Rusia împlineşte visul de aur al omenirii: scapă de dolari

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 aprilie 2019

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Rusia a pornit o goană nebună după aur, din dorinţa de a identifica o alternativă la rezervele în dolari. Anul trecut, în lunile aprilie şi mai, Banca Centrală a Rusiei a lichidat 81 miliarde de dolari de la Trezoreria din SUA, aproape întreaga sa deţinere de acolo.

În acest context, randamentele Trezoreriei Statelor Unite ale Americii au atins, în mai 2018, cel mai scăzut nivel după o perioadă de şapte ani de creştere.

Această scădere a fost atât de importantă, încât Rusia a căzut de pe lista celor mai mari 30 de deţinători ai rezervelor valutare din Trezoreria SUA. În lunile care au urmat, în condiţiile în care SUA a impus mai multe sancţiuni economice, iar disputele cu Putin legate de soarta liderului venezuelean Nicolas Maduro au continuat, Vladimir Putin şi-a îndreptat atenţia către rezervele alternative, pe măsură ce împingerea de-dolarizării ţării a continuat, potrivit Zerohedge.

În aceeaşi perioadă, Rusia a fost un cumpărător de yuani chinezi, conform Goldman Sachs, contribuind la atingerea unui nivel ridicat de achiziţionare a yuanilor de către managerii de rezervă anul trecut, după cum a subliniat FMI într-un raport recent. Dar având în vedere convertibilitatea încă limitată a yuanului, acesta are o piaţă restrânsă ca rezervă fiabilă pentru băncile centrale străine. Este probabil motivul pentru care Moscova s-a bazat pe o altă opţiune de rezervă a cărei popularitate a rezistat o mare parte a istoriei civilizaţiei umane: aurul.

Datele Băncii Centrale a Rusiei, citate de Bloomberg, arată că rezervele sale de aur s-au mărit aproape de patru ori în ultimii zece ani, iar anul 2018 a marcat cel mai "ambiţios an" pentru cumpărarea aurului din Rusia, care a coincis cu dumping-ul deţinerilor Băncii Centrale a Rusiei la Trezorerie.

Ca o confirmare din partea presei financiare americane că de-dolarizarea este o ameninţare contemporană care ar trebui luată în serios, BBG a spus că "analiştii, care au înţeles termenul de-dolarizare, speculează asupra impactului economic global dacă mai multe ţări adoptă o filozofie similară şi ceea ce ar putea însemna pentru dorinţa dolarului în comparaţie cu alte active, cum ar fi aurul sau yuanul chinez".

În timp ce dependenţa Rusiei faţă de exportul de mărfuri ca aurul, de exemplu, înseamnă că trebuie să depindă în continuare, cel puţin parţial, de dolarul american (trei sferturi din comerţul rusesc - 600 miliarde de dolari se efectuează în dolari). Această goană după aur a Rusiei poate reprezenta un exemplu şi pentru alte ţări - atât în vest, cât şi în est.

Anul trecut, achiziţia de aur a Rusiei a depăşit pentru prima dată producţia. Şi, pe măsură ce relaţiile cu SUA continuă să se deterioreze, deoarece tratatele de control al armelor de lungă durată sunt rupte şi retorica beligerantă spartă de Trump şi Putin, Banca Centrală a Rusiei ar putea începe să importe mai mult aur, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv asupra preţului global al acestuia.

Unii analişti consideră că Rusia a oferit stabilitate preţului aurului. Deşi unii bănuiesc că, din moment ce CBR are acum o cantitate cunoscută pe pieţele internaţionale de aur, va trebui să îşi accelereze în mod semnificativ achiziţiile pentru a avea un impact semnificativ asupra preţului. Deşi puţini se aşteaptă ca Rusia să nu mai cumpere acum.

"Achiziţiile făcute de băncile centrale au ajutat la «întărirea aurului de la o mână slabă la o mână puternică» şi au susţinut preţul aurului în ultimii ani", consideră Ronald-Peter Stoeferle, Incrementum AG din Liechtenstein, care a adăugat: "Lingoul a crescut cu mai mult de 20% de la începutul anului 2016".

Adrian Ash, şef de cercetare la brokerajul de aur BullionVault Ltd a precizat: "Dacă nu ar fi fost Banca Centrală a Rusiei, anul trecut ar fi fost cel mai rău an de cumpărare a aurului într-un deceniu, aşa că a contribuit la stabilirea preţului. Cu toate acestea, cumpărăturile ruseşti sunt acum bine cunoscute, astfel că ar fi nevoie de o creştere semnificativă a achiziţiilor lor pentru a avea un impact semnificativ asupra preţului aurului".

Dar poate cel mai notabil aspect al retoricii lui Putin despre de-dolarizare este modul în care aparent influenţează liderii statelor care sunt încă - cel puţin nominal - prietenoşi faţă de SUA. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat într-un interviu acordat anul trecut că Europa este prea dependentă de dolarul american, subliniind că este "o chestiune de suveranitate" (de la unul dintre cei mai pro-UE politicieni de pe continent). Şi anul trecut, Polonia şi Ungaria au surprins piaţa prin efectuarea primelor achiziţii substanţiale de aur de către statele membre ale UE în mai mult de un deceniu.

Analiştii Zerohedg consideră că data viitoare când un analist de la CNBC respinge categoric ideea că pierderea statutului monedei de rezervă a dolarului nu este ceva pe care pieţele ar trebui să îl ia în serios, ar fi bine să ne amintim de acest parcurs.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. La prețul de cumpărare după care funcționează economia într-un stat, industria Rusiei în PIB este de 1440,0 mld $ iar a SUA este de 3.610,0 mld $ deci de 2,5 ori. Agr.Rusiei este de 1116 $/loc a SUA este de 595 $/loc și a Chinei este de 1162 $/loc.

    Ind.Chinei în PIB este de 9.200,0 mld $ de 2,5 ori mai mare ca a SUA. PIB-ul SUA la prețuri de cumpărare este de 19.000 mld iar a Chinei este 23.000 mld$.

    Putere militară:Locul 1 Rusia la forțe terestre, nucleare și cosmice, SUA la forțe aeriene și maritime,China este o putere regională iar MBritanie și Franța sunt 2 puteri de paie. 

    1. Romania, space shuttle Vhisinau, commander Treichl;-)

      ... ce intelegeti prin acest "pret de cumparare" care face din industria si agricultura rusesti practic egalele celor americane?

      O sursa-doua pentru aceste cifre surprinzatoare (si mai ales pentru "pretul de cumparare") ar fi de asemenea binevenite.

      Multumesc. 

      ... ce intelegeti prin acest "pret de cumparare" care face din industria si agricultura rusesti practic egalele celor americane?

      O sursa-doua pentru aceste cifre surprinzatoare (si mai ales pentru "pretul de cumparare") ar fi de asemenea binevenite.

      Multumesc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb