de familie, modul în care funcţionează spitalele, precum şi sistemul asigurărilor de sănătate. De asemenea, ar trebui să prevadă foarte clar care sunt drepturile asiguraţilor şi de ce servicii beneficiază aceştia contra sumelor pe care le virează lunar la bugetul sănătăţii.

ZIARUL FINANCIAR

Vlădescu: Antreprenorii şi cetăţenii sunt vinovaţi de prelungirea recesiunii pentru că o luaseră razna

"Prelungirea recesiunii este şi vina antreprenorilor şi a cetăţenilor care o luaseră razna. Antreprenorii au rămas fixaţi pe graficele vechi cu creşteri de profit care nu se mai opreau şi au refuzat mult timp să-şi redimensioneze planurile. Lumea s-a pomenit însă că salariile nu mai cresc, iar banii câştigaţi în plus în 2008 se duc acum pe credite. Trebuie înţeles că vârful de consum se baza pe creşteri salariale şi pe credit, iar acum trebuie să aşteptăm să se resoarbă efectul consumului anticipativ pe credit." Vlădescu spune că încă vede antreprenori care visează la perioada de până în 2008, iar acest mod de raportare trebuie abandonat pentru ca lucrurile să înceapă să se mişte mai repede în economie. La nivel general, Vlădescu crede că România are asigurate pentru 2012 sursele necesare finanţării în nivelul de deficit stabilit.

Şeful OTP: Am restructurat 4.000 de credite în franci elveţieni deoarece clienţii nu îşi mai puteau plăti ratele

Circa 4.000 de clienţi ai OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar maghiar, care s-au împrumutat în franci elveţieni au apelat la facilitatea de restructurare oferită de bancă deoarece nu îşi mai puteau achita ratele lunare, spune Laszlo Diosi, directorul general al băncii. "Nu au fost mai mulţi clienţii care să apeleze la bancă datorită temperării aprecierii francului după ce am venit cu această facilitate. Sunt însă clienţi care au ajuns la capăt cu capacitatea de rambursare a creditelor", a precizat Diosi. Banca a luat în vară măsuri fără precedent pentru sprijinirea clienţilor cu credite în franci după ce moneda elveţiană s-a întărit agresiv în prima jumătate a anului şi a depăşit în vară pragul de 4 lei. Presiunea asupra leului s-a redus însă în ultimele luni şi cursul de schimb s-a stabilizat în jurul a 3,5 lei/franc.

Începe exodul marilor bănci americane din Europa? Citi îşi vinde divizia din Belgia, unde era prezentă din 1919

Gigantul bancar american Citigroup îşi vinde operaţiunile de retail din Belgia către grupul francez Credit Mutuel Nord Europe pentru o sumă ce a rămas confidenţială, scrie The Wall Street Journal. Vânzarea, care ar putea fi finalizată în trimestrul doi al anului viitor, va include diviziile de carduri şi de credite de consum de pe piaţa belgiană ale Citi. Banca americană, prezentă în Belgia din 1919, are mai mult de 500.000 de clienţi şi aproape 750 de angajaţi. Divizia belgiană are o cotă de piaţă de 17% pe credite de consum şi de 10% pe cărţi de credit. Citi îşi va păstra cei aproape 40 de angajaţi de la divizia de corporate banking şi de investiţii. Credit Mutuel Nord Europe mai deţine în Belgia Groupe du BKCP.

Cine se mai pregăteşte de dispariţia euro: Gigantul Adidas spune că este gata să factureze în monede locale

Producătorul de echipament sportiv german, Adidas "va fi pregătit să revină la monedele locale, în caz de urgenţă", a anunţat patronul Herbert Hainer într-un interviu, adâugând însă că el este sigur că euro va supravieţui. "Sunt sigură că euro va supravieţui", a spus acesta pentru cotidianul german Süddeutsche Zeitung. "Dar bineînţeles vom fi pregătiţi să facturăm în monede locale în caz de urgenţă." Problemele din zona euro nu au lovit prea mult grupul Adidas, spune patronul său, dar: "Oamenii cumpără, dar va veni un moment în care incertitudinea îi va lovi. Îndustria noastră este mai rezistentă la criză, articolele de sport nu sunt scumpe, oameniii vor să trăiască sănătos." Adidas, numărul 1 mondial în echipament pentru fotbal vrea să realizeze anul viitor vânzări de 1,5 mld. euro pe acest segment, a anunţat patrolul său.

Stiţi care sunt principalele monede în care se vor realiza tranzacţiile comerciale? Yuanul şi yenul

China şi Japonia vor promova folosirea monedelor proprii în schimburile comerciale şi fluxurile de investiţii dintre cele două ţări, conform unui acord simbolic care consolidează rolul yuanului chinezesc la nivel mondial şi sugerează că guvernul de la Tokyo a acceptat tacit că yuanul, şi nu yenul, va fi în viitor moneda dominantă în Asia, scrie Financial Times. Analiştii apreciază că pactul monetar este doar unul din paşii pe care Beijing îi face pentru a-şi întări moneda şi că statutul dolarului de principală valută a lumii este tot mai ameninţat, mai ales în Asia. Săptămâna trecută, alte două state asiatice, Thailanda şi Pakistan, au anunţat că vor cumpăra 70 mld. yuani, respectiv 10 mld. yuani, prin intermediul operaţiunilor de swap valutar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb