RMGC poate vinde în avans producţia

I.P.
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 7 septembrie 2011

RMGC poate vinde în avans producţia

Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Minvest Deva, a publicat pe pagina de Internet a instituţiei o serie de acte constitutive ale RMGC şi modificările aduse în perioada 1997-2011. Ministerul nu a publicat însă şi contractul de concesiune, care este clasificat la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM).

Publicarea acestor documente vine după ce preşedintele Traian Băsescu a făcut o serie de declaraţii referitoare la Roşia Montană, şeful statului declarând de mai multe ori în ultima perioadă că este în favoarea derulării proiectului.

Şeful statului a afirmat, la 31 august, că se va ocupa "şi de desecretizarea" contractului cu Gabriel Resources, după ce declarase că acordul pentru exploatarea aurului a fost semnat în 1997, însă clasa politică, din laşitate, "s-a făcut că dezbate" proiectul, fără a întreprinde acţiuni concrete. De asemenea, Băsescu afirma că acordul pentru exploatarea aurului "trebuie făcut", dar "cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor".

Compania "Roşia Montană Gold Corporation" (RMGC) poate vinde în avans aurul şi argintul pe care le va extrage, pentru finanţarea operaţiunilor companiei, iar statul nu va încasa dividende atât timp cât Minvest Deva, acţionar minoritar, va avea datorii faţă de Gabriel Resources, rezultate din majorări de capital.

"Societatea va comercializa atât produse semifinte (concentrate), cât şi finite (dorebare) ori sub formă de lingouri pe piaţa internă şi la export, conform reglementărilor şi prevederilor legale aplicabile. Societatea va putea să vândă anticipat produsele menţionate, în vederea finanţării operaţiunilor sale", se arată în actul constitutiv al RMGC din 2011, care înlocuieşte statutul companiei din anul 2000.

În noul act constitutiv, din 2011, se precizează că Minvest Deva va renunţa la dividendele care i se cuvin din profitul RMGC în favoarea companiei canadiene Gabriel Resources, acţionarul majoritar, până la stingerea împrumuturilor acordate pentru majorarea capitalului social. "În momentul în care Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) decide distribuirea de dividende, conform legii şi prevederilor Actului Constitutiv, Minvest recunoaşte şi acceptă ca din dividendele cuvenite acestuia să se plătească direct de către societate către acţionarul majoritar Gabriel sumele datorate de către acesta acţionarului majoritar, urmare a împrumuturilor acordate pentru majorarea capitalului social al societăţii. AGA va lua act de existenţa şi cuantumul cert al datoriilor", se spune în noul statut al companiei, citat de Mediafax.

Această prevedere apare pentru prima dată în actul constitutiv al RMGC.

În statut se precizează că, după ce RMGC va începe producţia la Roşia Montană, compania va distribui dividende acţionarilor "numai după şi/sau deducerea, de către societate, a cheltuielilor şi/sau obligaţiilor societăţii" de rambursare a creditelor contractate de la instituţii finanţatoare, de rambursare a împrumuturilor acordate de către Gabriel Resources sau de către afiliaţi ai acestei companii, precum şi de rambursare a creditelor contractate de alţi acţionari ai RMGC.

Gabriel Resources controlează 80,68% din capitalul RMGC, participaţie la care a ajuns în urma unor majorări succesive de capital. Minvest Deva deţine 19,31% din titlurile RMGC.

RMGC avea în anul 2000 un capital social de 689.342 de lei noi, controlat în proporţie de 80% de Gabriel Resources. Minvest avea şi atunci o participaţie de 19,31%.

La începutul anului 2010, RMGC a finalizat o majorare de capital de 597,6 milioane de lei, până la 612,6 milioane de lei, operaţiune în urma căreia Gabriel Resources a preluat acţiunile deţinute în companie de doi acţionari minoritari, respectiv Comat Trading şi Cartel Bau, fiecare deţinând 0,23% din capital.

Astfel, particpaţia Gabriel Resources a crescut cu 0,46%, la 80,46%. Ulterior, Gabriel a preluat şi participaţia firmei Foricon şi şi-a crescut participaţia la 80,68%.

În 2009, Gabriel Resources a acordat Minvest un împrumut de 26,55 milioane de euro pentru participarea la majorarea capitalului la 612 milioane lei.

"În niciun caz cota de capital social deţinută în prezent de către Minvest nu va putea fi redusă ca efect al unei majorări ulterioare de capital la care acesta nu subscrie", se spune în document.

Zăcământul de la Roşia Montană este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Guvernul intenţionează să majoreze redevenţele pentru aur, platină şi argint de la 4% la 6% din valoarea producţiei.

În iunie 1999, Minvest Deva a primit de la ANRM licenţa de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere din perimetrul minier de la Roşia Montană. Licenţa a fost aprobată prin hotărâre de guvern, act normativ semnat de premierul Radu Vasile şi contrasemnat de preşedintele ANRM, Mihai Ianăş, de Radu Berceanu din poziţia de ministru al Industriei şi Comerţului şi de Decebal Traian Remeş, ca ministru de Finanţe.

Minvest şi-a transferat licenţa de exploatare către RMGC în octombrie 2000 în virtutea parteneriatului cu Gabriel Resources.

Laszlo Borbely: Avizul de mediu pentru Roşia Montană va fi dat doar dacă mă conving că nu vor polua

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a afirmat ieri, la Piteşti, că va propune acordarea avizului de mediu pentru exploatarea de la Roşia Montană doar dacă va fi convins că nu va exista niciun risc de poluare în zonă. "Eu am spus acelaşi lucru de când am preluat acest minister, că dacă sunt convins sută la sută că nu va polua această investiţie, atunci o să propun către Guvern hotărârea prin care să se dea aviz de mediu. (...) Ce interesează pe toată lumea este ca la acel lac de acumulare, care va fi imens, dacă se va produce o surpare, ceva, (...) apa de acolo va fi poluantă pentru râurile din România, Ungaria şi Serbia sau nu", a declarat Borbely, citat de Agerpres.

Ministrul a spus că a cerut investitorului reducerea la maxim a concentraţiei de cianură, la un nivel chiar mai mic decât standardele impuse de Uniunea Europeană. "În momentul de faţă, procentul de concentraţie de cianură maxim admis în Uniunea Europeană este de 10 ppm, investitorii au propus reducerea la jumătate, eu nu am fost mulţumit şi le-am cerut să mai reducă şi să-mi demonstreze că, atunci când ajunge sterilul în acest lac de acumulare, practic nu mai poate fi măsurat. (...) Dacă ei pot să-mi demonstreze acest lucru, mergem mai departe", a precizat Laszlo Borbely. Ministrul a comparat cazul exploatării de la Roşia Montană, care trenează de pes-te un deceniu, cu un basm maghiar care nu are sfârşit.

Premierul Emil Boc a anunţat, luni, că Guvernul va primi spre analiză, cât de repede posibil, un proiect de act normativ privind majorarea redevenţelor percepute de stat inclusiv pentru exploatarea aurului. În context, şeful Guvernului a subliniat că trebuie reevaluat contractul cu societatea Roşia Montană Gold Corporation privind beneficiile statului român în eventualitatea desfăşurării acestui proiect minier. "La nivel economic trebuie reevaluat acest contract, din perspectiva redevenţelor pentru aur care sunt în Europa. Eu cred că România are o redevenţă scăzută în raport cu ce se poate pune în raport şi cu celelalte state din Europa. Acum este 4% această redevenţă. Eu cred că redevenţa poate fi majorată. Vom avea în Guvern, cât de repede cu putinţă, un proiect de majorare a redevenţelor, inclusiv pentru aur", a declarat Boc.

Gabriel Resources a fost fondată în 1997, cu ajutorul omului de afaceri de origine română Frank Timiş, care s-a retras în 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri. În 1997, Minvest avea o participaţie de 33,8%, iar Gabriel controla 65% din capitalul RMGC, care la acea dată se numea Euro Gold Resources. În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan. Gabriel Resources anunţa la sfârşitul anului 2009 că Paulson & Co. şi Electrum Strategic Holdings deţin câte 18% din acţiuni, urmate de Newmont Mining Corp (SUA), unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, şi BSG Capital Markets, parte a Beny Steinmetz Group (BSG), cu 9% din titluri. BSG îşi poate dubla numărul de acţiuni deţinute prin exercitarea, până la sfârşitul acestui an, a unei opţiuni care i-ar asigura lui Beny Steinmetz 16% din capitalul Gabriel Resources, diminuând în acelaşi timp participaţiile Paulson & Co., Electrum şi Newmont la 17%, 17% şi, respectiv, 14%. Paulson & Co. este fondul de hedging al miliardarului american John Paulson, iar Electrum face parte din grupul de companii controlat de Thomas Kaplan, un investitor important în proiecte aurifere.

Haiduc (Academia Română): Statul român este proprietarul aurului de la Roşia Montană

În controversa legată de proiectul Roşia Montană se discută cât revine statului român din aurul care se extrage acolo şi cred că problema se pune greşit, a declarat, ieri, Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, cu ocazia lansării volumului "Liviu Ciulley - un reper", autor Nicolae St. Noica.

Ion Haiduc a spus: "Statul român este proprietarul aurului, atât al celui care se află în tezaurul Băncii Naţionale, cât şi al aurului care se află în pământ sau subteran la Roşia Montană şi în general în Munţii Apuseni. Întrebarea trebuie pusă invers: cât poate să revină firmei naţionale sau internaţionale care scoate din pământ acel aur? În practica internaţională se foloseşte aşa-numitul acord de împărţire a producţiei care precizează cât revine proprietarului şi cât revine celui care exploatează".

Potrivit acestuia, în industria petrolului până la 85% revine proprietarului, iar în industria aurului şi al metalului există, de asemenea, procente, foarte mari care revin proprietarului. "Eu consider că acel aur ar trebui să aparţină Băncii Naţionale, să intre în Banca Naţională şi cotă parte să revină firmei care-l scoate ca să acopere cheltuielile de investiţie, cheltuielile de exploatare, de operare şi un profit rezonabil. Banca nu trebuie să cumpere acest aur. Nu trebuie să-l cumpere, este al nostru, al statului român şi Banca Naţională trebuie să-l păstreze", a mai afirmat Haiduc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb