Rubla şi-a revenit de la minimele de două luni, iar acţiunile ruseşti şi-au redus pierderile, ieri, după căderile declanşate de decizia preşedintelui Vladimir Putin de a ordona prima mobilizare militară a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Reuters, conform News.ro.
Putin a spus că a semnat un decret privind mobilizarea parţială, escaladând semnificativ ceea ce Rusia numeşte "o operaţiune militară specială" în Ucraina şi a avertizat că Moscova va răspunde cu puterea întregului său arsenal dacă Occidentul va continua cu ceea ce el a numit "şantajul nuclear".
Rubla a scăzut cu 0,2%, la 60,69 unităţi pentru un dolar, după ce în timpul tranzacţiilor a coborât până la 62,7975 unităţi pentru un dolar, cel mairedus nivel atins din 7 iulie.
Moneda a inversat pierderile timpurii pentru a fi tranzacţionată în creştere cu 0,7%, la 60,15 la euro, şi a crescut cu 0,8% faţă de yuan, la 8,577.
Rubla a fost cea mai performantă monedă din lume în acest an, susţinută de măsurile de control al capitalului lansate de banca centrală în încercarea de a opri vânzările în masă.
Mişcarea de mobilizare a lui Putin şi avertismentul către Occident au făcut ravagii şi pe pieţele globale, investitorii, căutând refugiu în activele sigure, în timp ce lira sterlină a atins un nou minim al ultimilor 37 de ani faţă de dolar.
Geopolitica a dominat pieţele ruseşti la începutul sesiunii, dar analiştii şi oficialii au minimizat impactul. În ziua deschiderii unui forum bancar la Kazan, Anatoli Aksakov, şeful comitetului financiar al Dumei de stat, a declarat că s-a discutat despre mobilizare la o reuniune a asociaţiei bancare ruse.
"Nu am discutat probleme legate de mobilizare şi personalul băncilor. Viaţa financiară urmează acelaşi regim ca înainte de anunţarea operaţiunii speciale", a spus Aksakov reporterilor.
Indicii bursieri din Rusia au scăzut, continuând o scădere care a început marţi, pe măsură ce zvonurile despre o posibilă mobilizare s-au răspândit, giganţii energetici Rosneft şi Gazprom pierzând la un moment dat în jur de 12% fiecare, înainte de a se stabili la un nivel aflat cu aproximativ 5,6% şi, respectiv, cu 2,8% mai joi.
Indicele de referinţă MOEX, bazat pe ruble, a atins cel mai scăzut nivel din 24 februarie, ziua în care Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, înainte de a reduce unele pierderi.
Analiştii Tinkoff Investments au spus că a fost cea mai mare scădere a MOEX din 24 februarie, când indicele a pierdut mai mult de 30% într-o singură zi. Indicele MOEX a scăzut cu 3,8%, la 2.130,7 puncte, după ce a atins anterior un minim de 2.002,73 puncte. Indicele RTS, denominat în dolari, a scăzut cu 4,1%, până la 1.106,8 puncte, după ce a atins mai devreme cel mai redus nivel din 27 aprilie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2022, 09:38)
Ce saliva propaganda de la Radio Romania Actualitati despre "prabusirea" rublei ieri.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2022, 18:08)
Cam cum salivezi tu acum....