Rusia avertizează: Un atac împotriva Iranului ar provoca "o catastrofă"

I.P.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 ianuarie 2012

Rusia avertizează: Un atac împotriva Iranului ar provoca "o catastrofă"

Rusia a avertizat ieri că un atac împotriva Iranului ar putea provoca o catastrofă, a declarat ieri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Domnia sa a adăugat că sancţiunile impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană împotriva Teheranului urmăresc să provoace nemulţumiri publice prin "strangularea" economiei iraniene: "Sancţiunile suplimentare urmăresc să provoace un efect de sufocare asupra economiei iraniene şi asupra situaţiei poporului iranian, probabil în speranţa că vor provoca nemulţumiri".

Ministrul de externe consideră că sancţiunile occidentale împotriva Iranului şi discuţiile despre un posibil atac subminează eforturile pentrun reluarea negocierilor menite să asigure că Iranul nu fabrică arme nucleare.

Serghei Lavrov a declarat că ţările occidentale trebuie să se concentreze pe reluarea discuţiilor blocate între puterile mondiale şi Teheran, şi nu pe sancţiuni, cu atât mai puţin pe ameninţările cu folosirea forţei.

Referindu-se la posibilitatea unui atac impotriva Iranului, Serghei Lavrov a spus: "Nu am nicio îndoială că va turna benzină pe un foc care deja arde mocnit, focul ascuns al confruntării dintre suniţi şi şiiţi, şi, dincolo de asta, va provoca o reacţie în lanţ - nu ştiu unde se va opri".

Serghei Lavrov a evidenţiat opoziţia Rusiei faţă de impunerea de sancţiuni suplimentare de către Consiliul de Securitate al ONU sau UE împotriva Iranului. "Toate sancţiunile inimaginabile care ar putea influenţa atitudinea Iranului în sfera nucleară... au fost epuizate", a afirmat Lavrov.

În ultima perioadă au crescut tensiunile dintre Iran şi duşmanii săi, Israelul şi Statele Unite, care acuză guvernul de la Teheran că urmăreşte să producă bomba nucleară. Iranul susţine însă ca programul său atomic are doar o componentă civilă. SUA şi Israelul au ameninţat de mai multe ori că vor utiliza atacuri aeriene împotriva centrelor de producţie nucleară din Iran.

Tensiunea a crescut în ultimul timp, Iranul avertizând în mod repetat, faţă de prezenţa marinei americane în Golf, că vor închide Strâmtoarea Ormuz, prin care tranzitează aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritimă în lume. În ciuda ameninţărilor, Washington a promis că va menţine navele de război în Golf.

Simple accidente sau operaţiuni sub acoperire?

- Mai mulţi oameni de ştiinţă iranieni au fost asasinaţi

- Cel puţin doi viruşi informatici (Stuxnet si Duqu) au afectat sistemele computerizate din Iran

- Explozii suspecte au distrus mai multe instalaţii militare folosite de regimul de la Teheran la realizarea rachetelor balistice

- O dronă americană a fost capturată de Garda Revoluţionară.

Statele Unite sau Israelul ar trebui să atace Iranul, deoarece diplomaţia, sancţiunile şi operaţiunile sub acoperire nu vor pune capăt progreselor nucleare ale regimului de la Teheran, susţine Bret Stephens, editorialist la publicaţia "Wall Street Journal", citat de Hotnews.

Domnia sa consideră că israelienii au capacităţile militare să lovească Iranul şi să elimine instalaţiile nucleare. Israelienii n-ar face ameninţări pe care nu le-ar putea duce la îndeplinire, consideră Bret Stephens.

Despre ameninţările iraniene de închidere a Strâmtorii Ormuz, editorialistul spune: "Cred că ameninţările iraniene au fost făcute pentru consumul politic intern din Iran, ca să dea impresia de rezistenţă în faţa sancţiunilor americano-europene, ce încep să afecteze economia iraniană.

Dar Teheranul are la activ, de asemenea, o istorie de 30 de ani de sfidare a Occidentului cu acest tip de ameninţări, fără să fi cunoscut represalii semnificative. Sunt lucruri obişnuite pentru ei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb