Romano Prodi: "Grecia a depăşit criza"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 martie 2010

Nicio ţară nu-i va urma, spune fostul lider european

Partea cea mai grea a crizei financiare din Grecia a trecut şi niciun stat din Europa nu îi va urma, declară fostul preşedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi. "În cazul Greciei, problema este complet depăşită", a afirmat Prodi, menţionând: "Nu văd niciun alt caz similar, acum, în Europa. Nu cred că există vreun motiv să ne gândim că sistemul euro se va prăbuşi sau va fi puternic afectat din cauza Greciei".

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a declarat, la data de 7 martie, că statele din zona euro trebuie să sprijine Grecia, ţară care are datorii de peste 20 de miliarde de euro, scadente în aprilie şi mai. În caz contrar, spune Sarkozy, "există riscul distrugerii monedei unice".

În schimb, cancelarul german Angela Merkel a refuzat, până în prezent, să dea "undă verde" vreunui pachet de ajutor pentru Grecia.

În opinia lui Prodi, intervenţia statelor europene "a fost suficientă", iar ţări precum Spania sau Portugalia au destul timp ca să-şi redreseze finanţele.

Oficialii de la Atena depun eforturi pentru reducerea deficitului bugetar, care a fost de 12,7% în 2009, cel mai ridicat din Uniunea Europeană. Săptămâna trecută, guvernul elen a anunţat noi reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe, măsuri care însumează 4,8 miliarde de euro (6,5 miliarde de dolari).

Marţi, premierul elen, George Papandreou, s-a întâlnit cu preşedintele SUA, Barack Obama, care şi-a exprimat sprijinul pentru măsurile pe care Grecia le ia în vederea diminuării cheltuielilor publice. "Nu cerem un pachet de salvare, nici sprijin financiar de la cineva", a afirmat Papandreou, la Washington, adăugând: "Luăm măsuri ca să aducem economia noastră pe calea cea bună".

Deprecierea euro - benefică pentru Europa

Romano Prodi a amintit şi de deprecierea euro faţă de dolar (-5,8% în 2010). Domnia sa a afirmat: "Europa este mai mult decât fericită. Pentru economia europeană, deprecierea euro a fost un lucru absolut pozitiv".

Prodi, în vârstă de 70 de ani, care a condus executivul de la Bruxelles în intervalul 1999-2004, va fi profesor la China Europe International Business School din Shanghai.

Guvernatorul băncii centrale a Lituaniei, Reinoldijus Sarkinas, declară că Grecia ar trebui să evite ajutorul financiar internaţional, respectiv să urmeze exemplul statelor baltice, care au fost puternic afectate de recesiune în 2009. Acestea au trecut peste probleme numai prin adoptarea măsurilor de austeritate.

"Probabil că UE va sprijini Grecia cu împrumuturi pentru rezolvarea problemelor acute. Dar, numai grecii îşi pot rezolva problemele, nimeni altcineva nu va face asta pentru ei", a spus Sarkinas.

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb