Rusia lansează exerciţii militare cu Belarus, provocând alarmă

Cristina Radu
Internaţional / 14 septembrie 2017

Rusia lansează exerciţii militare cu Belarus, provocând alarmă

Rusia urmează să lanseze joi, alături de Belarus, exerciţii militare comune, pe fondul creşterii tensiunilor dintre Moscova şi NATO. Exerciţiile pe scară largă Zapad (West) 2017, vor avea loc între 14 şi 20 septembrie în jurul Mării Baltice, în vestul Rusiei, în Belarus şi în enclava rusă din Kaliningrad. Manevrele, descrise de Moscova ca "pur defensive", vor implica 12.700 trupe, 70 avioane, 250 de tancuri şi 10 nave de război.

NATO susţine că Rusia sub-raportează numărul de trupe care participă la exerciţii şi că exerciţiile militare putea oferi acoperire pentru o posibilă relocare permanentă a echipamentelor ofensive în apropierea ţărilor baltice. Unii dintre membrii estici ai Alianţei susţin că Moscova a trimis mai mult de 100.000 de militari la jocurile de război. Această plângere a fost însă respinsă de Rusia ca fiind una greşită.

Rusia şi NATO au avut legături tensionate de la izbucnirea conflictului în zona de est a Ucrainei acum trei ani. Peste 10.000 de persoane au fost ucise în războiul din estul industrial al ţării, unde guvernul de la Kiev luptă împotriva forţelor pro-ruse. Rusia a fost preocupată de extinderea NATO spre frontierele de vest ale Rusiei. NATO a desfăşurat în ultimii circa 4000 de trupe, în Estonia, Lituania, Letonia şi Polonia.

Ministerul rus de externe a spus că "hype-ul artificial" vizând manevrele vizează justificarea cheltuielilor militare a NATO pentru Polonia şi pentru statele baltice.

Armata americană a participat în iunie la un exerciţiu de instruire cu aliaţii baltici. Un număr de 25.000 de militari din 17 ţări au participat la un exerciţiu de pregătire NATO în Marea Neagră, care a fost monitorizat de către membrii armatei ruse.

Armata suedeză a început ieri mişcările exerciţiului Aurora 17, ce implică 19.000 militari, cu sprijin din partea ţărilor NATO. Suedia, care nu este membră a NATO, intenţionează să conducă jocurile de război în aer, pe uscat şi mare, cu participarea unei baterii rachete americane Patriot, a elicopterelor şi a unei unităţi de tancuri din Gardă Naţională. Aproape 1.500 de soldaţi din Statele Unite ale Americii, Franţa, Norvegia şi alţi aliaţi NATO participă la exerciţii pe o perioadă de trei săptămâni.

Micael Byden, comandantul forţelor armate suedeze, a părut că sugerează că exerciţiile au fost lansate ca răspuns la o ameninţare percepută de securitate din partea Rusiei. Acesta a afirmat: "Situaţia în materie de securitate a rămas tot mai rea" şi a adăugat: "Rusia este ţara care afectează securitatea în Europa chiar acum cu acţiunile sale...deci este clar că ne uităm foarte atent la ce face Rusia".

Moscova şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea faţă de activităţile militare ale Suediei şi cooperarea sa strânsă cu NATO. Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat la începutul lui iunie că Moscova ar trebui să ia măsuri de securitate suplimentare dacă ţara scandinavă a decis să adere la NATO: "Dacă Suedia va adera la NATO, aceasta va afecta relaţiile noastre [bilaterale] într-un mod negativ", adăugând că Moscova va considera mişcarea drept "o ameninţare suplimentară".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb