RIAD: Atacurile vizând ţinte petroliere în EAU şi Arabia Saudită ameninţă oferta mondială de ţiţei

L.A.
Internaţional / 15 mai 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Guvernul saudit consideră că recentele atacuri vizând nave - dar şi instalaţii petroliere - ameninţă nu doar regatul, "ci şi securitatea aprovizionărilor cu ţiţei şi economia mondială", se arată într-un comunicat publicat astăzi, relatează AFP.

Atacuri cu drone revendicate de către rebeli huthi din Yemenul vecin au condus la închiderea unui oleoduct major ieri, în Arabia Saudită, ceea ce a amplificat cu un nivel tensiunile la Golful Persic, la câteva zile după misteriosul sabotaj a patru nave în apropiere de Emiratele Arabe Unite (EAU), mai informează AFP.

Însă pieţele petroliere rămân "calme", iar oferta mondială nu este perturbată, şi-a exprimat astăzi, satisfacţia Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

Guvernu saudit - care s-a reunit ieri seara la Jeddah, sub conducerea regelui Salman - a subliniat "importanţa de a înfrunta entităţi teroriste care comit asemenea fapte, şi anume membri ai unor miliţii huthi susţinuţi de Iran", a anunţat într-un comunicat ministrul Presei Turki Al-Shabanah, potrivit AFP.

Ministrul a anunţat că membrii cabinetului au reiterat denunţarea de către regat a "acţiunilor subversive" care au vizat duminică patru nave comerciale civile - între care două sunt saudite, una norvegiană şi un cargobot din EAU - la intrarea în Golful Persic.

Acest lucru "constituie o ameninţare flagrantă la adresa securităţii traficului maritim" şi are "consecinţe negative asupra păcii şi securităţii regionale şi internaţionale", a adăugat el, potrivit agenţiei.

Al-Shabanah a evocat totodată "responsabilitatea comună a comunităţii internaţioale în apărarea securităţii navigaţiei maritime şi securităţii petrolierelor, în vederea evitării impactului negativ" pe pieţele energiei şi a riscurilor la adresa economiei mondiale.

Principala rivală a Iranului în Orientul Mijlociu, Arabia Saudită, susţinută de EAU, intervine militar în Yemen din 2015 cu scopul de a ajuta forţele guvernamentale împotriva rebelilor huthi, care deţin controlul asupra unor regiuni vaste în vestul şi nordul ţării, inclusiv asupra capitalei yemenite Sanaa.

Huthi au revendicat ieri, un atac cu drone în regiunea Riadului, unde au fost vizate staţii de pompare, antrenând un incendiu şi pagube care au determinat gigantul petrolier Aramco să oprească "temporar" operaţiunile la un mare oleoduct care leagă estul de vestul regatului.

Autorităţile s-au grăbit să sublinieze că producţia şi exporturile nu sunt afectate, însă, astăzi, ele nu au anunţat reluarea operaţiunilor oleoductului.

În Yemen, unul dintre liderii rebeli, Mohammed Ali al-Houthi, a declarat astăzi, pe Twitter, că ceea ce reclamă insurgenţii "şi poporul yemenit" nu este "imposibil" de îndeplinit: "ridicarea blocadei" aeriene, maritime şi terestre impuse de către Riad şi aliaţii săi.

Nicio informaţie nu a fost divulgată, pentru moment, cu privire la ancheta anunţată de către Abu Dhabi în urma "actelor de sabotaj" care au vizat patru nave în largul emiratului Fujairah, unul dintre cele şapte din cadrul federaţiei EAU.

Un reprezentant EAU a declarat ieri seara pentru AFP că experţi americani, francezi, norvegieni şi saudiţi participă la anchetă.

Acest oficial, care a vorbit sub protecţia anonimatului, nu a precizat numărul anchetatorilor.

Acţiunile din largul EAU şi din Arabia Saudită au amplificat tensiunile la Golful Persic, în contextul în care un război psihologic continuă între Statele Unite şi Iran.

În pofida unei recente consolidări militare, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a respins ieri, orice voinţă de conflict armat cu Iranul.

"În mod fundamental, noi nu căutăm un război cu Iranul", a declarat Pompeo, potrivit AFP.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, la rândul său, ieri, că "nu va fi un război" cu Statele Unite.

"Nici noi şi nici ei nu căutăm războiul. Ei ştiu că nu ar fi în interesul lor", a declarat Khamenei, conform agenţiei.

În pofida acestor tensiuni geopolitice la Golful Persic, "nu există o perturbare a furnizării de petrol, iar cursurile evoluează puţin", notează AIE în raportul său lunar cu privire la petrol. "Pieţele rămân calme".

"În pofida acestui context geopolitic dificil şi al altor probleme cu privire la ofertă, cursurile principale au evoluat în mai puţin de o lună, stabilindu-se imediat deasupra a 70 de dolari barilul Brent", subliniază AIE.

În vederea "continuării asigurării stabilităţii pieţei", agenţia, cu sediul la Paris, a anunţatt că contează pe bunăvoinţa anumitor ţări producătoare, precum Arabia Saudită, în vederea alimentării pieţei şi înlocuirii treptate a ţiţelului iranian, care nu vor mai putea fi exportaţi din cauza sancţiunilor americane consolidate recent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb