REVISTA PRESEI 31.08.2018

V.D.
Revista Presei / 31 august 2018

REVISTA PRESEI 31.08.2018

Adevărul

Trump a convins tineretul că presa minte

Publicaţia Adevărul despre "atacurile" lui Trump: "De la câştigarea preşedinţiei, Donald Trump a atacat neîncetat media, a calificat presă drept ,,duşmanul americanilor" şi a popularizat termenul ,,fake news" (ştiri false) pentru a denigra articole altfel credibile, dar care îl criticau. Iar acest lucru nu a rămas fără efecte: încrederea publicului în presă a ajuns la un minim istoric".

De asemenea, Adevarul scrie că: "Potrivit unui raport recent al Knight- Gallup, citat de "The Atlantic", doar unul din trei americani au o percepţie pozitivă despre presă. Mai grav este că tinerii împărtăşesc sentimentele negative ale lui Trump cu privire la presă. În interviuri luate de "The Atlantic", mulţi tineri şi-au exprimat scepticismul cu privire la acurateţea ştirilor din media tradiţională, reiterând caracterizarea subiectivă a lui Trump când vine vorba despre multe dintre sursele de ştiri. Reţelele sociale oferă tinerilor un grad de acces în timp real la ştiri care nu are precedent. Majoritatea adolescenţilor americani urmăresc pe reţele sociale nu doar preşedintele ţării, ci şi alţi politicieni, jurnalişti şi canale de ştiri. Cei care nu îl urmăresc direct pe Trump spun că sunt la curent cu tot ce postează acesta din postările prietenilor lor".

Bancherul

Bancile continua sa creasca dobanzile la finantarile pentru firme si creditele ipotecare, dar le scad la creditele de consum

Conform datelor Băncii Naţionale a României: "Bancile continua sa majoreze dobanzile la creditele ipotecare si la finantarile pentru firme, din cauza cresterii ratelor de referinta ale pietei interbancare (ROBOR), dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte in acest an".

Publicaţie susţine că: "Exista cel putin doua explicatii pentru asta: multe credite de consum au dobanzi fixe, care nu depind de evolutia ROBOR, iar promotiile pentru credite de consum sunt mai frecvente decat cele pentru alte tipuri de imprumuturi. Conform statisticilor BNR, in cazul creditelor de consum, Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, incluzand atat dobanda cat si comisioanele, a scazut in iulie la 10,95%, de la 10,98% in iunie. In urma cu un an, adica in iulie 2017, in urma cu un an, DAE era 10,37%, ceea ce inseamna ca in ultimul an a crescut cu 0,58 puncte procentuale, mai putin decat cresterea dobanzii BNR, de 0,75 puncte si decat ROBOR, care a crescut cu peste 3 puncte. Asadar, impactul ROBOR in cazul creditelor de consum se poate spune ca a fost neglijabil. Poate ca si din acest motiv, la care se adauga, fireste, cresterea salariilor, volumul creditelor noi pentru consum acordate de banci continua sa se mentina ridicat".

Cotidianul

Primarul de la Sectorul 3 o imită pe Firea

Cotidianul anunţă că: "Primăria Sectorului 3 Bucureşti, condusă de primarul Robert Negoiţă, a cumpărat firma de construcţii Delta ACM, controlată de omul de afaceri Florea Diaconu, una dintre cele mai mari din ţară, care a lucrat, printre altele, şi la Metroul de Drumul Taberei. Preţul tranzacţiei pentru 51% din acţiuni a fost unul simbolic - 1 leu, pentru că Delta are datorii de 316 milioane de lei şi este în insolvenţă. Având în vedere că PS3 este în proces de cumpărare, pentru 5 milioane de euro, a unei unităţi de producţie de pavele de beton din Popeşti-Leordeni, de la aceeaşi Delta ACM, avem practic un nou trust de construcţii născut în România. Şi este al PS3, prin primarul PSD Negoiţă. Firma va efectua lucrările încredinţate de Primărie, pe modelul echivalentelor sale de la Primăria Generală. De precizat, PS3 mai are şi alte firme în subordine, 7 în total, care primesc lucrăriale sectorului.

Reamintim aici că superiorul lui Negoiţă, edilul Bucureştiului Gabriela Firea, a coordonat înfiinţarea a 22 de companii municipale, inclusiv de construcţii şi reparaţii străzi, poduri, locuinţe, care funcţionează tot în regim de executant de lucrări pentru Primărie. Vedem astfel un model de comportament prin care municipalităţile încep să preia în regie proprii lucările ce trebuie efectuate, fără a mai apela la piaţa liberă. Bineînţeles, nu toate tipurile de lucrări pot fi efectuate în regie proprie, însă, în orice caz, privaţii văd că, cel puţin pe lucrări edilitare, "tortul" din care se hrănesc devine tot mai mic".

De asemenea, Cotidianul scire că: "Potrivit directorului general al Delta ACM, Ioan Ştefan, decizia de vânzare a fost luată pentru a revigora firma, care se confruntă în prezent cu unele probleme. "S-a decis vânzarea a 51% din firmă pentru revigorarea, creşterea producţiei şi dezvoltarea companiei. Primăriile încep să îşi dezvolte companii proprii pentru drumuri şi lucrări edilitare. Asta înseamnă că ori îşi fac firme noi, ori cumpără firme care vor să intre în asemenea parteneriate. Preţul de vânzare este simbolic pentru că, în condiţiile actuale de piaţă, noi eram pe pierdere. Noi vrem un nou început. Tot portofoliul de contracte aflate în desfăşurare va fi dus la capăt. Florea Diaconu rămâne acţionar minoritar, cu 29%, şi Ionel Pirpiliu, cu 20%", a declarant Ştefan, citat de Capital".

Curierul National

Noi fonduri pe frontul pensiilor

Curierul Naţional relatează că: "Ne putem lua adio de la pensii decente după zeci de ani de muncă şi contribuţii la bugetul de stat. Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii afişat de Ministerul Muncii schimbă modul de calcul al punctului de pensie, stagiul minim de cotizare, grupe de lucru etc., înainte şi după 1 aprilie 2001".

Printre cele mai importante schimbări aduse în Legea privind sistemul public de pensii sunt două articole, pe care le cităm:

,,Art. 13 - Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii: a) perioadele de vechime în muncă realizată până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat contribuţie de asigurări sociale;

b) perioada de la data de 1 aprilie 2001 până la data intrării în vigoare a prezentei legi, în care persoanele au fost asigurate, conform legii, în sistemul public de pensii;

Art. 25 - (1) Contribuabilii la sistemul public de pensii sunt cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, respectiv:

a) persoanele fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform Codului fiscal;

b) persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, definite conform Codului fiscal;

c) persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite conform Codului fiscal;

d) persoanele fizice care beneficiază de drepturi băneşti lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii;

e) persoanele fizice care beneficiază de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;

f) persoanele juridice şi fizice care au calitatea de angajatori, precum şi entităţile asimilate angajatorilor".

Art. 35 alin. (1) din Legea sistemului public de pensii prevede că, cităm: ,,Contribuţia de asigurări sociale prevăzută de lege pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale conform Codului fiscal, se plăteşte lunar de către angajator împreună cu contribuţia de asigurări sociale pe care acesta o datorează, după caz, în calitate de contribuabil, bugetului asigurărilor sociale de stat".

Jurnalul National

Ce spun medicii despre gripa porcina la oameni. Ce simptome prezintă şi cum se tratează

Publicaţia informează că: "Gripa porcină este o boală respiratorie deosebit de contagioasă în rândul porcilor, fiind cauzată de virusul gripal A/H1N1. Transmiterea acestui virus la oameni este destul de neobişnuită. Cu toate acestea, gripa porcină poate fi transmisă la oameni prin contact direct cu porcii infectaţi sau cu mediul contaminat cu virusul gripal A/H1N1, explică Medscape".

Semne şi simptome

Virusul gripal A/H1N1 se manifestă ca orice altă gripă sezonieră. Pacienţii se prezintă cu simptome repiratorii acute, inclusiv cu cel puţin alte două semne ale gripei:

Febră

Tuse

Durere în gât

Dureri musculare

Dureri de cap

Frisoane şi oboseală

Diaree şi vărsături

În cazul copiilor, semnele severe includ apnee (pauze respiratorii frecvente), tahipnee (accelerare a ritmului de repiraţie), dispnee (greutate în respiraţie), cianoză (coloraţie albastră-vineţie a pielii şi a mucoaselor), deshidratare, stare mentală alterată şi iritabilitate extremă.

Diagnosticare

Criteriile urmărite pentru a fi considerat suspect de gripă porcină:

Debutul bolii respiratorii acute la şapte zile după un contact apropiat cu o persoană infectată cu virusul gripal A/H1N1.

Debutul bolii respiratorii acute la şapte zile după călătoria într-o comunitate unde unul sau mai multe persoane au fost diagnosticate cu virusul gripal A/H1N1.

Probleme respiratorii acute la o persoană care stă într-o comunitate unde există cel puţin un caz confirmat de H1N1.

Tratament

Tratamentul constă în mare parte în somn, consum mare de lichide, inhibatoare tuse, antipiretice şi analgezice pentru febră şi mialgie. Cazurile severe pot necesita hidratare intravenoasă şi alte măsuri. De asemenea, pot fi folosiţi şi agenţi antivirali sau profilaxie, fapt ce reprezintă un ansamblu de măsuri medico-sanitare menite să prevină apariţia şi răspândirea bolilor.

National

"Adormitii" lui Oprea din Servicii!

Publicaţia National scrie că: "Au fost vremuri nu chiar atat de indepartate in care puterea lui Gabriel Oprea era atat de uriasa incat acesta isi permitea, la propriu, sa-l scoale de pe scaunul din avion pe reprezentantul FBI in Romania pe motiv ca sta prea aproape de el si nu-i place moaca lui! Poveste pe care o stiu foarte bine, desi nu si-o asuma public, cam toti "greucenii" sistemului care erau in aeronava militara cu care se deplasa delegatia guvernamentala romaneasca la Washington, pe cand premier era "finul" Victor Ponta. Iar tocmai acela a fost momentul in care generalul Florian Coldea si-a asumat in fata partii americane misiunea ingrata de a-l "praji" pe Oprea inainte ca acesta sa se suie cu totul cu bocancii sai de ofiter "izmenar" de intendenta pe Soarele Puterii. Si, in mare parte, dincolo de celelate pacate ale sale, fostul sef operativ al SRI a si reusit, intr-un timp record, sa-l readuca cu picioarele pe pamant pe fostul vicepremier. Cel caruia Victor Ponta ii jurase nu doar functia de director general al Serviciului Roman de Informatii, dar si arestarea "in masa" a generalilor care s-ar fi opus unui asemenea demers".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb