România a semnat Declaraţia de conformare privind schimbul automat de informaţii financiare

A.C.
Companii / 29 octombrie 2014

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat azi, la Berlin, Declaraţia de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informaţii financiare, document semnat de reprezentanţi din 52 de state şi jurisdicţii, informează ministerul de resort printr-un comunicat remis redacţiei.

"Ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat astăzi, la Berlin, împreună cu omologul său german, ministrul Wolfgang Schauble, cu alţi miniştri ai finanţelor sau reprezentanţi ai acestora, Declaraţia de conformare cu prevederile Acordului multilateral pentru schimbul automat de informaţii financiare", se arată în sursa citată.

Odată intrat în vigoare, acest acord va permite României să facă schimb de informaţii la nivelul standardului convenit de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care prevede schimbul automat de informaţii financiare între ţări şi jurisdicţii, în scopul identificării persoanelor fizice sau firmelor care eludează fiscul, prin transferul banilor în conturi din străinătate.

"Acest document este un instrument de creştere a transparenţei şi de combatere a evitării şi evaziunii fiscale. Este o direcţie extrem de importantă pe care ne focusăm, extrem de necesară oricărei economii disciplinate", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Ulterior semnării acestei Declaraţii de susţinere a Acordului, România va întocmi o listă a statelor cu care doreşte să realizeze automat acest schimb de informaţii. Schimbul automat de informaţii financiare se va face pe baze bilaterale, pe măsură ce fiecare dintre statele ce se vor regăsi pe lista României vor fi parcurs procedurile de intrare în vigoare a acordului.

"Scopul declarat al realizării acestui schimb de informaţii este ca ANAF să poată verifica, de pildă, dacă pentru sumele depozitate în conturi din străinătate au fost plătite impozite. Este un pas important spre transparentizarea veniturilor. Datorită acestor schimburi de informaţii financiare, ANAF poate avea o imagine de ansamblu asupra soldurilor sau valorii conturilor deţinute în străinătate de rezidenţii fiscali români", a explicat ministrul Finanţelor Publice.

Informaţiile care vor putea fi schimbate în virtutea acestui acord sunt date pentru identificarea persoanei (nume, adresă, cod identificare fiscală), date referitoare la numărul contului (sau un echivalent funcţional), date despre numele şi numărul de identificare (dacă există) al instituţiei financiare care face raportarea, despre soldul sau valoarea contului - în cazul unui cont de custode, date referitoare la suma brută a dobânzii, dividendelor sau a altor venituri pentru activele existente în cont, suma brută a încasărilor din vânzarea sau răscumpărarea activelor financiare.

"În ultimii ani, problemele puse de frauda fiscală şi de evaziunea fiscală la nivel transfrontalier s-au agravat considerabil, devenind un subiect de îngrijorare major la nivel mondial. Veniturile neraportate şi neimpozitate reduc considerabil veniturile fiscale naţionale. Prin urmare, este nevoie urgent de o creştere a eficienţei şi a eficacităţii colectării impozitelor. Schimbul automat de informaţii constituie un instrument important în această privinţă. Comisia Europeană, în comunicarea sa din 6 decembrie 2012, stabileşte un plan de acţiune privind consolidarea luptei împotriva fraudei şi evaziunii fiscale, prin care a evidenţiat necesitatea de a promova cu fermitate schimbul automat de informaţii ca viitor standard european şi internaţional în materie de transparenţă şi de schimb de informaţii în privinţa unor chestiuni fiscale", se spune în comunicatul MFP.

Acordul multilateral pentru schimbul automat de informaţii financiare include prevederi exprese privind respectarea secretului fiscal şi se menţionează explicit faptul că şi în situaţia în care un stat denunţă această înţelegere este obligat să păstreze secretul fiscal pentru informaţiile pe care le-a primit anterior momentului la care a renunţat să mai fie parte a acestui Acord.

În funcţie de îndeplinirea procedurilor interne legale pentru intrarea în vigoare a Acordului, România va putea face efectiv acest schimb de informaţii începând cu septembrie 2017 cu acele state care şi-au îndeplinit procedurile de intrare în vigoare a documentului până la data respectivă.

Înaintea efectuării schimbului automat de informaţii financiare între două state, una dintre condiţii este aceea că trebuie să fie în vigoare Convenţia privind asistenţa administrativă reciprocă în materie fiscală. În ceea ce priveşte România, Convenţia va intra în vigoare la data de 1 noiembrie 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb