România a obţinut 2,6 milioane tone grâu după ce a recoltat peste 90% din suprafaţa cultivată, producţia fiind considerată de specialişti ca fiind cea mai mică din 1940 până acum, iar pentru panificaţie va fi disponibilă o cantitate de cel mult 1,3 milioane tone. Producătorii agricoli şi specialiştii din domeniu spun că producţia de grâu de 2, 6 milioane de tone declarată de Ministerul Agriculturii s-ar putea să fie mai mare decât cea obţinută în realitate, însă chiar şi aşa este cea mai mică recoltă obţinută în România în ultimii 67 de ani.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), citate de NewsIn, până la data de 18 iulie s-a obţinut o producţie de 2,6 milioane de tone, în urma recoltării a 91% din suprafaţa cultivată cu grâu.
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, anunţa, în urmă cu o lună, că "recolta de grâu din 2007 va depăşi trei milioane de tone şi nu va pune în pericol securitatea alimentară a ţării, chiar dacă necesarul de grâu este de 3,5 milioane de tone".
"România a obţinut cea mai mică producţie de grâu din 1940 până în prezent, observaţia fiind valabilă şi în situaţia în care datele furnizate de Ministerul Agriculturii sunt mai mari decât producţia obţinută efectiv. În acest moment, Ministerul Agriculturii ar trebui să intervină pe piaţa cerealelor, asigurând o rezervă de stat a grâului, însă până în prezent nu există un plan concret", a declarat ieri, vicepreşedinte Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Valeriu Tabără.
La rândul său, domnul Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli, ne-a declarat că vom avea un deficit de 1 milion de tone de grâu în acest an şi că va trebui să apelăm la rezerva europeană, aşa cum am mai făcut-o în 2005.
Producătorii agricoli spun că din cele 2,6 milioane de tone de grâu, doar 50% se pot utiliza în panificaţie, restul fiind păstrate în gospodăriile individuale, pentru autoconsum.
"Din cele 2,6 milioane de tone de grâu, jumătate este în gospodăriile individuale, iar acest grâu nu este comercial. Prin urmare, vorbim doar de 1,1-1,3 milioane de tone de grâu comercial, faţă de un necesar de peste trei milioane de tone, iar această diferenţă va fi asigurată din importuri", a declarat ieri, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Adrian Rădulescu.
Imposibilitatea asigurării necesarului pentru panificaţie nu este singura problemă cauzată de recolta de grâu scăzută, ci şi hrana pentru animale.
Dincolo de producţia redusă din acest an, producătorii agricoli spun că, spre deosebire de anul trecut, calitatea grâului este foarte bună. "Partea bună este că avem un grâu de calitate bună, spre deosebire de anul trecut. Partea rea este că producţia este insuficientă, recolta reală fiind în jur de 2,4 milioane de tone", a mai spus domnul Viorel Matei.
România nu este singura ţară care se confruntă cu o criză a grâului, Ungaria fiind printre puţinele ţări din UE care exportă grâu. De asemenea, preţul grâului la nivel europen a ajuns la o medie de 190 de euro pe tonă.
În România, seceta a afectat peste 60% din culturile de grâu. Din cele 1,9 milioane de hectare cultivate, până în prezent au fost recoltate 1,737 hectare, fiind realizată o producţie medie de 1.494 kilograme la hectar.
Guvernul a decis alocarea a 500 de milioane de lei pentru despăgubiri.