România şi Bulgaria au semnat un acord de ajutor pentru situaţiile de avarie în domeniul energiei

Andrei Stan
Companii #Energie / 3 octombrie 2017

România şi Bulgaria au semnat un acord de ajutor pentru situaţiile de avarie în domeniul energiei

Ţara noastră şi Bulgaria au semnat, astăzi, un acord prin care transportatorii de energie din cele două state vor putea acorda un ajutor de avarie unul altuia, în cazul unei situaţii critice, informează un comunicat de presă al Ministerului Energiei, trimis Redacţiei.

Sursa citată precizează: "Cu ocazia Reuniunii interguvernamentale româno-bulgare, cele două state au semnat prin operatorii de sistem şi de transport al energiei electrice (Transelectrica şi Electroenergien Sistemen Operator - ESO - EAD) Acordul Bilateral privind Asigurarea livrării de Energie Transfrontalieră în Regim de Urgenţă pentru Menţinerea Siguranţei în Funcţionare a Sistemelor Electroenergetice din România şi Bulgaria. Astfel, Acordul semnat astăzi la Varna (Bulgaria) prevede crearea unui mecanism de ajutor de avarie la care cele doua ţări pot apela doar dacă înregistrează o situaţie critică în sistemul energetic naţional".

Documentul bilateral stabileşte condiţiile de acordare şi decontare a ajutorului de avarie. Conform acordului, procedura de notificare şi obţinere a acestuia se derulează astfel: statul aflat într-o situaţie electroenergetică dificilă adresează operatorului de transport din statul vecin o solicitare de livrare a unei cantităţi de energie electrica în sistem. În urma acestei solicitări, statul la care se apelează oficial pentru ajutorul de avarie, va răspunde pozitiv sau negativ, în funcţie de situaţia în propriul sistem naţional şi în funcţie de rezervele de care dispune.

Conform documentului semnat, statul care poate oferi ajutorul de avarie o va face doar dacă acesta nu-i va afecta siguranţa în funcţionare a propriului sistem şi nici schimburile comerciale rezultate din tranzacţiile pe pieţele de energie electrică.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a afirmat, citat în comunicat: "Am discutat despre acest mecanism de ajutor de avarie cu omologul meu bulgar încă din precedenta mea vizita, din septembrie, în statul vecin. Am continuat discuţiile şi astăzi în cadrul reuniunii interguvernamentale şi mă bucur că am reuşit să atingem acest obiectiv într-un termen atât de scurt. Acest mecanism este o garanţie în plus că, în cazul unor situaţii dificile, putem conta unii pe alţii. Vom continua discuţiile şi cu Ungaria şi Serbia pentru semnarea unor acorduri similare, pentru că astfel fiecare dintre statele semnatare va beneficia de o siguranţă în plus în aprovizionarea cu energie electrica, acest fiind şi unul dintre obiectivele Uniunii Europene".

Ministerul Energiei precizează că documentul bilateral este bazat pe criterii comerciale, cu respectarea principiul european al solidarităţii în domeniul energetic, directivelor şi regulamentelor europene, legislaţiei naţionale şi a normelor ENTSO-E (reţeaua transportatorilor europeni de energie electrică).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb