Financial Times
• Băncile europene au luat "o felie mare" din sprijinul Fed
Băncile străine se numără printre cei mai mari beneficiari ai creditului de urgenţă de 3.300 miliarde dolari acordat de Federal Reserve din SUA în perioada crizei, în vederea salvării sistemului financiar global. Printre acestea se numără banca britanică Barclays şi UBS din Elveţia.
.............
• HSBC îşi înstrăinează divizia de private equity din Asia
Divizia asiatică de private equity a băncii britanice HSBC a fost preluată de managementul său şi redenumită Headland Capital Partners.
Headland, care are în administrare active de aproape 2,4 miliarde dolari, a investit în companii mici şi mijlocii din Asia, vreme de peste 20 de ani.
...........
• Walmart lansează formatul "compact hipermarket" în China
Compania americană Walmart, cel mai mare retailer din lume, lansează un model de magazin pentru consumatorii cu venituri mici şi cei din zonele rurale din China. Este vorba despre un format "compact hipermarket", dezvoltat iniţial în America Latină.
.............
Wall Street Journal
• Samsung şi LG au primit aprobarea pentru fabrici LCD în China
Samsung Electronics Co. şi LG Display Co. din Coreea de Sud, cei mai mari producători mondiali de ecrane plate, au obţinut aprobarea de la autorităţile din China pentru construcţia de fabrici cu operaţiuni în sectorul LCD.
.............
• Vânzările auto din SUA au crescut cu 17% în noiembrie
Vânzările de autovehicule noi au sporit în SUA, luna trecută. Acestea au însumat 873.323 de unităţi, cu aproape 17% mai mult decât în noiembrie 2009, potrivit Autodata Corp.
............
• Merck preia o companie de biotehnologie
Merck & Co. din SUA este aşteptată să anunţe, astăzi, preluarea unei companii biotehnologice care dezvoltă tratamente împotriva diabetului, spun surse apropiate afacerii. Potrivit acestora, este vorba despre SmartCells Inc., iar preţul afacerii va depăşi 500 de milioane de dolari.
..............
New York Times
• Temeri în zona euro cu privire la Italia şi Belgia
Investitorii se întreabă dacă Italia şi Belgia nu vor fi următoarele "verigi slabe" din uniunea monetară europeană, chiar dacă în prezent temerile cele mai mari sunt legate de situaţia Portugaliei şi a Spaniei, după ce Grecia şi Irlanda au apelat la sprijin financiar.
Italia şi Belgia au în comun faptul că sunt mai puţin dependente de creditorii străini decât Grecia şi Irlanda, însă ambele ţări sunt afectate de disfuncţionalităţi politice severe.