"Romcab" întinde băncile pe sârmă

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 februarie 2017

"Romcab" întinde băncile pe sârmă

EximBank speră la "o continuare a activităţii pe baze mai solide"

BCR, Banca Transilvania, Piraeus Bank şi Banca Feroviară nu comentează situaţia

Unele surse spun că EximBank a făcut plângere penală firmei care a evaluat stocurile Romcab luate garanţie de bancă, întrucât reprezentanţii instituţiei au descoperit că erau fictive

Teraplast trebuie să facă un provizion de 200.000 de euro, dar continuă colaborarea cu Romcab, iar Prodplast reduce relaţiile contractuale cu producătorul de cablu

Pe 27 ianuarie, Roxana Târcă a ajuns să aibă 46,7% din "Sadalbari", în timp ce Zoltan Prosszer a rămas cu numai 9,35%

-----

Actualizare 20:00 Cotaţia "Romcab" s-a depreciat astăzi cu 14,8% faţă de închiderea precedentă, preţul de închidere fiind de 3,05 lei/acţiune

(S.A.)

------

Actualizare 10:41 Titlurile "Romcab" scad cu 14,8% la Bursa de Valori Bucureşti, fiind tranzacţionate la preţul unitar de 3,05 lei

(M.I.)

-------

Cererea "Romcab" (MCAB) să intre în insolvenţă, depusă vineri şi raportată, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB), dă emoţii băncilor de la noi, în condiţiile în care multe dintre ele sunt expuse pe acest emitent, creditele fiind, în general garantate cu stocuri sau utilaje.

După primele nouă luni din 2016, Romcab raportase datorii totale de 940,94 milioane de lei, din care cele pe termen lung de 74,65 milioane de lei (în scădere cu 9,01% faţă de perioada similară din 2015), iar cele pe termen scurt de 866,29 milioane de lei (în creştere cu 27,59% faţă de perioada similară din 2015). În categoria datoriilor pe termen scurt, datoriile comerciale urcaseră cu 43,76% în primele nouă luni din 2016, la 509,34 milioane de lei, în timp ce împrumuturile erau de 341,22 milioa-ne de lei. Împrumuturile pe termen lung se cifrau la 13 milioane de lei, la 30 septembrie 2016.

Una din instituţiile care ar putea avea probleme este chiar banca de stat EximBank, care a finanţat, în 2012, noua fabrică a Romcab, din localitatea Acăţari, judeţul Mureş, în cadrul unui proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Atunci, EximBank a acordat companiei un mix de produse în valoare de circa 200 de milioane de lei.

La inaugurarea fabricii, în 2012, a fost prezent şi Călin Popescu Tăriceanu, care declara, atunci, potrivit ziaruldemures.ro: "Admir spiritul de întreprinzător pe care îl are acţionarul principal Zoltan Prosszer, cu care mă cunosc de foarte mulţi ani şi pe care îl văd acum dând o nouă dimensiune activităţii lui, făcând această investiţie de extindere a Romcab, întreprindere care are tradiţie în Târgu-Mureş".

La 30 iunie 2015, soldul facilităţilor de credit acordate de EximBank era de 102,3 milioane de lei, potrivit prospectului prin care Romcab a trecut de pe piaţa Rasdaq, pe cea reglementată a Bursei de Valori Bucureşti.

Conform aceluiaşi document, EximBank garantase în proporţie de 80% majoritatea împrumuturilor companiei de la alte bănci.

Reprezentanţii EximBank ne-au transmis, ieri: "EximBank va acţiona în conformitate cu prevederile legale în domeniu şi ne exprimăm încrederea că vor fi maximizate şansele de finalizare cu succes a procesului de reorganizare a societăţii şi că vor fi identificare soluţiile optime pentru a asista la o continuare a activităţii pe baze mai solide".

Unele surse spun însă că EximBank ar mai avea o expunere de 60 de milioane de lei pe Romcab, în nume propriu, şi de aproximativ 20 de milioane de lei, în numele şi contul statului. Astfel, insolvenţa Romcab ar putea duce banca de stat pe pierdere, estimează unele voci din piaţă.

Se pare că greşeala băncii a fost să ia drept gaj stocurile Romcab, în baza unei evaluări făcute de o firmă independentă. Surse din piaţă vorbesc despre faptul că atunci când oficialii băncii au dorit să verifice stocurile, acestea nu existau, ceea ce a condus chiar la o plângere penală împotriva evaluatorului.

La 30 septembrie 2016, Romcab raportase stocuri de 629,62 milioane de lei, cu 41,13% mai mari faţă de perioada similară din 2015.

Insolvenţa Romcab nu dă bine nici pentru International Investment Bank (IIB) - o bancă de dezvoltare multilaterală, care, în 2015, a acordat producătorului de cabluri un împrumut de 15 milioane de euro, pe trei ani, pentru finanţarea principalelor activităţi, în special, pentru achiziţia de materie primă de la diferiţi producători, inclusiv din alte state membre ale băncii.

Reprezentanţii IIB nu ne-au oferit, până la închiderea ediţiei, punctul de vedere referitor la insolvenţa Romcab.

Conform prospectului Romcab, Banca Transilvania era expusă pe Romcab cu credite de investiţii şi alte facilităţi, în sold, de aproximativ 56,45 de milioane de lei, la 30 iunie 2015. Totodată BT Leasing acordase companiei finanţări de 3,27 milioane de lei.

Reprezentanţii Băncii Transilvania nu au dorit să comenteze subiectul. În piaţă, investitorii nu par prea îngrijoraţi de efectele insolvenţei Romcab asupra acestei bănci.

Nici BCR, Piraeus Bank sau Banca Feroviară nu au dorit să transmită puncte de vedere asupra efectelor insolvenţei producătorului de cabluri.

În schimb, companiile "Prodplast" şi "Teraplast", listate la BVB, au ţinut să îşi liniştească investitorii.

"Prodplast" a informat, ieri, despre reducerea relaţiilor contractuale cu Romcab Târgu Mureş, ca urmare a declarării insolvenţei de către respectiva societate: "Menţionăm că datoria pe care o înregistrează Romcab faţă de societatea noastră este asigurată în întregime printr-o asigurare de risc comercial internaţională, iar dosarul de daună a fost deja depus spre soluţionare".

De asemenea, reprezentanţii "Teraplast" au transmis: "Compania Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din România, precizează că solicitarea de intrare în insolvenţă a Romcab nu afectează în mod semnificativ afacerile companiei.

Romcab este client de granule al Teraplast. Conform estimărilor interne, compania Teraplast va trebui să faca un provizion de aproximativ 200.000 euro pe creanţele aferente Romcab. Această sumă reprezintă aproximativ 0,1% din valoarea datoriilor Romcab, potrivit rezultatelor financiare publicate de compania din Târgu Mureş.

Teraplast aplică reguli prudenţiale, astfel că din 2015 creanţele liniei de business granule sunt asigurate la o companie redutabilă de asigurări (rating Moody's A3).

Teraplast a creat în urmă cu 5 ani un birou de credit, similar celor din bănci, ce urmăreşte îndeaproape evoluţia fiecărui client, iar limitele de credit sunt acordate după o analiză atentă a indicatorilor financiari. Recuperarea creanţelor este regula de bază pentru orice vânzare a Teraplast.

Sperăm că Romcab va găsi soluţii pentru a-şi continua activitatea în ciuda problemelor cu care se confruntă.

Compania Teraplast va continua colaborarea cu Romcab în contextul în care proximitatea geografică şi calitatea produselor noastre avantajează ambele părţi".

Acţiunile MCAB au înregistrat scăderi puternice la începutul acestui an, pe fondul informaţiilor că societatea s-a confruntat cu incidente de plată, urmate de o revenire, după ce societatea a oferit explicaţii. Titlurile MCAB au ajuns, vineri, la 4,21 lei/unitate, după o depreciere de -43,26%, în ultima lună, conform datelor BVB. Ieri, titlurile MCAB au mai scăzut cu 14,96%, la 3,58 lei/unitate, după publicarea, la BVB, a anunţului privind cererea de intrare în procedura insolvenţei.

Unele surse susţin că, în momentul neachitării biletelor la ordin avalizate, aşa cum a fost cazul Romcab, Poliţia se autosesizează. Reprezentanţii Poliţiei Mureş nu ne-au putut oferi, deocamdată, astfel de informaţii.

Reprezentanţii "Romcab" au transmis Bursei de Valori Bucureşti: "În urma epuizării celorlalte alternative de surmontare a perioadei dificile în care ne aflăm, aşa cum le-am prezentat în comunicatul nostru din 22.01.2017, prin prezenta vă informăm asupra intenţiei noastre de a iniţia procedura de reorganizare judiciară, ca soluţie identificată pentru redresarea eficientă şi efectivă a activităţii «Romcab». În acest sens am depus în 10.02.2017 cerere de intrare în procedura insolvenţei, împreună cu intenţia fermă de a ne redresa activitatea printr-un plan de reorganizare, care urmează a se soluţiona de către Tribunalul Mureş".

Anterior, Zoltan Prosszer, preşedintele companiei, ne declarase că unii creditori nu au mai" avut răbdare şi au început executarea silită, pentru valori substanţiale.

Domnul Prosszer ne-a mai spus că emisiunea de obligaţiuni de 200 de milioane de euro, aprobată de acţionari, va fi amânată: "Emisiunea de obligaţiuni a fost pusă pe hold (n.r. în aşteptare), am reconfirmat chiar acum o jumătate de oră, interes există, au nevoie (n.r. investitorii) de o situaţie stabilă, de un plan de reorganizare votat, probabil de câteva ratinguri de la agenţiile de rating, suplimentar faţă de situaţia anterioară şi mergem mai departe".

Compania "Romcab" produce cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare şi cablaje electrice. Societatea este controlată de "Sadalbari" Târgu Mureş, cu o deţinere de 69,02%.

Pe 27 ianuarie, Zoltan Prosszer i-a cedat Roxanei Târcă (reprezentantul departamentului pentru relaţia cu investitorii de la Romcab) 35 din cele 45 de părţi sociale deţinute la "Sadalbari". Astfel, Roxana Târcă a ajuns la o deţinere de 46,7% din "Sadalbari", în timp ce Zoltan Prosszer a rămas cu numai 9,35%. În acţionariatul "Sadalbari", se mai regăsesc Rodica Dochiţoiu (cu 37,38%) şi Amberyce Limited (cu 6,54%), conform datelor din Monitorul Oficial.

Romcab - încă o "poveste de succes" la Bursă îşi cere insolvenţa în genunchi

Precizare

Dintr-o regretabilă eroare, expunerile Băncii Transilvania pe Romcab, la data de 30 iunie 2015, au fost calcultate greşit. Articolul a fost editat cu datele corecte.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Sa dai teapa bancilor trebuie sa ai cap.

    1. Să nu ai tu cap. Țeapa asta lasă 600 de muncitori pe drumuri și zeci de mii de mici acționari fără bani.

      Doar o multinationala care lucreaza cu aceasta firma a lasat anul trecut 2 000 de oameni la vatra! Datori de 32 mil lei catre stat, 7 mil de euro in 2007. Nimeni nu a scris despre ei, doar ceva in presa locala. Acum e agitatie ca datoriile sunt catre banci si o sa le scada valoarea la actiuni.

      Numai cu intentii ferme, dar tot țepar te poti numi

      Facturile le va plati in final Eximbank in cea mai mare parte; majoritatea bancilor au avut garantii de stat de la Exim. Asta este poate, cel mai important subiect. Teapa este a noastra, a tuturor

      Pretenas la sumele care sunt aici nu se vorbeste de teapa ci de frauda bancara pusa in opera de toti cei implicati adica banca, debitor, garanti,evaluatori etc. Afacerea fie va fi preluata pe nimic pt cine s-a pregatit fie va fi vanduta pe bucati. Sa tot investesti pe BVB oare o invatat actionarii ceva din patania asta?

      ASA PARE, ca tori ar fi fost intelesi, s-a mers pe stocuri la garantie si s-au luat banii din banci, interesant este sa aflam unde au ajuns atatia bani, eventual firme care au primit marfa si nu li s-a mai cerut banii inapoi

      oare vom afla vreodata ? va fi cineva tras la raspundere?  

    Oare dacă sunt Falsuri la stocuri dl Vladescu răspunde alături de alți vinovați?

    La precedenta insolventa romcab nu a pierdut nimeni, Romcab a plătit toate datoriile de 9 mil euro

    Acum e mai dificil dar nu imposibil, poate că e dispus majoritari sa cedeze firma  

    Daca Tariceanu a laudat Romcab ceva nu e in regula ... la coada nu sta ... nu stie podurile de peste Dunare ... jenant sa ai incredere in vorbele lui ...

    Când și-a dat demisia Vlădescu și care au fost motivele oficiale? Oare au legătură cu situația actuala?

    1. Numai Trump ii mai scapa pe astia.

      Sau Dracnea oare? 

    nu se mai fac plati la furnizor, salariati, etc

    Vladescu isi prezinta demisia 

    majoritarul muta actiunile de la Sadalbari pe altcineva  

    daca avem institutii ar tb sa se intervina cu o ancheta  

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb