România, exclusă oficial de la Eurovision 2016

I.D.
Miscellanea / 22 aprilie 2016

România, exclusă oficial de la Eurovision 2016

Actualizare 18:30 EXECUTIVUL: Situaţia în care se află SRTV nu este cauzată de vreo decizie a Guvernului

Executivul României susţine că în spaţiul public sunt lansate o serie de acuzaţii nefondate în legătură cu implicarea sau lipsa de implicare a guvernului în gestionarea situaţiei TVR, potrivit unui comunicat trimis pe adresa redacţiei.

"Problema datoriilor pe care televiziunea publică le are este veche, de aproape 10 ani. În toţi aceşti ani, datoriile către EBU (European Broadcasting Union) au fost mereu amânate şi neglijate. Situaţia de fond în care ne aflăm nu este cauzată de vreo decizie a guvernului, iar încercarea de a considera guvernul actual responsabil este nepotrivită şi nefondată", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Guvernul asteaptă ca Parlamentul să aleagă conducerea televiziunii publice şi atrage atenţia asupra faptul că nu există încă o conducere care să îşi asume responsabilitatea deciziilor executive în ceea ce priveşte TVR, din pricina acestui lucru orice proiect de restructurare sau clarificare a situaţiei financiare să fie imposibil.

Propunerile Executivului pentru modificări legislative care să permită restructurarea TVR şi gestionarea problemei datoriilor au fost trimise la parlament în data de 28.03.

"În actualul cadru legal nu există posibilitatea plăţii parţiale a datoriilor doar pentru unul din creditorii televiziunii. Un eventual ajutor financiar care să nu fie susceptibil de nerespectare a condiţiile de concurenta nu poate fi acordat decât în cadrul unui plan de restructurare, sub o formă sau alta, de administrarea specială a televiziunii", se mai arată în comunicat.

Guvernul României, prin Ministerul de Finanţe, va informa EBU în legătură cu situaţia televiziunii şi despre cadrul legal existent, în care reorganizarea operativă care să permită plata datoriilor este imposibil de realizat în perioada imediat următoare.

(D.P.)

-------

Actualizare 16: 48 PNL cere Guvernului să găsească soluţii pentru participarea României la Eurovision

Partidul Naţional Liberal cere Guvernului condus de Dacian Cioloş să gasească "de urgenţă" o modalitate prin care România să participe la Eurovision, a anunţat vicepreşedintele partidului Gigel Ştirbu într-un comunicat de presă.

"Guvernul Cioloş poartă responsbilitatea enormă atât a respingerii României de la Eurovision, cât şi a decredibilizării ţării noastre la nivel european şi internaţional. În ultimele săptămâni, reprezentanţii EBU s-au adresat Guvernului României şi Ministerului de Finanţe cu rugămintea de a găsi o soluţie pentru a achita măcar 10 milioane de franci elveţieni din restanţa acumulată", a declarat vicepreşedintele PNL Gigel Ştirbu.

Deputatul PNL atarage atenţia că situaţia de criză în care se află Televiziunea Română s-a transformat de fapt într-o criză a imaginii ţării la nivel internaţional din cauza incapacităţii Guvernului de a gasi o soluţie viabilă pentru redresarea postului public de televiziune.

"Solicităm Guvernului Cioloş să se implice şi să găsească de urgenţă o soluţie care să permită participarea României la Eurovision. Noi întelegem grija Guvenului pentru balanţa financiară, însă a fi tehnocrat nu înseamnă să nesocoteşti interesele şi imaginea României în lume şi nici să desconsideri dreptul românilor de a avea acces la programele televiziunii publice pe care aceştia o susţin din banii lor", mai adaugă Gigel Ştirbu.

De asemenea, deputatul PNL indică faptul că "România nu este o societate comercială care poate fi gestionată doar pe bază de cifre, în termeni de profit şi pierdere. România are suflet, are oameni care muncesc şi au aspiraţii, oameni care cred în ţara lor şi se mândresc că sunt români, oameni care resimt în plan personal problemele ţării lor. Aceşti oameni au ieşit în stradă şi au oferit încrederea lor unui guvern tehnocrat de la care aşteaptă un răspuns pe măsură".

(R.J)

--------

Actualizare 14:05 Iuliana Marciuc: "Este o situaţie fără precedent în istoria EBU"

Şefa delegaţiei României la Stockholm, Iuliana Marciuc, declară că decizia European Broadcasting Union de a retrage Televiziunii Române (TVR) calitatea de membru ca urmare a neplăţii unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elveţieni este una fără precedent în istoria acestei asociaţii media.

"Este o situaţie fără precedent în istoria EBU, ca şi excluderea unei ţări din cadrul Eurovision, care este din nou o premieră", a declarat Marciuc, vineri, pentru Agerpres.

Ea a precizat că, "permanent, conducerea televiziunii a făcut numeroase apeluri către instituţiile statului, atunci când ele au sosit de la EBU".

"Atât timp cât EBU nu a primit niciun răspuns până la ora 20,00 ieri, când a solicitat răspunsuri, ei au aplicat ceea ce în comunicatul de ieri au spus că vor aplica. Mai multe nu pot să vă spun la ora aceasta", a adăugat Iuliana Marciuc.

(I.D.)

-------

Actualizare 13:53 Ovidiu Anton: "Încerc să zâmbesc şi să nu mă ia valul, însă... e nedrept"

Ovidiu Anton, reprezentantul României la Eurovision Song Contest 2016, anunţă, într-o postare pe Facebook, că a primit înştiinţarea oficială prin care i se spune că nu va participa la acest concurs din cauza excluderii României din competiţie, adăugând că încearcă să nu se lase dus de val şi menţionează că este "nedrept".

"Dragi prieteni, am primit şi eu într-un final înştiinţarea oficială. Încerc să zâmbesc şi să nu mă ia valul, însă... e nedrept", a scris Ovidiu Anton pe reţeaua de socializare.

El arată că rămâne "acelaşi artist sincer" şi cu toate acestea "trebuie" să se declare învins.

"Eu rămân acelaşi, acelaşi artist sincer, acelaşi luptător care a câştigat prin votul juriului şi al publicului... dar cu toate astea, paradoxal, trebuie să mă declar învins... de cine? de ce? Corect???... nu ştiu cum să o spun frumos acum, aşa că mă abţin", precizează el.

(I.D.)

-----

Actualizare 13:27 Suciu: "Nu am găsit soluţia tehnică şi legală pentru a plăti suma necesară participării la Eurovision"

Guvernul nu a găsit baza legală prin care să achite suma necesară participării la concursul Eurovision, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

"Am discutat situaţia (participării la Eurovision). Nu există o bază legală ca să se poată face acest transfer financiar având în vedere că Societatea Română de Televiziune are multiple datorii. Ar fi o problemă de concurenţă neloială şi de a fi sesizate toate forurile care ţin cont de concurenţă pe plan european. Din păcate, nu am găsit soluţia tehnică şi legală, dincolo de soluţia financiară (...) prin care o eventuală plată să poată fi făcută. Ne pare rău să constatăm acest lucru. Adresa a sosit la noi abia în aceste zile", a explicat Suciu, la Palatul Victoria.

El a adăugat că ar fi "cumva inechitabil" ca actualul Guvern să fie acuzat de neplata datoriilor TVR ţinând cont că situaţia debitelor este mult mai veche.

"E o problemă de ani de zile, trebuia rezolvată de ani de zile, sunt datorii de ani de zile şi e cumva inechitabil să fie acuzat acest Guvern de faptul că nu a plătit o datorie care de ani de zile zace prin diverse sertare. Noi nu am găsit soluţia tehnică şi legală de a face această plată în termenul scurt de 24 de ore pe care l-am avut la dispoziţie", a precizat Suciu.

Întrebat dacă vor mai fi şi alte evenimente care nu vor fi transmise de televiziunea publică precum Campionatul European de Fotbal, Suciu a explicat că Guvernul nu are mandat să lucreze acum "în ceea ce înseamnă reformarea structurii publice din televiziune".

"Ne-am arătat toată disponibilitatea de a interveni în acest proces în baza limitelor legale pe care le avem", a susţinut purtătorul de cuvânt.

(I.D.)

-----

România NU va participa la ediţia din acest an a EUROVISION din cauza datoriilor pe care Televiziunea Română le are la organizatorii acestui concurs. Datoriile se ridică la suma de aproximativ 10 milioane euro, scrie b365.ro.

Decizia a fost luată după ce deadline-ul acordat Guvernului României de a face plăţile necesare a expirat miercuri, precizează sursa citată.

"Este regretabil faptul că suntem siliţi să luăm această decizie. Suntem dezamăgiţi că toate încercările de a rezolva această problemă nu au primit răspuns din partea autorităţilor române. În ultimele săptămâni, EBU a luat notă de sugestia ministrului de Finanţe din România de a plasa sub insolvenţă Televiziunea Română, ceea ce ar putea conduce la o profundă restructurare a instituţiei. Datoriile TVR pun în pericol stabilitatea financiară a EBU", a declarat directorul general al EBU, Ingrid Deltenre.

Potrivit informaţiilor oficiale, datoria televiziunii publice se ridică la suma de aproximativ 10 milioane euro.

Ultima tranşă de bani ar fi fost plătită de TVR în luna ianuarie, însă numai o sumă infimă din totalul datoriilor, respectiv 250.000 lei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. PAGUBA-N ciuperci;erau bani aruncati si papati de unii smekeri din TVR.

    1. Pai aia din parlament ce fac ? Paguba-n TVR !

    Tocmai cand voiam sa spun ca e mare paguba-n ciuperci am vazut postul tau :)

    Foerte bine ca lipsim de la EuroVison.  

    Am ajuns grecii Eurovisionului. Punem in pericol stabilitatea EBU.

    1. Daca eram greci nu ne dădeau afara.

      Grecia n-a fost exclusa din UE si nici din zona euro, desi o meritau mult mai mult decat noi. 

      Mult mai nasol este ca nu vom vedea campionatul european de fotbal, deși suntem calificați!

      Daca ne comportam ca grecii o meritam. Si de fapt sintem in stare de faliment exact ca si ei si noua ne arde iar de lins coarde in pozitia 12 ?

    Lasati doar tvr1.

    Videti spatiile si acoperiti gaurile, in Bucuresti inteleg ca e in zona scumpa, in Cluj la fel in Grigorescu.

    Daca nu lacat pe ea oricum nu ma mai uit la tvr de 15 ani. 

    Facem cheta pentru "Cumintenia pamantului", dar nu suntem in stare sa o facem pentru Eurovision, care e o manifestare foarte populara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb