Rubla şi-a revenit de la minimul ultimelor două luni

F.D.
Internaţional / 22 septembrie 2022

Rubla şi-a revenit de la minimul ultimelor două luni

Rubla şi-a revenit de la minimele de două luni, iar acţiunile ruseşti şi-au redus pierderile, ieri, după căderile declanşate de decizia preşedintelui Vladimir Putin de a ordona prima mobilizare militară a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Reuters, conform News.ro.

Putin a spus că a semnat un decret privind mobilizarea parţială, escaladând semnificativ ceea ce Rusia numeşte "o operaţiune militară specială" în Ucraina şi a avertizat că Moscova va răspunde cu puterea întregului său arsenal dacă Occidentul va continua cu ceea ce el a numit "şantajul nuclear".

Rubla a scăzut cu 0,2%, la 60,69 unităţi pentru un dolar, după ce în timpul tranzacţiilor a coborât până la 62,7975 unităţi pentru un dolar, cel mairedus nivel atins din 7 iulie.

Moneda a inversat pierderile timpurii pentru a fi tranzacţionată în creştere cu 0,7%, la 60,15 la euro, şi a crescut cu 0,8% faţă de yuan, la 8,577.

Rubla a fost cea mai performantă monedă din lume în acest an, susţinută de măsurile de control al capitalului lansate de banca centrală în încercarea de a opri vânzările în masă.

Mişcarea de mobilizare a lui Putin şi avertismentul către Occident au făcut ravagii şi pe pieţele globale, investitorii, căutând refugiu în activele sigure, în timp ce lira sterlină a atins un nou minim al ultimilor 37 de ani faţă de dolar.

Geopolitica a dominat pieţele ruseşti la începutul sesiunii, dar analiştii şi oficialii au minimizat impactul. În ziua deschiderii unui forum bancar la Kazan, Anatoli Aksakov, şeful comitetului financiar al Dumei de stat, a declarat că s-a discutat despre mobilizare la o reuniune a asociaţiei bancare ruse.

"Nu am discutat probleme legate de mobilizare şi personalul băncilor. Viaţa financiară urmează acelaşi regim ca înainte de anunţarea operaţiunii speciale", a spus Aksakov reporterilor.

Indicii bursieri din Rusia au scăzut, continuând o scădere care a început marţi, pe măsură ce zvonurile despre o posibilă mobilizare s-au răspândit, giganţii energetici Rosneft şi Gazprom pierzând la un moment dat în jur de 12% fiecare, înainte de a se stabili la un nivel aflat cu aproximativ 5,6% şi, respectiv, cu 2,8% mai joi.

Indicele de referinţă MOEX, bazat pe ruble, a atins cel mai scăzut nivel din 24 februarie, ziua în care Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, înainte de a reduce unele pierderi.

Analiştii Tinkoff Investments au spus că a fost cea mai mare scădere a MOEX din 24 februarie, când indicele a pierdut mai mult de 30% într-o singură zi. Indicele MOEX a scăzut cu 3,8%, la 2.130,7 puncte, după ce a atins anterior un minim de 2.002,73 puncte. Indicele RTS, denominat în dolari, a scăzut cu 4,1%, până la 1.106,8 puncte, după ce a atins mai devreme cel mai redus nivel din 27 aprilie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce saliva propaganda de la Radio Romania Actualitati despre "prabusirea" rublei ieri.

    1. Cam cum salivezi tu acum....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb