REVISTA PRESEI 30.07.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 30 iulie 2012

ADEVARUL

BEC: 45,92% prezenţă la vot la ora 23.00

Potrivit ultimelor date prezentate de BEC, la închiderea urnelor, s-au prezentat 45,92% dintre cetăţenii cu drept de vot. Preşedintele organizaţiei judeţene Botoşani a Partidului Social Democrat (PSD), senatorul Gheorghe Marcu, şi-a manifestat dezamăgirea faţă de numărul mic de români care au mers, duminică, la referendum pentru a decide cu privire la viitorul preşedintelui ţării. Deşi a mulţumit alegătorilor care au participat la vot, Marcu crede că rezultatul referendumului este determinat de românii "şmecheri şi ticăloşi", dar şi de ungurii "ipocriţi". Senatorul Gheorghe Marcu: Rezultatul referendumului, o complicitate criminală între românul şmecher şi ungurul ipocrit

Traian Băsescu: "Flacăra democraţiei a rămas aprinsă. Românii au refuzat lovitura de stat"

La închiderea urnelor de vot, Traian Băsescu şi-a anunţat victoria, spunând că "flacăra democraţiei a rămas aprinsă". Preşedintele suspendat a ţinut să mulţumească electoratului român că a refuzat lovitura de stat pusă la cale de preşedintele interimar Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta. "Flacăra democraţiei a rămas aprinsă. Românii au respins lovitura de stat a celor 256 de parlamentari conduşi de Ponta şi Antonescu", a spus Traian Băsescu în debutul discursului său de duminică seara. Băsescu a ţinut să le mulţumească românilor care şi-au dat seama că centrul de interes al referendumului nu a fost el, ci lovitura de stat condusă de Ponta şi Antonescu.

Referendum cu impact pe termen lung

După Revoluţia din 1989, puţine procese electorale din România au avut parte de o asemenea expunere în presa internaţională. BBC. Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost un subiect de maximum interes, ieri, pentru presa internaţională. Multe publicaţii, posturi de radio şi televiziune au avut corespondenţi la faţa locului. Rezultatul referendumului din România privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu este dificil de anticipat, însă va avea repercusiuni pe termen lung asupra stabilităţii economice şi politice a ţării. Corespondentul BBC nota că plebiscitul reprezintă una dintre cele mai puternice lupte politice din România de la instalarea democraţiei, în 1990.

Ponta: Orice om politic care ignoră votul a nouă milioane de cetăţeni e rupt de realitate

Premierul Victor Ponta s-a arătat mai reţinut în declaraţii privind rezultatele oferite de exit-poll-uri, însă a ţinut să sublinieze că românii s-au prezentat la referendum într-un număr mare, iar rezultatul votului reprezintă " o nouă legitimitate" pentru guvernul pe care îl conduce. "Aş vrea să-mi exprim satisfacţia şi să mulţumesc Ministerului Administraţiei şi Internelor şi celorlalte instituţii care astăzi au organizat, ca pe 10 iunie, în mod impecabil un scrutin extrem de complicat, precedat de tensiuni politice şi acuze aberante şi abjecte de foarte multe ori. Astăzi n-a existat niciun fel de disfuncţionalitate majoră", a spus şeful Executivului. Premierul a vorbit, totuşi, despre acuzele care au circulat astăzi în presă, subliniind că "acuzaţiile de fraudă, de denaturare a voinţei electoratului s-au dovedit a fi simple minciuni".

Doamna prefect a stins camerele video

Prefectul Capitalei, Georgeta Gavrilă, le-a cerut tuturor primarilor de sector să întrerupă camerele de supraveghere video, pe perioada desfăşurării referendumului. Gavrilă le-a trimis edililor o adresă prin care le-a solicitat ca nicio cameră să nu funcţioneze în secţiile de votare organizate în unităţile de învăţământ din Bucureşti. În documentul primit de primari se arată cum Georgeta Gavrilă interzice filmatul în secţiile de votare: "Opriţi camerele de supraveghere din unităţile de învăţământ". "Ordinul" a fost trimis pe 26 iulie, cu trei zile înaintea referendumului, către primarii de sector, dar şi "spre ştiinţa" Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Şase mii de oameni au vizitat o piscină

Pe o căldură infernală, bucureştenii s-au călcat în picioare să viziteze vila despre care Victor Ponta a spus săptămâna trecută că este a lui Traian Băsescu. Vestea că Guvernul a decretat "ziua porţilor deschise la vila Dante", concomitent cu referendumul pentru demiterea preşedintelui, a prins la populaţia trecută de prima tinereţe. Pensionarii bucureşteni s-au strâns ieri, în faţa vilei Dante, din cartierul bucureştean Primăverii. Cu o oră înainte de deschiderea porţilor, câţiva bătrâni au huiduit-o şi au agresat-o verbal pe Ioana Băsescu, fata cea mare a preşedintelui suspendat. Aceasta a ieşit din curtea Vilei Lac 3 şi a fotografiat mesajele scrise pe trotuar în noaptea de sâmbătă spre duminică: "Welcome. Vila lui dottore Ponta. Dante nu a plagiat". Ioana Băsescu a fost observată de o pensionară, care i-a strigat "Scroafa dracului", în timp ce câţiva bărbaţi strigau "Unde e banii noştri? Banii! Dă-ne banii!".

Referendum cu sute de incidente

Votul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu a fost "decorat" de dimineaţa până seara de plângeri şi dosare penale, amenzi şi sesizări la numărul de urgenţă 112. Încă de la primele ore ale dimineţii, pe ecranele televizoarelor se puteau citi titluri care conţineau expresii de genul "suspiciuni de fraudă", "obstrucţionarea dreptului la vot" sau "plângere penală". Pe lângă incidentele obişnuite la votare, cum ar fi două persoane care intră într-o cabină de vot sau promisiuni de recompensă pentru cei care merg sau nu merg la vot din partea politicienilor, au fost şi câteva cazuri serioase care s-au soldat cu dosare penale. Corespondenţii "Adevărul" vă prezintă cele mai importante incidente din România în ziua referendumului.

EUROBAROMETRU: Starea economiei este rea pentru nouă din zece români

Nouă din zece români şi 71% dintre europeni consideră că starea actuală a economiei din ţara lor este rea. În acelaşi timp, 8% dintre români şi 27% dintre europeni consideră că situaţia economică a ţării lor este pozitivă, relevă un studiu Eurobarometru publicat ieri de către Comisia Europeană. Studiul indică faptul că 100% dintre greci, 99% din spanioli, 97% din portughezi şi 96% din irlandezi cred că starea actuală a economiei ţării lor este rea, opinie împărtăşită de numai 15% din suedezi şi luxemburghezi, doi din zece germani şi 32% din finlandezi.

CAPITAL

Agonia mallurilor răpuse de criză

Centrele comerciale care au cedat până acum sub presiunea crizei au creat în contul băncilor finanţatoare o gaură de circa 224 milioane euro, aproape jumătate din valoarea cu care bancherii sunt expuşi pe ansamblurile rezidenţiale aflate în insolvenţă sau faliment. Băncile greceşti au o pondere de peste 50% în totalul datoriilor ce trebuie recuperate de pe urma ansamblurilor rezidenţiale eşuate, dar în cazul sectorului de retail situaţia este diferită. Finanţatorii austrieci sunt cei care au făcut primul pas spre curăţarea portofoliului de active toxice. În urma vânzării Tiago Mall şi City Mall s-a constatat că băncile nu şi-au recuperat nici măcar jumătate din suma investită în proiect. Astăzi sunt scoase pe piaţă trei proiecte similare: Armonia Brăila, Liberty Center şi Cocor. Preţul total de vânzare al celor trei active este de 135 milioane euro, însă în cel mai optimist scenariu, vor putea fi recuperate maximum 70 de milioane euro.

THE ECONOMIST: În război cu toată lumea

Regimul lui Vladimir Putin a rămas în pană de idei. Nu şi de şiretlicuri murdare, din păcate. Fiecare guvern din lume impune limite libertăţii politice. Protestatarii anticapitalism din Londra şi New York sunt îndepărtaţi brutal din stradă. Provincia canadiană Quebec, confruntată cu manifestări dure ale studenţilor, a aprobat o ordonanţă care impune organizatorilor amenzi de până la 35.000 de dolari. Politicienii din întreaga lume încearcă din răsputeri să oprească pirateria online sau propaganda jihadistă, de exemplu. În majoritatea democraţiilor, defăimarea statului este pedepsită penal, iar legislaţia americană prevede chiar că activitatea "agenţilor străini" trebuie monitorizată şi dezvăluită.

HARTA EVREILOR: Câţi mai sunt în lume şi unde locuiesc

Iudaismul cunoaşte o neaşteptată revitalizare, conform unui raport al revistei The Economist. În 1939, în lume existau 16,5 milioane de evrei, în timp ce în anul 1900 numărul acestora era de 10,6 milioane scrie The Economist. La sfârşitul Celui De-Al Doilea Război Mondial, naziştii au eliminat o treime din evrei. Astăzi, în lume sunt 13,5 milioane de evrei, din care 81% trăiesc în Israel şi Statele Unite. Căderea URSS-ului a stârnit ultimul mare val de evrei care au plecat să se stabilească în Israel la începutul anilor '90. În Europa, cea mai mare comunitate de evrei este în Franţa (483.500), urmată de Marea Britanie (292.000) şi Germania (119.000).

"UZINA LUMII" se confruntă cu creşterea costurilor salariale. AFLĂ ce BENEFICII ar putea avea ROMÂNIA!

China se confruntă cu o creştere rapidă a costurilor salariale, care îi ameninţă competitivitatea. Mai multe întreprinderi din sectorul manufacturier vor să-şi delocalizeze producţia, tendinţă de care ar putea beneficia ţări precum Egiptul, Marocul, România sau Bulgaria, consideră analiştii citaţi de AFP şi Agerpres. Productivitatea creşte totuşi repede în "uzina lumii", care dispune şi de alte atuuri pentru a continua să atragă investitori, adaugă sursa citată. Costul mâinii de lucru din China va fi la nivelul celui din SUA peste patru ani, din zona euro peste cinci ani şi din Japonia peste şapte ani, a avertizat banca Natixis într-un studiu apărut în iunie.

Marea prefacere a fondurilor monetare

Din iulie, vechile fonduri monetare de pe piaţa locală trebuie să-şi clarifice la ce categorie se vor încadra, întrucât niciunul nu mai poate fi fond monetar pe noile criterii europene. Incapacitatea de plată cu care s-au confruntat la nivel internaţional fondurile monetare în momentul în care investitorii au apelat la retrageri mai consistente, deşi prin natura lor trebuia să aibă lichidităţi suficiente în orice moment, a determinat autorităţile din domeniu să impună reguli mai stricte legate de lichiditatea/maturitatea instrumentelor în care investesc fondurile monetare. Ghidul CESR/10-049 emis de ESMA a fost tradus în ianuarie pe plan local de CNVM printr-o instrucţiune, având ca termen-limită de conformare sfârşitul lunii iunie. Astfel, fondurile monetare nu mai pot deţine în portofoliu instrumente cu o maturitate mai mare de doi ani, scadenţa medie ponderată trebuie să fie de maximum şase luni, iar durata de viaţă medie ponderată nu trebuie să depăşească 12 luni.

CURENTUL

Referendumul care a făcut înconjurul lumii

România a atras atenţia presei internaţionale prin Referendumul de pe 29 iulie 2012, mediatizat peste mări şi ţări de jurnalişti de seamă ai publicaţiilor apreciate la nivel mondial. Chiar dacă nu în avantajul nostru, România este un subiect fierbinte datorită "loviturii de stat", muşamalizată prin vot democratic şi negată în fel şi chip de disperarea USL-iştilor speriaţi de imposibila coabitare cu Traian Băsescu şi de dosarele care îi ameninţă. Agenţia de ştiri Reuters îşi exprima în weekend neîncrederea în ceea ce priveşte atingerea cvorumului necesar pentru validarea referendumului, considerând că pragul de 50 la sută plus unu din totalul electoratului reprezintă un avantaj pentru preşedintele Traian Băsescu.

Crin Antonescu l-a avansat pe "Felix" Voiculescu de la rangul de motan turnător la cel de securist titular

"Eu cred că dacă Dan Voiculescu a fost, şi eu cred că a fost, securist (...) dom'le în comerţul exterior în poziţia aia nu erai un biet informator. Deci dacă a fost, a fost ceva serios". Ei bine, oricât de greu v-ar veni să credeţi, aflaţi că aceste vorbe pline de admiraţie, care-l avansează pe Felix de la umilul rang de "motan turnător" la cel de securist sadea, nu au izvorât dintre protezele fomfăite ale lui Ion Ilici Iliescu. Şi nici de sub epoleţii "acoperiţi" ai vreunui "securist de bine". Nuuu! Cel care se face astfel preş în faţa marelui şef de trib al "Anteniştilor" este nimeni altul decât Crin Antonescu, interimarul chiriaş aciuiat momentan la Palatul Cotroceni. Iar aceste osanale umilitoare au fost rostitite, vineri seara, în studioul OTV, într-o emisiune moderată, bineânţeles, de către Dan Diaconescu.

Seceta care a lovit numeroase ţări de pe întreg globul ameninţă să ne lase fără hrana

Clima globala are o influenţă foarte mare asupra economiilor tuturor statelor. De la inceputul lunii iunie, preţul porumbului a crescut cu aproape 50% în special din cauza secetei care a afectat teritoriile cultivate cu porumb din Statele Unite ale Americii. Pretul mâncării îl va urma pe cel al porumbului, în mod sigur. Anul 2008, de exemplu, a fost unul în care s-a înregistrat dublarea preţului cerealelor. Ţările exportatoare oprind atunci livrările către alte state pentru a ţine sub control preţul alimentelor. În Romania, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, a declarat că producţia de grâu este compromisă, în prezent, în procent de 30%, în timp ce producţiile de porumb şi floarea soarelui sunt afectate cu până la 40-45%.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu: Românii au respins lovitura de stat. PLUS: Preşedintele a înmânat Flacăra Democraţiei reporterului Antenei 3

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a salutat rezultatele exit poll-urilor, spunând că "românii au respins lovitura de stat a celor 256 de parlamentari, condusă de Ponta şi Antonescu." Pricipalele declaraţii ale preşedintelui: Flacara democratiei a rămas aprinsă. Vreau să le multumesc celor care, trecând peste supărarea lor, au înţeles că azi nu a fost un referendum despre Basescu, ci în favoarea Europei şi împotriva unei lovituri de stat. As vrea să înţelegm un lucru fundamental: azi a fost o zi a opţiunilor, o zi în care românii puteau spune "da, vrem să mergem spre Est, îi urmăm pe Ponta, Antonescu şi Voiculescu" sau să spună "nu, vrem în UE şi NATO". Românii şi-au decis ei înşişi soarta, nevalidând referendumul propus de cei 256 de parlamentari în numele puşcăriabililor. Îi asigur pe români că, odată revenit la Cotroceni, o sa încerc să generez un sentiment de împăcare în societate.

Stăpânul Teleormanului riscă cinci ani

Liviu Dragnea, cercetat pentru a fi cerut şefilor de secţii de votare să-i dea raportul din oră în oră. Preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu în formă calificată. Plângerea penală împotriva lui Liviu Dragnea a fost depusă la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către Cristian Boureanu. Potrivit unor sesizări din teritoriu, preşedinţii secţiilor de votare din judeţul Teleorman trebuiau să-i transmită lui Dragnea prin SMS datele privind prezenţa la vot, din oră în oră. Potrivit legii, preşedinţii secţiilor de votare sunt persoane apolitice.

Sorin Rada: "În TVR vorbim de salarii de 80, 90 şi 120 de milioane de lei vechi"

Fostul lider al sindicatului din SRTV dezvăluie motivele pen­tru care a demisionat şi vorbeşte despre sa­la­riile şi miş­maşurile din TVR. Capcanele în contractele colective de muncă, salarii de şef de 80, 90 şi 120 de milioane şi funcţii de conducere pe viaţă sunt realităţile televiziunii publice. Dacă mai amintim şi de emisiunile făcute mai mult pentru "gustul şefilor" şi mai puţin pentru interesul telespectatorilor, avem o imagine completă din TVR. Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, la aproape o lună de la demisie, Sorin Rada, liderul din ultimii cinci ani al Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV (SPUSTV) - principalul reprezentant al salariaţilor din SRTV, vorbeşte, în premieră, despre motivele demisiei sale şi despre şansele de redresare a instituţiei.

JURNALUL NATIONAL

REFERENDUM PARTICIPARE LA VOT. BEC 45.92% (ora 23), CCSB 44% (ora 21)

Prima estimare a Biroul Electoral Central privind participarea finală la vot (ora 23) indică o rată de 45,92%. BEC a anunţat că, potrivit datelor centralizate până la ora 23.00, s-au prezentat la urne 45.92% dintre alegători. Cele mai mari procente s-au înregistrat în Olt (74,71), Mehedinţi (70,46%), Teleorman (70,16%), Giurgiu (60,67%) şi Vâlcea (50,13%). Cea mai scăzută prezenţă la vot s-a înregistrat în Harghita (11,56%), Covasna (20,60%), Satu Mare (28,23%), Mureş (30,96%) şi Arad (34,99%). La nivelul mediului rural au votat 51,61 la sută dintre alegători, în timp în mediul urban s-a înregistrat o prezenţă la vot de 41,76%. La nivelul Capitalei, au votat 40,04 la sută dintre alegători, situaţia pe sectoare fiind următoarea: Sectorul 1 - 41,46%, Sectorul 2 - 40,22%, Sectorul 3 - 35,89%, Sectorul 4 - 42,24%, Sectorul 5 - 41,56%, Sectorul 6 - 41,25%

Presa internaţională: Referendumul ar putea fi invalidat datorită prezenţei reduse la vot

Presa internaţională a preluat primele rezultate ale exit-poll-urilor de la referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu şi declaraţiile politicienilor români, titrând că rezultatul poate fi invalidat din cauza ratei participării la vot. Agenţia France Presse preia primele declaraţii făcute de preşedintele suspendat Traian Băsescu, preşedintele interimar Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta. "Preşedintele român suspendat Traian Băsescu a afirmat duminică seară că a evitat destituirea, românii respingând, conform acestuia, < lovitura de stat > a majorităţii de centru-stânga împotriva sa prin neparticiparea la vot în număr suficient pentru validarea referendumului privind plecarea sa", titrează AFP, ştirile transmise de agenţie fiind preluate de numeroase publicaţii francofone.

Mazăre, la o secţie unde a venit însoţit de tinere în costume de baie: Hai, fetele, alinierea la vot

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a adus, duminică la prânz, la o secţie de votare din centrul staţiunii Mamaia, zeci de tinere îmbrăcate în costume de baie identice, în alb şi negru, spunându-le acestora: "Hai, fetele, alinierea şi la vot!", adăugând că după vot le dă "liber la plajă". "Datoria mea este să am grijă de turişti şi de turiste, fie că e vorba de distracţie, fie că vorbim de vot, ca atare sunt la datorie", a declarat Mazăre, citat de corespondentul MEDIAFAX. Acesta a anunţat că el va merge să voteze "mai pe seară", pentru că pentru el votul pentru demiterea lui Traian Băsescu este "o plăcere, iar plăcerile, după serviciu".

CTP despre referendum: "Pentru prima dată în istoria României, ţara poate fi salvată cu berea în mână"

"Pentru prima dată în istoria României, ţara poate fi salvată luptând, nu cu arma în mână, ci cu berea în mână. Imaginaţi-vă un ins, simpatizant PDL, care stă la terasă şi bea o bere. În felul acesta el salvează România", a comentat la Realitatea TV jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Vineri seara, într-o ultimă declaraţie înaintea încheierii campaniei, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a explicat electoratului că neparticiparea la vot, şi implicit invalidarea referendumului, înseamnă salvarea României.

Spionajul rus contraataca

Activitatea de spionaj a Moscovei a revenit, in ultima perioada, la nivelul din perioada războiului rece. Un ofiter al spionajului american a declarat recent ca, din punctul de vedere al operatiunilor active, Kremlinul si-a concentrat aproape intreaga sa energie pe fostul spatiu sovietic. Anul acesta, Vladimir Putin a promis sa aloce din buget 775 milioane de dolari pentru fortele armate. De ce? "Pentru ca Rusia sa se simta in siguranta , iar partenerii nostri sa auda argumentele noastre", a explicat Putin. Principalele tinte ale Moscovei sunt, inainte de toate, Estonia, Ucraina, Polonia si toate celelalte tari foste comuniste. Kremlinul are nevoie de aceste actiuni din mai multe motive. Pe termen lung este vorba de o noua subordare a fostilor "prieteni din lagarul socialist", iar pe termen scurt se are in vedere impiedicarea reformelor de orice natura.

De ce ezită Grecia să reducă bugetul armatei

Guvernul elen se luptă să taie din cheltuielile pentru populaţie, însă bugetul alocat armatei rămâne încă la o valoare destul de mare, potrivit Spiegel online. Europa stă cu ochii pe Grecia, de la care aşteaptă o reducere vizibilă a cheltuielilor. În acelaşi timp, politicienii germani speculează tot mai mult o posibilă ieşire a ţării din zona euro. Guvernul de la Atena trebuie să arate progrese în tăierea bugetelor şi ar putea începe cu armata. Chiar anul trecut, ţara a cheltuit 4,6 miliarde de euro pe apărare, ceea ce a reprezentat 2,1% din totalul cheltuielilor. În schimb, celelalte ţări membre NATO cheltuiesc, în medie, 1,6%, în timp ce Germania doar 1,4 procente.

Volkswagen suspectata de dumping. Nemtii cer demisia acuzatorului

Compania germana Volkswagen (VW) AG a făcut apel la şeful Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Sergio Marchionne, cerandu-i sa-si depuna demisia. Nemulţumirea conducerii Volkswagen a fost provocata de recentele declaratii ale lui Marchionne în care acesta acuza VW ca ar fi declansat un război al preţurilor in Europa .Marchionne a declarat presei americane ca pe fondul crizei prelungite din Europa , Volkswagen a adoptat o politica agresiva de preturi cu intentia maririi cotei sale de piata pe intregul continent, fapt care cauzează pierderi mari celorlalti constructori auto din Europa .

Cel mai bogat român s-a aliat cu campionul economic al Chinei

O companie a miliardarului Frank Timiş a intrat într-un parteneriat cu PetroChina pentru exploatarea de petrol în vestul Africii. African Petroleum, cea mai mare companie a miliardarului Frank Timiş, a semnat un memorandum cu PetroChina, compania petrolieră de stat a Chinei, pentru explorarea şi exploatarea în parteneriat a unor perimetre petroliere în Coasta de Fildeş, Gambia, Liberia, Senegal şi Sierra Leone, potrivit site-ului oficial al lui Timiş. Perimetrele petroliere sunt concesionate de compania lui Timiş de la guvernele statelor africane iar înţelegerea cu chinezii prevede înfiinţarea unei firme mixte deţinută în proporţie de 20% de PetroChina.

NATIONAL

Romania a dat in clocot la referendum

Multe grade in termometre, prezente record in prima parte a zilei, reclamatii peste reclamatii, plangeri penale, sms-uri false, autocare suspectate de turism electoral, acesta a fost decorul referendumului de demitere a lui Traian Basescu.

Incepe "vanatoarea" de UDMR-isti!

Se zdruncina serios "legendara" imunitate juridica de care pare sa fi profitat pana acum fruntasii UDMR. Pentru ca o ultima incercare de "blatuire" fortata de Kelemen Hunor zilele trecute nu a avut succesul scontat. Deja traditionala cerere de tinere in "stand by" a dosarelor privind nume grele ale UDMR a esuat la presiunea tot mai fatisa a serviciilor secrete romanesti. Primele dosare care vor exploda in perioada imediat urmatoare ii priveste pe unii membri ai UDMR, ramasi in inalte functii de conducere in administratia centrala si dupa ce partidul de care apartin nu s-a mai aflat la guvernare. Iar acestia vor fi "vanati" pe toate liniile, urmand a se verifica la sange modul in care au organizat licitatii sau au acordat direct contracte din banii publici ai institutiilor pe care le conduc.

Macovei vrea sa "radieze" PSD si PNL din randul partidelor europene

Din cauza "fraudei pe care o comit la referendum", PSD si PNL trebuie excluse din randul partidelor europene, sustine eurodeputatul PDL Monica Macovei. "Avem pe casete tot ceea ce se intampla in tara, aceasta frauda de proportii: microbuzele, oamenii care pun cate 50 de buletine de vot intr-o urna. Toate sunt filmate. Le adaugam la tot ceea ce au facut in ultima luna cu ordonantele de urgenta, cu suspendarea statului de drept si vom cere Partidului Socialist European, respectiv Partidului Liberal European, excluderea PSD si PNL din aceste partide pentru incalcarea statului de drept, a democratiei si pentru frauda pe care o comit la acest referendum", a declarat europarlamentarul PDL.

PUTEREA

Răzvan Theodorescu vrea 300.000 de euro

Academicianul Răzvan Theodorescu cere statului român 300.000 de euro pentru cei trei ani din perioada studenţiei în care a muncit ca fierar-betonist pe şantierele din Bucureşti şi Mangalia, după ce a fost exmatriculat în 1959 pe motive politice de la Facultatea de Istorie. Suma pe care fostul ministru social-democrat al Culturii o cere cu titlul de despăgubiri pentru exmatriculare se apropie, cel puţin ca număr de zero-uri, de cea dată de Tribunalul Bucureşti, în 2010, liderului ţărănist Ion Diaconescu pentru 15 ani de muncă silnică, respectiv 500.000 de euro. De asemenea, pretenţiile lui Răzvan Theodorescu exced despăgubirilor acordate de Tribunalul Iaşi, în acelaşi an, lui Constantin Teodoriu, un deţinut politic care a stat în închisorile comuniste mai bine de doi ani pe motiv că i-a dus bani şi mâncare unui prieten aflat în detenţie şi pentru că ar fi ajutat un membru al Gărzii de Fier.

Achiziţiile publice până la 30.000 de euro, fără licitaţie

Pragul valoric al contractelor de la care autorităţile pot cumpăra direct produse, servicii sau lucrări, fără a fi obligate să iniţieze licitaţii publice, va fi dublat, de la 15.000 la 30.000 de euro, pentru achiziţiile sub acest plafon urmând să fie eliminată şi garanţia de participare. Noile reguli sunt incluse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică legislaţia achiziţiilor publice şi care a fost discutat deja în Guvern în primă lectură, potrivit Mediafax.

Guvernul Ponta dublează prin licitaţie corupţia

Cu doar câteva zile în urmă, un ministru din Executivul Ponta - mă refer la domnul Hellvig -, a venit la microfon şi a înfierat cu avânt proletar faptul că miniştrii PDL au achiziţionat capace de WC de 15.000 de euro! Trec peste faptul că respectivele capace sunt speciale, că nu au fost achiziţionate la preţuri mari faţă de cele de pe piaţă şi că sunt toate plasate prin minister, la locul faptei. Adică, ex-ministrul pedelist nu a plecat cu ele acasă! Guvernul din care face parte şi domnul Hellvig ne-a rezervat o altă perspectivă cu privire la valoarea micilor ciupeli, pe care le pot comite cu legea în mână miniştrii. Din acest moment, înalţii funcţionari de stat nu vor mai cumpăra capace de WC de 15.000 de euro, ci de 30.000 de euro!!!

Standard & Poor's, anchetată de Guvernul SUA

Activitatea desfăşurată de agenţia internaţională de rating Standard international & Poor a intrat în vizorul guvernului Statelor Unite ale Americii, care a iniţiat o anchetă, condusă de Ministerul de Justiţie şi de Securities and Exchange Commission's (SEC), relatează AP. Potrivit oficialilor americani, S & P a încălcat legea federală atunci când a atribuit unele evaluări. Responsabili ai companiei McGraw-Hill Inc., proprietara S&P, susţin că aceste acuzaţii sunt nefondate, astfel încât compania se va apăra cu "determinare şi fermitate", dar fără să ofere precizări cu privire la ratingurile imputate de către autorităţile americane.

ROMANIA LIBERA

Referendum cu surprize

După 16 ore de la deschiderea urnelor, adică la ora 23, se prezentaseră la vot 45,92% din românii cu drept de vot, potrivit Biroului Electoral Central. Adică, aproape 10 procente în minus decât la alegerile locale din iunie. La alegerile locale din 10 iunie, unul din scrutinele cu cea mai mare prezenţă, închiderea urnelor, la ora 21.00, a consemnat prezenţa la vot a 56,39% dintre românii înregistraţi în listele electorale. Incă din cursul după-amiezii devenise aproape sigur că referendumul nu va fi validat, prin neatingerea pragului de validare impus de Curtea Constituţională: să fi votat 9,146 milioane de români. Ceea ce nu înseamnă că reprezentanţii USL nu au folosit cele mai variate şi inventive metode pentru a-i atrage pe oameni la urne: de la mânarea turiştilor de la spate pe plaja din Mamaia de către primarul Radu Mazăre la promisiuni că cel mai repede vor fi asfaltate străzile din oraş ai căror locuitori au ieşit în număr mare la vot (cazul primarului PNL Călin Abrudan din Ineu, Arad).

Ce urmează? Pleacă Crin?

Presupunând că nu s-au înregistrat răsturnări spectaculoase în situaţia prezenţei la vot din momentul închiderii ediţiei şi până la închiderea urnelor, la ora 23.00, plecăm pe premisa că referendumul nu va fi validat de Curtea Constituţională pe motiv de neprezentare a jumătate plus unu dintre românii cu drept de vot. O problemă mare va avea Crin Antonescu, în condiţiile în care a declarat, într-un exces de siguranţă în victoria USL, că iese din viaţa politică dacă Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni după data de 29 iulie. Nu în ultimul rând, o problemă va avea şi preşedintele Traian Băsescu, deoarece nevalidarea referendumului pe motiv de prezenţă scăzută nu echivalează cu o reconfirmare a sa în frunte. Oricum, coabitarea Traian Băsescu-USL va fi deosebit de dificilă în continuare şi va deveni şi mai dificilă pe măsura apropierii alegerilor parlamentare din noiembrie şi a intrării partidelor în campania electorală.

REFERENDUM 2012. Biserica Romano-Catolică, implicată în campania electorală. Află de ce e supărat IPS Ioan Robu pe Traian Băsescu

IPS Ioan Robu, şeful Bisericii Romano-Catolice din România, i-a obligat pe preoţi să citească la slujbele religioase un îndemn de a merge la referendum, ca datorie a unui adevărat creştin, cu atât mai mult - spune IPS Robu in textul impus- cu cât preşedintele Traian Băsescu, fostul premier Emil Boc şi fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, nu l-au primit în audienţă pentru rezolvarea litigiului cu Cathedral Plaza. Unii preoţi au citit constiinciosi integral textul îndemnului, alţii au sărit pasajul care se referă la Traian Băsescu. Au existat şi preoţi care nu au citit îndemnul lui Robu, mai ales în satele din care au plecat mulţi tineri să lucreze în Italia şi Spania.

REFERENDUM 2012 Ponta: Nu e fraudă, Nu s-a înregistrat nicio reclamaţie. MAI: Au fost confirmate 179 de incidente electorale

Premierul Victor Ponta a votat, în jurul orei 18, la Şcoala numărul 17 din Capitală, alături de soţia sa, Daciana Sârbu. Imediat după votare, şeful Guvernului a declarat că nu au fost înregistrate reclamaţii privind fraudarea referendumului, considerând toate aceste acuzaţii a fi nişte prostii, potrivit B1.ro. "Sunt foarte mulţumit, am vorbit cu ministrul de Interne Ioan Rus şi până acum nu s-a înregistrat niciun fel de reclamaţie, toate prostiile alea cu fraudarea s-au dovedit simple şmecherii de campanie. Referendumul se desfăşoară corect, legal. Sunt foarte mândru că milioane de români au ieşit deja la vot", a spus Ponta. Totuşi, cu aproximativ 20 de minute înainte de această declaraţie, MAI anunţa că au fost înregistrate 179 de incidente electorale, dintre care 53 sunt fapte de natură penală.

ZIARUL FINANCIAR

Va readuce Olimpiada mult râvnita creştere economică pentru Marea Britanie?

Ultima dată când Londra a găzduit Jocurile Olimpice (JO), în 1948, economia Marii Britanii avea probleme grave, iar ţara era cufundată până peste cap în datorii.. Statul era slăbit de cei şase ani de război care i-au golit cuferele cu resurse. Atunci nu s-au construit stadioane noi pentru "jocurile austerităţii". Astfel, Wembley a devenit şi stadion de atletism după ce organizatorii au turnat 800 de tone de zgură peste pista pentru cursele cu câini, scrie The Guardian.. După 60 de ani, strălucitorul stadion olimpic din Stratford este nou, dar condiţiile economice sunt similare. Pe lângă moşteniri sociale precum aprinderea "unei noi pasiuni pentru sport în toate grupele de vârstă", organizatorii speră ca evenimentul să aducă un stimulent economic de trei miliarde lire sterline, două treimi din acestea urmând să vină din creşterea turismului, iar restul din investiţiile străine atrase.

2012 vs. 2000: De ce dacă PIB-ul a crescut de cinci ori medaliile României la olimpiadă sunt estimate că vor fi de două ori mai puţine?

Produsul Intern Brut al României a crescut în opt ani, în intervalul 2000-2008, perioadă în care România a participat la trei Olimpiade de vară, de cinci ori, dar numărul de medalii obţinute de sportivii români este de trei ori mai mic. În 2000 la un PIB de 37 mld. $ România obţinea 25 de medalii olimpice, iar în 2008 la un PIB de 204 mld. $ sportivii români s-au întors de la olimpiada de la Beijing cu numai opt medalii.

Liderii greci cedează la presiunile creditorilor, care iau în considerare a doua restructurare a datoriilor elene

După ce au promis cu tărie că vor renegocia condiţiile programului de bailout stabilit cu creditorii internaţionali, liderii politici ai Greciei au acceptat cea mai mare parte a măsurilor de austeritate cerute de aceştia. În schimb, partenerii europeni analizează o nouă restructurare a datoriei statului elen, prin care îndatorarea ar putea fi redusă cu 70-100 miliarde euro, dar care ar provoca pierderi BCE şi băncilor centrale naţionale, scrie Thomson Reuters. Grecia trebuie să găsească modalităţi de a economisi 11,5 miliarde euro anul acesta şi următorul pentru a sa­tisface cererile creditorilor tot mai nerăbdători.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb