Directorul general al Autorităţii Navale Române (ANR), Paul Brânză şi omologul său bulgar, Nicolai Apostolov, au semnat, joi, o declaraţie comună, conform căreia toate proiectele ce se vor efectua pe Dunăre cu fonduri de la Uniunea Europeană se vor face în comun.
Documentul a fost semnat la Ruse, în Bulgaria, iar primul proiect naval româno-bulgar va fi extinderea sistemului de identificare a navelor care circulă pe Dunăre, o ramură a proiectului olandez RIS - River Information Services, informează NewsIn.
Bulgarii deţin un sistem de identificare asemănător celui românesc (Romanian Ris). Şeful ANR a declarat, joi, că din discuţiile purtate cu omologul său s-a stabilit că, pe Dunăre, România şi Bulgaria vor putea dezvolta pe anumite sectoare proiecte comune, pentru a evita cheltuielile de ambele părţi.
Informaţia care va fi preluată de sistemul de identificare va fi transmisă atât la ANR, cât şi la Autoritatea Maritimă Bulgară, a mai spus Paul Brânză. El a explicat că sistemul a fost proiectat pentru nouă state europene - Slovenia, Ungaria, Olanda, Franţa, Belgia, Slovacia, Austria, România şi Bulgaria şi este posibil ca pe viitor şi alte state riverane fluviului Dunărea să îşi manifeste interesul pentru acest proiect.
Directorul general al ANR a subliniat că, peste două săptămâni, la Bruxelles, va avea loc o întâlnire în care se vor discuta şi repartiza fondurile pentru proiectele pentru care Uniunea Europeană alocă fonduri. Proiectul este finalizat, iar după ce se va afla exact şi ce sumă va primi autoritatea navală vor începe discuţiile cu experţii. Se vor pune la punct şi aplicaţiile pentru particularizarea proiectului pe cursul Dunării, de la intrarea în ţară şi până la vărsarea în Marea Neagră, a explicat şeful ANR.