Creşterea indicelui ROBOR şi a cursului de schimb au fost cauzate de "modelul economic eşuat" promovat de PSD, susţine Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, într-un comunicat de presă trimis Redacţiei.
Sighiartău afirmă: " Creşterea ROBOR nu trebuie văzută doar ca evoluţie pe termen scurt, ca un accident la început de octombrie, ci ca trend pe termen mediu şi lung! Oricine poate constata că, în ultimul an, ROBOR şi-a dublat valoarea! Eu uşor de văzut, ROBOR la 3 luni avea valoarea de 0,69 la data de 3 octombrie 2016. Deci, tendinţa este de creştere, oricât de mult s-ar strădui BNR să se opună valului.
Am aflat ieri, de la Guvernatorul BNR, că presiunea pe leu în raport cu euro a fost şi este mare şi că BNR a sterilizat multe resurse financiare ca să nu explodeze cursul de schimb! Nimeni nu îşi pune întrebarea câţi bani cheltuie BNR, câţi bani sterilizează, ca să menţină stabil cursul şi câţi bani aruncă în piaţă pentru a stopa creşterea ROBOR!
Eu nu am căzut în jocul PSD de a da vina pe BNR, pe uragane sau pe alte trăsnăi pentru evoluţia ROBOR sau a cursului de schimb! BNR este doar arbitru de piaţă! BNR nu este piaţa! BNR poate domoli trenduri, nu le poate stopa!".
Potrivit secretarul general al PNL, cursul de schimb nu are cum să nu se degradeze, atâta vreme cât consumul este susţinut în cea mai mare parte de importuri şi atâta vreme cât deficitul balanţei comerciale a crescut cu 30% în primele opt luni ale anului.
Sighiartău mai susţine: "Ca să imporţi ai nevoie de euro pentru a plăti marfa! Deci, cererea mare de euro la care se adaugă presiunea din fluxurile de capitaluri şi mişcările nerezidenţilor pun presiune pe leu! Leul nu este atractiv, nu este cerut, deci este ieftin. Aşadar, BNR nu are nicio vină, ci cauza se află în modelul economic eşuat, promovat de PSD!
ROBOR, adică rata dobânzii utilizată pe piaţa interbancară, este influenţat de un criteriu obiectiv - lichiditatea! Sunt bani mulţi, banii sunt ieftini, adică rata dobânzii pe piaţa interbancară este mică! Nu sunt bani în piaţă, banii devin scumpi, iar rata dobânzii creşte. Întrebările la care trebuie să răspundem: De ce nu sunt bani în piaţă? Ce s-a întâmpla de lucrurile au luat-o razna? Guvernatorul ne-a şi dat un indiciu! S-au plătit mai multe impozite luna aceasta. Cine este atent ce fel de impozite s-au plătit mai mult în august şi septembrie, vede cu ochiul liber că este vorba despre rezervele companiilor de stat pe care Guvernul Tudose le-a confiscat în luna septembrie! Şi nu e vorba de bani puţini, ci de aproape 2 miliarde lei, venituri nefiscale. La acestea se adaugă alte măsuri care au scos bani din conturile companiilor (din conturile pe care acestea le au în bănci) şi i-au dus în conturile trezoreriei (stat). Şi uite aşa în piaţa liberă, în piaţa interbancară, au fost mai puţini bani! Dacă ar fi fost altă cauză, care nu ţinea de Guvern, de ce nu avem aceeaşi situaţie şi pentru EURIBOR?
Vă daţi seama cum vor evolua indicatorii aceştia dacă se implementează Split TVA şi se vor bloca în conturi 19-20% din lichidităţile companiilor private? Anul 2018 va fi un an înfiorător de greu şi pentru agenţii economici şi pentru populaţie! Un duium de măsuri economice greşite vor duce economia într-o zonă din care nu ştiu cum vom mai ieşi!".