Rusia taie aproape complet fluxurile de gaze naturale către Germania

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 21 decembrie 2021

Rusia taie aproape complet fluxurile de gaze naturale către Germania

Preţurile energiei electrice şi gazelor naturale ating noi recorduri

Actualizare - Livrările de gaze ruseşti via conducta Yamal-Europa sunt la zero în această dimineaţă. În acelaşi timp, preţul de referinţă de la bursa olandeză a crescut la peste 160 de euro/MWh.

Totodată, o dezvoltare şi mai complicată pentru toţi consumatorii este creşterea preţului la contractul cu livrare în ianuarie 2023 care a sărit de 90 de euro/MWh. În esenţă, traderii par să parieze că piaţa europeană se va confrunta cu rezerve extrem de mici la finalul iernii şi un flux foarte scăzut de gaze dinspre Rusia pe timpul verii ceea ce va cauza probleme cu reumplerea depozitelor pentru iarna 2022-2023.

---

Gazprom a redus duminică livrările de gaze naturale prin staţia de comprimare Mallnow de la graniţa poloneză/germană la un nivel de doar 4%, arată datele de pe site-ul operatorului de reţea Gascade. Fluxurile de gaze livrate prin gazoductul Yamal-Europa se aflau deja sub media istorică din luna septembrie în condiţiile în care Rusia a început să pună presiune pe Uniunea Europeană pentru operaţionalizarea conductei Nord Stream 2 (vezi grafic).

În acest context, preţurile la energie electrică şi gaze naturale au atins noi recorduri în toată Europa. La energie electrică un alt factor ce a contribuit la supratensionarea pieţelor de energie a fost oprirea de vineri a unor reactoare nucleare din Franţa după descoperirea unor defecţiuni.

După cum notează Agerpres, la bursa OPCOM de la Bucureşti, preţul cu livrare luni pe piaţa spot a atins recordul de 1.591 lei (321,5 euro) pe MWh în medie şi maximul orar de 2.306 lei pe MWh.

În acelaşi timp, în toată Europa preţurile se apropie de pragul psihologic de 400 de euro pe MWh (vezi hartă). În Elveţia preţul a ajuns luni la 396 euro, în Franţa - 382 euro, Olanda - 360 euro, Austria - 344 euro, Germania - 331 euro, Ungaria - 322 euro.

Javier Blas, corespondentul-şef al Bloomberg pe pieţele de energie, a scris ieri pe Twitter că "rămâne fără cuvinte pentru a descrie piaţa de energie pe termen scurt din Europa". Acesta a notat că "multe reactoare nucleare sunt oprite, cererea de electricitate pentru încălzire este ridicată, ceea ce înseamnă că este rolul gazului natural să acopere nevoia".

Preţul gazului natural se află însă la rândul său la maxime istorice, înregistrând o creştere de este 650% doar în acest an. Nici temperaturile nu oferă o gură de oxigen pieţelor, în această perioadă fiind înregistrate în toată Europa temperaturi mai scăzute comparativ cu normalul. Totodată, rezervele de gaze din Europa sunt sub media istorică, iar temperaturile scăzute menţin cererea ridicată în ciuda ofertei slabe.

Livrările de gaze din Rusia au scăzut săptămâna trecută după ce Agenţia Federală a Reţelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BNetzA) a anunţat că gazoductul Nord Stream 2 nu va primi autorizaţie de funcţionare cel puţin până la mijlocul anului viitor. Totodată, mai mulţi oficiali din noul guvern german au precizat că izbucnirea unui conflict armat între Rusia şi Ucraina ar putea bloca complet gazoductul.

De asemenea, Gazprom nu şi-a mai actualizat statisticile cu privire la export din data de vineri, 17 decembrie, când a început efectiv să reducă livrările către Europa.

Amintim că Franţa a închis două reactoare nucleare la finele săptămânii trecute, după ce a găsit nişte fisuri în echipamente, şi le va deschide abia la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit Bloomberg. Pornirea altor două reactoare, care erau oprite pentru mentenanţă de la începutul toamnei şi ar fi trebuit redeschise acum, a fost amânată pentru primăvară, după ce au fost descoperite alte defecţiuni. Aceste reactoare, cu o putere de 1.500 de MW fiecare, reprezintă circa 10% din capacitatea instalată a Franţei.

THIERRY BRETON, COMISARUL EUROPEAN PENTRU PIAŢA INTERNĂ: "Uniunea Europeană va include cel mai probabil gazul natural şi energia nucleară în taxonomie"

Uniunea Europeană va include cel mai probabil gazul natural şi energia nucleară pe lista de energii "verzi" considerate acceptate pentru investiţii, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-un interviu pentru publicaţia germană Die Welt.

Potrivit acestuia, lista va fi publicată la mijlocul lunii ianuarie 2022.

Breton a mai spus că gazul nu este un combustibil "ideal", dar acesta este mai bun decât cărbunele. "Dacă nu vrei energie nucleară, trebuie să fii pragmatic şi să nu te blochezi în chestiuni ideologice", a declarat francezul. Franţa, spre deosebire de Germania, este un susţinător al includerii energiei nucleare în taxonomia UE.

"Energia nucleară şi gazul natural ne vor ajuta să ne atingem ţintele climatice. Din acest motiv, noi, în Comisie, ne bazăm pe prezentarea unei taxonomii care să includă energia nucleară şi gazul natural", a spus Thierry Breton.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Semne bune anul are!

    Mânați măi!

    Hăi! Hăi! 

    1. Putin vrea sa transmita un mesaj clar catre noua conducere a Germaniei, ”Nu va jucati cu noi !”. Cativa membrii ai noului executiv de la Berlin (ministra apararii etc) si-au permis sa vorbeasca despre noi sanctiuni si blocarea Nord Stream2.

      Probabil ca foarte curand Putin va face un pas inapoi din 2 motive:  

      1. desi cererea de gaze este inelastica ea poate sa scada chiar si in perioada de iarna prin inchiderea temporara a unor mari consumatori de gaze din UE, ceea ce Putin nu-si doreste. 

      2. Putin doreste doar sa transmita un mesaj, dar nu doreste sa intre in conflict cu noua conducere din Germania. Sigur ca pe termen scurt toate cartile bune sunt la Putin, dar pe termen mediu lung nu este in avantaj pentru ”benzinaria” Rusia sa se ajunga la modificarea abrupta a politicilor energetice din UE in favoarea energiei nucleare si a celei pe carbune. Populatia din UE este tot mai reticenta la politicile energetice haotice ale Bruxellului. 

      Singura posibilitatea ca Putin sa nu faca un pas inapoi este aceea ca el chiar intentioneaza sa atace Ucraina in ian-februarie, dar eu n-as merge pe varianta asta. Putin este mai degraba un tip impulsiv, atacarea Crimeei a fost luata intempestiv si fara sa se gandeasca prea mult la consecinte. Pregatirea la rece si minutioasa a unui atac impotriva Ucrainei, nu se potriveste cu stilul de lucru al lui Putin care este un tip comod si impulsiv. Sa te gandesti luni de zile la ce consecinte economice si strategice va avea atacul tau este o presiune prea mare pentru Putin. Cred ca ratiunea va birui pana la urma instinctualitatea...

      NU s-au oprit livrarile intrucat North Stream 1 functioneaza normal

      Mitul ca Putin a fost vreun super-spion genial este fals. A avut un post caldut in Republica Democrata Germana DDR, una din cele mai ”securizate” tari socialiste si partener de incredere al URSS. Un post mult mai greu ar fi fost in Romania ”independenta” a lui Ceausescu, care inventa in fiecare zi cate o mutare surprinzatoare de politica externa (vizite in China, relatii bune si cu Israel si cu arabii etc).

      Exista in FSB oameni destepti, bine informati si strategi geniali, dar Putin nu prea asculta de ei. Putin nu este absolut deloc un strateg, este mai degraba un tactician foarte bun, ceea ce numin noi smecher de cartier si care taie cauciucurile taximetristului rival.  

      Daca ar fi fost un strateg genial ar fi incercat sa transforme Rusia intr-o putere economica, sa creasca nivelul de trai al rusilor si sa formeze o clasa de mijloc puternica si fericita. Este ceea ce a facut genialul Deng Xiaoping in China.  

      Dar Putin prefera sa guverneze prin frica si prin spectacole de marketing patriotic in care el sa pozeze in salvatorul natiunii. Tot timpul Putin inventeaza cate un dusman al poporului rus, Nato, Ucraina, SUA etc.Problema lui este ca rusii s-au cam saturat de spectacolele astea ridicole in care tarul Putin vine la bustul gol calare pe tigrul siberian ca sa-i salveze...

      Oamenii s-au saturat sa tot fie salvati, ei vor doar sa munceasca si sa aiba o viata linistita. Cum sa ai o viata linistita cand peste tot in Rusia vezi numai bodyguarzi, mafioti si golani de cartier ? 

      corect.

      "Putin este mai degraba un tip impulsiv, atacarea Crimeei a fost luata intempestiv si fara sa se gandeasca prea mult la consecinte. Pregatirea la rece si minutioasa a unui atac impotriva Ucrainei, nu se potriveste cu stilul de lucru al lui Putin care este un tip comod si impulsiv. Sa te gandesti luni de zile la ce consecinte economice si strategice va avea atacul tau este o presiune prea mare pentru Putin. Cred ca ratiunea va birui pana la urma instinctualitatea..." dar știu ca unii fura rău curent pe aici... Și nu prea știu sa foloseasca limba romana... De pe ce planeta vii omule? Cine a atacat Crimeea? Din câte știu a fost un sufragiu popular care a consfințit independenta Crimeei și apoi s_a votat 0alipirea la Rusia.

      Acesta este un proces democratic nu atacarea Crimeei. 

      Atacare a fost în cazul fostei Yugoslavii de către marea alianță NATO care asa a înțeles ca e democratic sa intri intr_o federație ca să o termini... Asta da lecție de domocratie... Nu în cazul Crimeii.

      Ca să nu mai discutam din punct de vedere istoric a cui a fost Crimeea ca să discutam despre ceea ce este just și corect.  

      Crimeea a fost a tatarilor, ca si sudul Ucrainei, unde majoritatea crestinilor erau romani, pana cand au inceput sa apara colonostii slavi, la inceputul secolului 19.

      Și înainte de tătari (mongoli) ale cui or fi fost "de la Nistru până la Baltica" ?

      Trolache rusnac istoria pe care o stii este falsa.

      Scrie aici sa vada toti romanii, cand a inceput al 2 lea razboi mondial si daca Urss a atacat vreo tara nefiind provocata.

    Rusia vrea contracte ferme de lunga durata pentru gaze.Prin ce face acum distruge piata spot din europa conceputa cu ajutorul expertilor britanici.Ei nu vor sa mai fie sub influenta virajelor politice de scurta durata din politica nemtilor si a bruxelezilor.

    Rusia vrea contracte ferme de lunga durata pentru gaze.Prin ce face acum distruge piata spot din europa conceputa cu ajutorul expertilor britanici.Ei nu vor sa mai fie sub influenta virajelor politice de scurta durata din politica nemtilor si a bruxelezilor.

    Asta e pretul "sabotarii" NS2 de catre UE. Gazprom a investit cateva miliarde bune in NS2. E normal ca Gazprom sa doreasca sa-si recupereze investitia. Mai ales ca neacordarea aprobarii de catre BNetzA e o chestiune politica. Pana NS2 nu va fi pus in functie, vom platii gaze la suprapret.

    1. Acesta este jocul comun al celor 2 puteri ce lucrează în plina dragoste pe ascuns în scopul amortizarii conductei NS 2 prin ridicarea artificiala a pretului la gaz. Eu nu_ti dau autorizație, tu ai motiv sa nu dai gaz, prețul creste și toată lumea e fericita.. Bineînțeles prostii plătesc.

      Rusia și Germania au un istoric lung de cooperare, intrerupt doar de doi psyho în 1941.

      Nevoile le vor liniști angoasele, dar trebuie fiecare să-și facă numărul... 

    probabil pe 26 sau pe 30 decembtie 8ncepe razboiul

    Nu este o coincidenta cu masarea trupelor la granita cu Ucraina, cum nu este o coincidenta cu organizarea de asalt la institutiile statului de catre o formatiune hAurista extremist-radicala si finantare ruseasca.

    1. Sugi si tu mult din bautura preferata a lui Ciolos! D-aia ai ajuns cu creierul cat o margica!

      Te roade adevarul sovieticule? Davai CEAS

      da ma, aia zece de la protest vor rasturna guvernul, pericol mare creier mic

    rusia in sus rusia in jos, dar astia dau ~35% din total de gaze al UE. Pretul gazului e mai mult decat cvadruplu, restul de furnizori au oprit si aia gazul ? Cum poti sa pleci pe fenta in halul asta..sa crezi ca cel cu o treime din piata poate SINGUR sa miste preturile la nivelul de 4-5-6 ori mai mari, in conditiile in care e la all time high la volum gaze trimise in europa.

    Rezumatul: 

    1.Volum istoric exportat in UE 

    2.Pret istoric  

    3.Acuzatii ca o taiat gazul. 

    Ipocrizia la nivel maxim. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb