România pierde 250 de milioane de euro din cauza interdicţiei de a exporta mezeluri

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 20 august 2007

România pierde 250 de milioane de euro din cauza interdicţiei de a exporta mezeluri

România ar putea exporta 20% din producţia de preparate din porc realizată pe piaţa internă, iar interdicţia de a realiza schimburi intracomunitare, din cauza pes­tei, aduce pierderi de 250 de milioane de euro anual, a declarat, recent, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

"Marii producători din industria cărnii au capacitatea de a exporta 20% din producţia anuală. Faptul că piaţa este închisă aduce pierderi de 250 de milioane de euro, anual", a spus Minea, citat de NewsIn.

Acesta a precizat că în cadrul întâlnirii de vineri cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), s-a discutat despre varianta de a folosi materie primă din import.

"Am propus Autorităţii Veterinare ca producătorii care utilizează materie primă din import să poată exporta preparate din carne de porc. Acesta sistem lohn este acceptat în Uniunea Europeană şi Româ­nia ar trebui să propună această variantă", a explicat Minea.

Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, a declarat că România va prezenta Comisiei Europene planul de combatere a pestei porcine pentru anul 2008 şi nu este exclusă varianta de a renunţa la vaccinarea porcilor.

Roatiş a precizat că, indiferent dacă în România se vaccinează sau nu contra pes­tei, este interzis exportul cât timp există focare de pestă porcină. Potrivit preşedintelui ANSVSA, România poate relua exportul de carne şi preparate din carne de porc cel mai devreme în 2009.

Conform cerinţelor europene, niciun un stat membru pe teritoriul căruia există pestă sau au fost vaccinaţi porcii nu are dreptul să realizeze schimburi intracomunitare cu carne sau produse din carne de porc. ANSVSA a început, în decembrie anul trecut, campania de vaccinare a porcilor împotriva pestei porcine, fiind declarată singura modalitate de eradicare a bolii.

În luna iunie, Autoritatea a anunţat închiderea ultimului focar de pestă, însă la începutul lunii august autorităţiile veterinare au confirmat existenţa a două focare de pestă porcină în judeţul Timiş.

Potrivit ANSVSA, în România au fost înregistrate, în anul 2006, un număr de 716 focare de pestă porcină clasică, care au afectat 35 de judeţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb