Rusia susţine că avionul său militar doborât de Turcia nu a încălcat spaţiul aerian al acestei ţări

Adina Lateş
Internaţional / 24 noiembrie 2015

Rusia susţine că avionul său militar doborât de Turcia nu a încălcat spaţiul aerian al acestei ţări

Actualizare 16:55 Putin: "Incidentul cu avionul rus doborât de Turcia va avea consecinţe serioase"

Incidentul cu avionul rus Suhoi Su-24, doborât de Forţele aeriene ale Turciei, va avea consecinţe serioase pentru relaţiile dintre Moscova şi Ankara, a avertizat azi preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul întrevederii sale, la Soci, cu regele Abdullah al Iordaniei, potrivit site-ului SputnikNews.

"Acest eveniment tragic va avea consecinţe serioase pentru relaţiile ruso-turce. Noi am considerat întotdeauna Turcia nu pur şi simplu un vecin apropiat, ci un stat prieten. Nu ştiu cine a avut nevoie de ceea ce s-a întâmplat astăzi, în mod singur nu noi", a spus preşedintele rus.

Liderul rus a subliniat că după acest incident, "în loc să stabilească un contact cu noi (cu Rusia), partea turcă s-a adresat partenerilor săi din NATO pentru a discuta această problemă". "Ca şi cum noi am doborât un avion turcesc, nu ei unul de-al nostru", şi-a exprimat Putin nemulţumirea.

"Oare nu cumva ei (autorităţile turce) doresc să pună NATO în slujba grupării islamice Statul Islamic?", a punctat preşedintele rus.

(A.C.)

-----------------

Actualizare 15:12 Traian Băsescu: "Turcia avea dreptate să îşi protejeze spaţiul aerian"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat referitor la doborârea avionului rus de forţele turce că Turcia a avut dreptate să îşi protejeze spaţiul aerian, transmit surse din presă.

"Incidentul din Turcia este unul grav. Turcia avea dreptate să îşi protejeze spaţiul aerian", a spus Traian Băsesc, care a subliniat că soluţia pentru ca astfel de incidente să nu se mai producă este "coordonarea între statele care aplică lovituri Statului Islamic".

Preşedintele MP a adăugat: "E cea mai gravă criză de securitate dintre NATO şi Rusia din ultimii 50 de ani. Probabil că nu toţi piloţii sunt perfecţi şi nu au spaţiu de manevră, dar asta nu e o scuză. Sper ca NATO şi Rusia să aibă înţelepciune".

Traian Băsescu a mai spus: "Drumul nostru va fi cel adoptat de NATO. Noi trebuie să punem la dispoziţia NATO toată expertiza legată de Siria, Orientul Mijlociu şi orice. Trupele de uscat ale României sunt bine antrenate pentru a fi în teatre de război. Avem vulnerabilităţi aeriene, dar o să ne intre, în curând, prima escadrilă F 16".

------------

Actualizare 14:35 Ankara solicită o reuniune extraordinară NATO

O "reuniune extraordinară" a NATO va avea loc marţi, la ora 16:00 GMT, "la cererea Turciei", în urma incidentului de la graniţa turco-siriană, informează AFP.

"La cererea Turciei, Consiliul Atlanticului de Nord", principalul forum de consultare politică al NATO, "va ţine o reuniune extraordinară la ora 17:00 (ora Bruxellesului)", a indicat un reprezentant al organizaţiei, citat de AFP.

Acest consiliu este format din înalţi reprezentanţi ai celor 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, bloc militar din care Turcia face parte.

--------

Actualizare 14:21 Kremlinul califică incidentul drept "foarte grav", dar aşteaptă clarificări

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat marţi că doborârea unui avion de vânătoare rusesc Su-24 în Siria este "foarte gravă", dar aşteaptă să se lămurească toate circumstanţele incidentului.

"Incidentul cu avionul Su-24 în Siria reprezintă un incident foarte grav, dar este prea devreme pentru a trage concluzii", a afirmat Peskov, evitând să răspundă clar la întrebarea dacă acest incident va duce la înrăutăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Ankara.

"Este pur şi simplu imposibil sa spui ceva, fără să deţii informaţii complete", a afirmat el, adăugând că ar "fi greşit" să se vorbească în acest moment de o posibilă deteriorare a raporturilor dintre Rusia şi Turcia.

Totodată, portalul Gazeta.ru, care citează postul de radio "Transmite Moscova", anunţă că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pregăteşte o declaraţie de presă pe această temă. Şi Dmitri Peskov a declarat că se aşteaptă ca preşedintele Vladimir Putin să facă o evaluare a situaţiei legate de doborârea avionului Su-24 la întâlnirea cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea.

Totodată, Kremlinul încă nu ştie dacă vizita la Ankara a ministrului de externe rus Serghei Lavrov, programată pentru 25 noiembrie, va fi anulată.

"Sunaţi la MAE pentru precizări!", i-a îndemnat Peskov pe jurnalişti. El a indicat însă că preşedintele rus Vladimir Putin nu va convoca Consiliul Securităţii Rusiei marţi, ca urmare a acestui incident.

Potrivit ultimelor informaţii, unul din piloţii avionului de vânătoare rus doborât marţi de Turcia a murit, iar celălalt a fost capturat de rebeli turkmeni sirieni.

Potrivit CNN-Turk, pe reţelele de socializare sunt difuzate imagini cu un bărbat în uniformă militară aparent decedat, dar nu există o confirmare că acesta chiar ar fi unul din piloţii Su-24.

Celălalt pilot, conform mass-media turce, a fost capturat de rebeli turkmeni sirieni în zona provinciei Latakia.

La rândul său, agenţia Reuters a relatat că a primit o înregistrare video din partea unei grupări siriene rebele în care apare un pilot rus aflat pe pământ, care nu se mişcă şi care pare grav rănit, iar un reprezentant al grupării spune că pilotul este mort.

"Un pilot rus. Dumnezeu e mare", se aude vocea unui individ dintr-un grup de bărbaţi strânşi în jurul pilotului rus. Reprezentantul grupării, care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea din motive de securitate, a declarat pentru Reuters că pilotul era mort. El nu a precizat ce s-a întâmplat cu cel de-al doilea pilot rus aflat la bordul avionului Su-24.

Ankara susţine că a doborât avionul rusesc Su-24 după circa 10 somaţii emise timp de cinci minute, în care avertizase echipajul bombardierului rusesc că îi încălcase spaţiul aerian. Ministerul Apărării rus susţine, la rândul său, că avionul de vânătoare nu a părăsit deloc spaţiul aerian al Siriei. Turcia avertizase anterior Rusia în legătură cu încălcarea spaţiului său aerian în cadrul campaniei sale de lovituri în Siria.

----------

Actualizare 11:59

Ministerul rus al Apărării a confirmat marţi că un avion de vânătoare Su-24 al aviaţiei ruse angajate în campania aeriană în Siria a fost doborât marţi de Turcia, dar neagă faptul că aparatul de zbor ar fi încălcat spaţiul aerian turc, aşa cum susţin autorităţile de la Ankara, relatează agenţia de presă TASS.

Avionul militar Su-24 doborât de aviaţia turcă aparţine armatei ruse, dar el "nu a ieşit pentru niciun moment din spaţiul aerian al Siriei", susţine Ministerul rus al Apărării.

Între timp, Turcia afirmă că aparatul rus îi încălcase spaţiul aerian, potrivit TASS.

"Astăzi, un avion Su-24 aparţinând forţelor aeriene ruse desfăşurate în Siria s-a prăbuşit pe teritoriul sirian, din cauza unor presupuse tiruri trase de la sol", afirmă ministerul într-un comunicat, adăugând că aparatul de zbor "se afla exclusiv în spaţiul aerian sirian", în timp ce soarta celor doi piloţi rămâne a fi clarificată.

Anterior, mass-media din Turcia şi Rusia au relatat că cei doi piloţi ai aparatului rus doborât au reuşit să se catapulteze.

Potrivit presei turce, unul din cei doi piloţi ai avionului rus ar fi fost capturat de rebeli.

"Un avion rus Su-24 a fost doborât conform regulilor de angajament după ce acesta încălcase spaţiul aerian turc, în pofida avertismentelor", au indicat surse oficiale de la Ankara.

Imagini difuzate de cele două televiziuni au arătat cum avionul militar este în picaj, cuprins de flăcări, şi se prăbuşeşte într-o zonă montană din Siria, în apropierea frontierei cu Turcia, lângă provincia turcă Hatay (sud), după cum a relatat AFP.

(I.D.)

---------

Un avion de vânătoare s-a prăbuşit lângă graniţa turco-siriană

Un avion de vânătoare, cuprins de flăcări, s-a prăbuşit în apropiere de graniţa turco-sirian, informează Reuters, care citează televiziunea turcă Haberturk TV. În acest moment nu se ştie cărei ţări îi aparţine avionul.

CNN Turcia susţine că avionul de vânătoare a fost doborât de armata turcă, după ce acesta violase spaţiul aerian al ţării.

Autorităţile turce, citate de Reuters, susţin că nu ştiu naţionalitatea avionului.

Turcia e şi ea angajată în lovituri aeriene pe teritoriul Siriei, la fel că şi SUA, Rusia şi Franţa.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. O să o încasese cu vârf și îndesat.

    Avionului rus. Granița dintre Siria și Turcia are o "limbă" la vest de Bidama. Lățimea ei este de 2 km. Traiectoria turcilor arată avionul rusesc traversând această limbă, venind din Siria, tăind limba în linie dreaptă și apoi ieșind în Siria. Dacă presupunem o viteză de 600 km/h, acei 2 km de teren au fost parcurși în 12 secunde. După aceea, avioanele turcești l-au urmărit în spațiul aerian al Siriei și l-au doborât.

    Este o minciună cum că turcii l-au somat de 10 ori. Nu aveau timpul fizic să facă asta. 

    1. daca este asa este grav..o membra NATO sa doboare avionul unei mari puteri.din 2 una.ori turcia o expluzam din NATo ori votare in romania pt,retragerea din NATo,sa fim ca Finlanda ca helvetia care nu au câmpiile noastre manoase,nu au subsolul nostru aurifer si petrolifer si o duc f.bine.

      Băsescu vorbește în necunoștință de cauză, ca de obicei.

      Este o chestiune gravă. Turcia se răzbună pentru atacurile rușilor asupra brigăzilor turcmene din Siria. Aceștia nu erau prieteni cu ISIS ci cu Al-Nusra. Turcia a invadat Siria în aug 2015 în zona Aleppo și acum se enervează că sunt expediați înapoi. 

    The Guardian: "We have long been recording the movement of a large amount of oil and petroleum products to Turkey from Isis-occupied territories. This explains the significant funding the terrorists are receiving. Now they are stabbing us in the back by hitting our planes that are fighting terrorism. This is happening despite the agreement we have signed with our American partners to prevent air incidents, and, as you know, Turkey is among those who are supposed to be fighting terrorism within the American coalition.

     

    If Isis is making so much money – we are talking about tens or maybe even hundreds of millions, possibly billions of dollars – in oil trade and they are supported by the armed forces of an entire state, it is clear why they are being so daring and impudent, why they are killing people in such gruesome ways, why they are committing terrorist attacks all over the world, including in the heart of Europe." 

     

    Practic, Putin spune lumii întregi că: 

    - Turcia a finanțat ISIS prin contrabanda cu petrol (pe care Rusia a bombardat-o recent, distrugându-le o mare parte din tirurile cisternă). 

    - Turcia este COMPLICE cu teroriștii ISIS. 

    - Lavrov își anulează vizita în Turcia.

    - Operatorii de turism din Rusia anulează contractele cu Turcia. 

    1. Romanii se pisa pe putin dar mai ales pe PROPAGANDISTII lor !

      ITDI SIUDA , PASHOL ! (nu Razvan Pasol, ca ala e meserias) 

      Românii se pișă pe ei,

      Ba, fac pe naivul si te iau cu frumosul , consider iluzoriu ca ai fi onest : vino si dumneata cu macar un singur exemplu de incercare a rusilor de buna intelegere, nu cu vecinii, ci cu tari oarecum departe de conflicte . Cu Canada se cearta, cu India si China se cearta , zi ma o tara cu care Rusia dumitale colaboreaza de la egal la egal si face schimburi comerciale reciproc avantajoase ; eu caut cu lupa de la timbre si nu gasesc nimic ; hai , povesteste-ne ca poate ai ceva interesant ! (deci nu cu tarile baltice, scandinave dar nici cu America de sud sau Africa )

      Ai văzut vreo ceartă între Rusia și Germania?

      Iar în privința Canadei, relațiile erau în regulă până la criza ucrainiană, când guvernul conservator canadian a considerat necesară politizarea internă a crizei internaționale. Sunt peste 1.2 milioane de ucrainieni în Canada și doar 0.5 de ruși. Presiunea electorală era mai puternică din partea lobbyului ucrainian. Din fericire, Harper a pierdut alegerile, cu tot baletul lui ucrainofil.

      Este încă o țară prietenă cu Rusia.

      Și închid cu Franța, allez Total (ca să nu mai menționez și Serbia). Că mi-e somn și lista este prea lungă pentru a fi detaliată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb