ROMÂNIA ÎNCEARCĂ, ÎN PREMIERĂ, O STRATEGIE PENTRU COMPETITIVITATE Cristian Pârvan: Creditele pentru agricultură ar trebui să aibă cea mai mică dobândă

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 18 octombrie 2011

Cristian Pârvan: "Vârfurile inovative pe care noi nu punem accent trebuie puse în evidenţă".

Cristian Pârvan: "Vârfurile inovative pe care noi nu punem accent trebuie puse în evidenţă".

Creditele acordate investitorilor din domeniul agricol ar trebui să beneficieze de cea mai mică dobândă din piaţă, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Domnia sa ne-a spus că aceasta este una din principalele măsuri care ar fi necesar să fie cuprinse în Strategia de Competitivitate a României 2012-2020, care a fost lansată spre dezbatere publică, pe site-ul Guvernului, la sfârşitul săptămânii trecute.

Autorităţile noastre, împreună cu mediul privat încearcă, în premieră, să contureze o astfel de strategie - în domeniul competitivităţii - după cum ne-a spus Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), subliniind: "Vom face propuneri pe care le vom dezbate în fiecare săptămână, pentru a determina sectoarele care trebuie să fie cele mai competitive pe piaţa europeană. În paralel, vom stabili şi măsuri care vor fi adoptate în cadrul celorlalte sectoare. Dorim ca până la sfârşitul anului să fie realizată o primă schiţă a acestei strategii. Am stabilit să fie doi co-raportori - unul din mediul public şi unul din mediul privat - pentru ca, indiferent dacă vor fi modificări în sectorul public, strategia să rămână aceeaşi, iar noi, oamenii de afaceri, să ne însuşim măsurile pe care aceas-ta le va presupune".

Domnia sa ne-a precizat că, în timpul dezbaterilor, ambele părţi vor fi nevoite să facă unele compromisuri, iar strategia finală va trebui să cuprindă sectoarele vizate, acţiunile ce vor fi întreprinse şi banii care vor fi alocaţi în acest sens.

În opinia lui Cristian Pârvan, sis-temul educaţional este foarte important pentru ca ţara noastră să devină competitivă pe piaţa europeană, întrucât acesta pregăteşte mâna de lucru: "După ce pregătim mâna de lucru, trebuie să vedem care sunt zonele unde vor lucra mai mulţi oameni, pentru ca ele să se dezvolte şi, în consecinţă, pentru aceste domenii să se acorde ajutoare de stat. Trebuie să încurajăm munca şi să-i aducem înapoi pe studenţii, specialiştii şi inventatorii plecaţi în alte ţări, să vedem de ce au nevoie pentru a-şi des-făşura activitatea în România şi să le asigurăm toate condiţiile necesare. Vârfurile inovative pe care noi nu punem accent trebuie puse în evidenţă şi pentru a le determina să lucreze la noi, trebuie să le creăm condiţiile necesare".

Domnia sa a subliniat că statul "nu trebuie să scoată bani pe munca oamenilor". În acest sens, una dintre primele propuneri cuprinse în draftul Strategiei pentru Competitivitatea României este "un sistem de taxare a consumul în locul taxării muncii".

Alte propuneri care se regăsesc în draft sunt "trecerea de la modelul bazat pe mâna de lucru ieftină la utilizarea la maxim a forţei de muncă bine pregătite", "atragerea de studenţi talentaţi din străinătate", "atragerea de investiţii străine pentru cele 2,5 milioane de teren arabil necultivat", precum şi "finanţarea ex-porturilor prin intermediul Eximbank".

Documentul mai prevede introducerea unui act pentru disciplina bugetară, privind diminuarea şi controlarea deficitului bugetar, precum şi reguli pentru bugetele locale.

Proiectul de strategie elaborat de Consiliul Naţional de Competitivitate (CoNaCo) potrivit Strategiei "Europa 2020" este bazat pe patru piloni principali: performanţa economică, eficienţa instituţiilor publice, eficienţa mediului de afaceri şi infrastructura.

Documentul va fi în dezbatere publică până la finalul acestui an.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb