România a urcat pe locul 52 în clasamentul Paying Taxes 2015 al PwC şi Băncii Mondiale

E.D.
Macroeconomie / 20 noiembrie 2014

România a urcat pe locul 52 în clasamentul Paying Taxes 2015, raportul realizat de PwC şi de Banca Mondială care măsoară uşurinţa plăţii taxelor în 189 de economii din întreaga lume pentru o companie de dimensiuni medii, astfel că ţara noastră se bucură de cea mai mare urcare în clasament dintre ţările Europei Centrale şi de Est.

"România este unul dintre performerii ediţiei de anul acesta a raportului Paying Taxes, iar acest lucru a fost posibil ca urmare a măsurilor luate de autorităţile fiscale în perioada 2010-2013 pentru facilitarea plăţilor electronice şi a depunerii declaraţiilor online", a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Ca urmare a acestor progrese, România este acum printre cele mai bine clasate ţări din Europa Centrală şi de Est în clasamentul Paying Taxes, înaintea Poloniei (locul 87), Ungariei (88), Bulgariei (89), Slovaciei (100) şi a Republicii Cehe (119), dar rămâne în urma Ţărilor Baltice (Letonia 24, Estonia - 28, Lituania - 44), a Croaţiei (36) şi a Sloveniei (42).

Companiile din România trebuie să facă în prezent 14 plăţi de taxe pe parcursul unui an (faţă de o medie europeană de 12 plăţi anuale) şi petrec pentru calcularea acestora şi completarea şi depunerea declaraţiilor 159 de ore de muncă (media europeană fiind de 176 de ore). În schimb, când vine vorba de rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, România se situează uşor peste media europeană, cu o rată de 43,2%, faţă de media de 41%.

Raportul "Paying Taxes 2015" al companiei de consultanţă şi audit financiar PricewaterhouseCoopers şi Banca Mondială reafirmă eforturile continue ale Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF de a îmbunătăţi serviciile oferite contribuabililor şi de a simplifica modul de plată al taxelor şi impozitelor datorate statului.

"Paying Taxes 2015" a monitorizat activitatea autorităţilor fiscale din 189 de economii din întreaga lume, raportându-se la numărul de ore necesare pentru plata taxelor, numărul plăţilor necesare pentru achitarea taxelor şi impozitelor şi ponderea acestora în profituri.

"Este o veste foarte bună pentru România şi pentru noi, cei care am lucrat continuu la o nouă relaţie caracterizată prin respect şi implicare între ANAF şi contribuabili. Nu ne vom opri aici, asta este sigur. Avem demarat proiectul Spaţiul Privat Virtual pe care de anul viitor îl vom extinde în toată ţara şi atât persoanele fizice cât şi persoanele juridice îşi vor putea accesa online situaţia fiscală. Iar în paralel, taxele şi impozitele vor putea fi achitate cu cardul, într-un punct unic. Într-un orizont de timp scurt spre mediu ţara noastră se va putea lăuda cu o administraţie fiscală modernă şi o abordare mult mai umană şi prietenoasă a Fiscului faţă de contribuabilii oneşti", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb