ROMÂNII CARE MUNCESC ÎN STRĂINĂTATE ÎŞI INVESTESC CÎŞTIGURILE ÎN APARTAMENTE Piaţa imobiliară din Arad a explodat

PAULA BULZAN
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 16 ianuarie 2006

Preţul apartamentelor şi terenurilor pentru construcţii din Arad a explodat în ultimele zile ale anului trecut, după ce românii care lucrează în Occident au investit masiv în imobile şi terenuri, conform specialiştilor din domeniu.

Agenţii imobiliari spun că românii reîntorşi în ţară pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, în special cei care lucrează de ani buni în ţări precum Spania, Italia, Grecia, Germania, şi-au cumpărat, din banii obţinuţi acolo, apartamente cu două sau trei camere, sau terenuri pentru construcţie, atît în municipiu, cît şi în judeţ. "Simţind intenţia românilor care lucrează în străinătate de a investi pe piaţa imobiliară, cei care au scos la vînzare case sau terenuri au săltat preţurile cu aproximativ 20% faţă de cele cerute pînă în luna decembrie", a precizat Răzvan Bucur, directorul unei agenţii imobiliare arădene. Domnia sa a mai adăugat că un apartament cu două camere în cartierul arădean Micălaca a ajuns să cos-te acum peste 40.000 euro, în condiţiile în care, în urmă cu o lună, pentru acelaşi apartament se cerea 30-35.000 de euro. În acelaşi cartier, preţul unui apartament cu trei camere a ajuns la sfîrşitul anului trecut să depăşească 50.000 de euro.

Mai puţin căutate de "occidentali" au fost apartamentele din zonele centrale ale municipiului Arad, astfel că preţurile acestora s-au menţinut în limitele anului 2005, nefiind consemnate creşteri de preţ.

În schimb, valoarea terenurilor pentru construcţia de case a crescut vertiginos, atît în municipiu, cît şi în localităţile limitrofe. Dacă pe parcursul anului trecut metrul pătrat se vindea în municipiu cu preţuri cuprinse între 15 şi 50 de euro, în funcţie de zonă, în luna decembrie aceleaşi terenuri valorau 25-60 de euro/mp.

În judeţ, terenurile destinate construcţiilor au urcat de la preţuri 5-10 euro/mp la 8 şi chiar 20 euro/mp. Cele mai căutate au fost terenurile din localităţile aflate în apropierea municipiului Arad. Românii care lucrează în străinătate spun că au ales să-şi investească banii pe piaţa imobiliară deoarece este o afacere sigură şi în continuă expansiune.

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare din Arad au precizat că numărul mare al apartamentelor şi terenurilor pentru construcţie, cumpărate în această iarnă, este fără precedent.

"Am avut semnale că mulţi dintre românii care muncesc în alte ţări doresc să investească în piaţa imobiliară. Aşa că ne-am făcut şi noi temele, iar cînd au început cererile de cumpărare am fost pregătiţi, putîndu-le pune la dispoziţie o ofertă bogată. Mai sînt şi români care nu au venit în ţară, dar prin intermediul unor apropiaţi, intenţionează să cumpere apartamente sau terenuri. Mare parte dintre aceştia le închiriază la preţuri ce variază între 100 şi 300 de euro, în funcţie de locaţie", a spus Viorica Leac, agent imobiliar.

Specialiştii se aşteaptă ca în perioada Sărbătorilor de Paşte să crească din nou numărul românilor care muncesc în străinătate şi care doresc să investească în bunuri imobiliare, ţinînd cont că în acea perioadă mulţi dintre aceştia revin în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb