REVISTA PRESEI - 31.12.2011

Willy Homner
Revista Presei / 31 decembrie 2011

ADEVARUL

Coşmarul prin care a trecut lumea financiară în 2011, lună de lună

Anul 2011 a început cu predicţii pesimiste şi se termină cu incetitudini la fel de neliniştitoare: ce va urma? Publicaţia "The Guardian" a întocmit un bilanţ a ceea ce s-a întâmplat în anul 2011 în lumea economică mondială, cu accente pe Europa. Ianuarie. Anul debutează fulminant cu o predicţie extrem de neliniştitoare. "Trebuie să salvăm moneda euro în următoarele şase luni", a spus Viktor Orban, premierul Ungariei, ţară care prelua la acel moment preşedinţia Uniunii Europene. În Marea Britanie, inflaţia a urcat la 3,7%, iar datele pe ultimul trimestru din 2010 au arătat o scădere de 0,5%. La Forumul de la Davos, George Soros, a avertizat că economia Marii Britanii riscă o nouă recesiune fără relaxarea pachetului de austeritate. Cât să mai strângi cureaua fără să faci "poc!"?

Banca Naţională a Ungariei, pusă pe tavă lui Viktor Orban

Parlamentul de la Budapesta a aprobat, vineri, noile reglementări privind Banca Centrală a Ungariei (MNB), care au determinat plecarea negociatorilor de la UE şi FMI, la începutul acestei luni. Şansele Ungariei de a obţine un nou ajutor internaţional s-au redus aproape de zero. Potrivit iniţiativei legislative înaintate de formaţiunea Fidesz a premierului naţionalist Viktor Orban şi adoptată de Parlament, independenţa MNB este limitată drastic, fiind practic subordonată guvernului. Astfel, guvernatorului Andras Simor i se ia dreptul de a-şi alege adjuncţii, este extins Consiliul Monetar care stabileşte rata dobânzii de referinţă, noii membri urmând să fie numiţi de guvern. Este creat şi al treilea post de vicepreşedinte al MNB. De asemenea, este deschis drumul pentru guvern să îl schimbe din funcţie pe guvernator în urma autorizării de către Parlament a unei comasări cu Autoritatea de supervizare a instituţiilor financiare (PSZAF).

Merkel l-a "lucrat" pe Berlusconi, forţându-i demisia

Cancelarul Angela Merkel i-a cerut preşedintelui italian, Giorgio Napolitano, într-o discuţie telefonică din 16 octombrie, să îl demită pe premierul de atunci, Silvio Berlusconi, pentru a evita ca problemele financiare ale Italiei să îngroape zona euro. Existenţa acestei discuţii telefonice între Merkel şi Napolitano, care a încălcat regula nescrisă stabilită între liderii ţărilor UE de a nu interfera în politica internă, este dezvăluită de mai multe surse diplomatice europene citate vineri de Wall Street Journal, într-o analiză despre evoluţia crizei euro în 2011. În octombrie Merkel era extrem de îngrijorată de incapacitatea guvernului de la Roma de a promova măsurile de austeritate necesare pentru a reda încrederea pieţelor financiare, care luaseră în colimator Italia, obligată să se împrumute masiv pentru a-şi finanţa uriaşa datorie publică de peste 1.900 miliarde de euro (cca. 120% din PIB).

Germania ar putea accelera plăţile către fondul de urgenţă european

Planul german de accelerare a plăţilor către viitorul fond european permanent de urgenţă are ca scop asigurarea celei mai bune evaluări fiscale posibile pentru obligaţiunile sale, a declarat un parlamentar important al partidului condus de Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Germania ar putea plăti 8,6 miliarde de euro către Mecanismul European de Stabilitate (ESM) în 2012, dublu sumei menţionate în buget, în cazul în care va reuşi să convingă şi alte state din zona euro să-şi dubleze contribuţiile, a declarat Norbert Barthle, purtătorul de cuvânt pe probleme bugetare al Uniunii Creştin-Democrate, ieri, în cadrul unui interviu, citat de agenţia de ştiri Bloomberg.

O nouă întâlnire Merkel-Sarkozy

Liderii zonei euro sunt angajaţi în negocieri paralele în legătură cu utilizarea fondurilor temporare (EFSF) şi permanente (ESM) ale UE după ce costurile finanţării de pe piaţă ale Italiei şi Spaniei au crescut vertiginos în acest an. Această propunere ar putea fi pe agenda întâlnirii dintre Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei şi Angela Merkel, cancelarul Germaniei pe 9 ianuarie la Berlin, pe lângă discuţiile cu privire la mărirea puterii financiare a fondului temporar de urgenţă în caz de reducere a ratingului fiscal al ţărilor zonei euro.

Ministrul german de Finanţe: Problemele din zona euro vor fi rezolvate în 2012

Ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, spune că este convins că liderii europeni vor reuşi să stabilizeze zona euro în 2012 şi să păstreze moneda unică, potrivit publicaţiei britanice "The Telegraph". Schaeuble a recunoscut într-un interviu pentru cotidianul economic "Handelsblatt", publicat vineri, că problemele majore rămân să fie abordate în unele ţări. "Cred că vom fi destul de departe în următoarele 12 luni ca să izgonim pericolul de contagiune şi să stabilizăm zona euro", a spus ministrul de Finanţe al Germaniei. Întrebat dacă poate exclude dezmembrarea zonei euro, Schaeuble a răspuns: "În conformitate cu tot ceea ce ştiu eu în acest moment, da".

Bolivia devine prima ţară din lume la care McDonald's renunţă. Bolivienii doreau altceva în meniu

Reprezentanţii lanţului de restaurante McDonald's au fost forţaţi să închidă şi cele opt restaurante rămase în trei mari oraşe ale ţării, La Paz, Cochabamba şi Santa Cruz de la Sierra, după 14 ani de activitate în Bolivia. Potrivit Pravda, aceasta va fi prima ţară din America Latină în care nu va mai exista niciun restaurant al lanţului McDonald's şi prima ţară din lume unde compania este nevoită să îşi încheie activitatea după peste un deceniu în care a înregistrat pierderi. Eşecul McDonald's a devenit subiectul unui documentar, denumit "De ce a dat faliment McDonald's în Bolivia"- în care se explică motivele care i-au determinat pe bolivieni să prefere alte feluri de mâncare în locul hamburgerilor.

Deutsche Welle renunţă la programul în limba română, după aproape o jumătate de secol

Programul radio în limba română de la Deutsche Welle îşi încetează activitatea, după aproape o jumătate de secol, de la 1 ianuarie 2012, anunţă jurnaliştii pe site-ul postului. Prima emisiune a fost realizată pe 19 august 1963. Oferta multimedia a redacţiei române continuă însă şi se extinde pe pagina de internet, cu noi formate, cu un plus de informaţii din cele mai diverse domenii de activitate, din Germania, România, Republica Moldova, din Europa şi din întreaga lume. Nou în program este magazinul săptămînal european TV "Eurobox" în limba română, realizat de Deutsche Welle, difuzat pe programul de ştiri al Televiziunii Române şi postat pe pagina de internet a Deutsche Welle.

EVENIMENTUL ZILEI

Cât de îndatorată ar fi fost România fără măsuri de austeritate

Deficitul bugetului general consolidat s-ar fi apropiat de 10% din PIB în anul 2009 şi de 14% din PIB în anii 2010 şi 2011, în absenţa măsurilor de austeritate luate de Guvern, se arată într-un document realizat de Cabinetul consilierului de stat Andreea Paul-Vass. Două treimi din măsurile pentru diminuarea deficitului bugetar şi însănătoşirea finanţelor publice s-au centrat pe eficientizarea şi reducerea cheltuielilor publice, iar o treime a vizat creşterea veniturilor bugetare, scrie în document, citat de Agerpres. Cheltuielile de personal au scăzut de la 45,6 miliarde lei în 2008 la 40,3 miliarde lei în 2011, în timp ce cheltuielile de investiţii au urcat de la 32,6 miliarde lei la 36,1 miliarde lei. În cadrul programelor de asistenţă externă pentru asigurarea stabilităţii României, valoarea totală a sumelor trase de către Banca Naţională a României (BNR) şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP) până în prezent se ridică la 17,54 miliarde euro, din care 11,94 miliarde euro de la FMI.

Cum vor arăta asigurările auto începând de anul viitor

Scumpirea Casco şi RCA este aproape o certitudine a lui 2012. Totodată, acestea vor trebui adaptate rigorilor europene, ceea ce presupune schimbarea modalităţii de prezentare şi vânzare. Anul 2011 a fost încă unul cu scăderi ale preţurilor la poliţele RCA, dar cu creşteri ale daunelor plătite de companiile de asigurare. Cu alte cuvinte, încă un an în care stabilitatea financiară a asigurătorilor a fost erodată. După cum au arătat însă lucrurile pe finalul anului 2011, 2012 nu va mai fi la fel. În primul rând, vom asista cel mai probabil la creşteri ale preţurilor pentru poliţele auto. În al doilea rând, modalitatea de prezentare şi vânzare a acestor poliţe ar putea fi modificată după un model utilizat deja în mai multe ţări ale Europei. Este vorba despre poliţele duble (Casco şi RCA) care există de ani buni în ţări ca Italia sau Germania şi care au început să apară şi în România la câteva companii.

Ne laudă americanii: "România, o ţară cu văi bucolice"

Site-ul american Huffington Post prezintă într-un articol, intitulat "România, în afara drumurilor deja bătătorite", o serie de atracţii turistice, de la cafenelele din Bucureşti la staţiunile montane. Remarcând că ţara noastră este adesea percepută negativ, în asociere cu "ţiganii nomazi" sau "haitele de câini vagabonzi", autoarea articolului, Jeanine Barone, reporter specializat în călătorii, atrage atenţia asupra principalelor atracţii turistice ale ţării: "Am descoperit o altă Românie, o ţară cu văi bucolice, sate de munte cu privelişti panoramice, vinuri bune, parcuri înverzite şi hoteluri şic". Jurnalista îşi începe parcursul în Capitală, pe Calea Victoriei, ajungând pe terasa clubului Green Hours, care "nu ar fi nelalocul ei în Manhattan", şi colindă apoi staţiunile Sinaia, Predeal şi Azuga, Braşovul şi Sibiul.

Ce modificări aduce legea Sănătăţii: studenţii şi soţii fără venituri nu mai beneficiază automat de asigurări

Viitoarea lege a Sănătăţii, aflată acum în dezbatere publică, schimbă regulile după care sunt asiguraţi cei fără venituri. În afara angajaţilor, cărora li se reţine 5,5% din venituri şi încă 5,2% la angajator, mai sunt asiguraţi toţi copiii până la vârsta de 18 ani. Tinerii cu vârste între 18 şi 26 de ani, elevi sau studenţi care nu au venituri din muncă, sunt asiguraţi doar dacă măcar unul din părinţi are asigurare de sănătate. Până acum, toţi cei care intrau în această categorie erau automat asiguraţi. Soţul, soţia sau părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane care munceşte sunt asiguraţi doar dacă li se plăteşte o contribuţie de 5,5% din jumătatea salariului minim brut pe ţară. Scutiţi: gravidele, persoanele cu handicap, deţinuţii. În categoria persoanelor protejate, scutite de plata contribuţiei, se mai numără persoanele cu handicap care trăiesc doar din indemnizaţii, femeile însărcinate şi lăuzele.

Politicienii români s-au întrecut în vorbe nesocotite

Mircea Geoană, Adrian Severin, Ecaterina Andronescu, C.V. Tudor şi Aura Vasile au făcut cele mai mari gafe politice. Deşi s-au ţinut de scaune până în ultima clipă, unii dintre ei s-au prăbuşit. Într-un an politic tensionat, au existat politicieni care s-au distins nu atât prin bătăliile purtate, cât prin gafele comise în exerciţiul funcţiunii. EVZ a alcătuit un top al celor mai mari Gâgă din politica românească a anului 2011. MIRCEA GEOANĂ. A reuşit să îşi transforme porecla în renume, stabilind un record absolut: acela de a pierde totul în numai două zile. De unde se visa un disident în rândul PSD, acesta a devenit un simplu senator.

Borbely: UDMR va rezista alături de PDL până la alegeri

UDMR va rămâne alături de PDL până la alegeri, chiar dacă probabil vor mai exista discuţii în interiorul coaliţiei, a declarat Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, pentru România Tv. "Probabil vor mai fi discuţii în cadrul coaliţiei, e normal, dar eu zic că vom rezista până la alegeri. Noi nu suntem trădători. Noi dacă suntem într-o coaliţie, suntem loiali, ne spunem foarte clar punctul de vedere", a susţinut Borbely. În privinţa unei alianţe cu USL, Ministrul Mediului a evitat să ofere un răspuns clar: "Se spune că în politică niciodată să nu spui nu. Asta nu înseamnă că te duci cu oricine sau în orice condiţii".

Baconschi: România este un suporter ferm al integrării Turciei în UE

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a susţinut, ieri, la Edirne, în Turcia, o alocuţiune la Conferinţa anuală a ambasadorilor, în care a vorbit despre rolul României în Europa de Sud-Est şi susţinerea pe care o acordă România pentru integrarea Turciei în UE. Potrivit unui comunicat al MAE remis EVZ, Teodor Baconschi a reiterat faptul că România rămâne un susţinător al politicii "uşilor deschise" a UE şi va milita pentru continuarea procesului de extindere. Referindu-se la vecinătatea estică, ministrul român a vorbit despre cele trei priorităţi ale României în ultimii ani: promovarea parcursului european al Republicii Moldova; încurajarea cooperării regionale şi dezvoltarea unor parteneriate reciproc avantajoase, pentru a spori securitatea şi cooperarea în Europa, îndeosebi în sfera securităţii energetice. În context, ministrul Baconschi a reiterat rolul Turciei ca "punte de legătură esenţială pentru infrastructura energetică europeană".

Ungaria: Premierul Viktor Orban trece în Constituţie "crimele" opoziţiei socialiste

Partidul Fidesz, al premierului conservator Viktor Orban, a reuşit să impună ieri, în parlament, o modificare a Constituţiei, care face Partidul Socialist (MSZP) responsabil retroactiv de crimele comise de fostul Partid Comunist din care provine, relatează AFP. Începând de la 1 ianuarie 2012, data intrării în vigoare a noii Constituţii, MSZP (învingător în trei alegeri democratice, în 1994, 2002 şi 2006), "ca succesor legal", este vinovat de crimele fostului regim comunist, prevede Legea fundamentală, adoptată graţie majorităţii de două treimi de care dispune Fidesz în parlament. Urmează o listă lungă de "crime" ale regimului comunist: "suprimarea tinerei democraţii ungare la încheierea celui de-al doilea război mondial cu sprijin sovietic, moartea unor cetăţeni, îndatorarea ţării, munca forţată şi torturarea unor cetăţeni, discriminarea persoanelor după originea lor şi după simpatiile lor politice, spionarea vieţii lor private".

Indiferent în ce apartamente locuiesc, coreenii din nord au doar un bec, pe care îl mută de colo-colo

Amintiri ciudate din Coreea de Nord. Corneliu Vlad este unul dintre cei mai cunoscuţi gazetari de politică externă. În mileniul trecut, în timpul Epocii Ceauşescu, a fost corespondent de război în Vietnam şi, tot atunci, a vizitat, la interval de câţiva ani, Coreea de Nord şi Coreea de Sud. A avut amabilitatea să ne împărtăşească unele impresii ciudate. "Sunt două ţări în care locuieşte acelaşi popor, la al cărui destin meditez de atunci. Atitudinea celor care râd de ei, mai ales în aceste zile, mă contrariază puţin. Coreenii sunt un popor nu numai interesant, dar si harnic şi tenace. De exemplu, în Sud, există o vorbă, o gluma: "leneş ca un japonez", o viziune total diferită faţă de ce credem noi europenii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb