Salariul mediu brut a ajuns la 3.133 lei, în luna iunie,iar câştigul mediu net la 2.380 lei

Mina Irina
Miscellanea / 7 august 2017

Salariul mediu brut a ajuns la 3.133 lei, în luna iunie,iar câştigul mediu net la 2.380 lei

Câştigul salarial mediu brut a crescut cu 0,8% în iunie faţă de luna anterioară, până la 3.313 lei, în timp ce valoarea netă s-a majorat cu 0,7%, la 2.380 de lei, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii, cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei - inclusiv activităţi de servicii informatice, respectiv 5.853 lei, iar cele mai mici în domeniul hoteluri şi restaurante (1.400 lei).

Datele comparative iunie - mai 2017 arată că, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna iunie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă, ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (cu 15,3%), în activităţi de editare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, intermedieri financiare - cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea băuturilor, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii) - între 6,5% şi 11,5%, precum şi în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, telecomunicaţii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea produselor din tutun, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (între 4% şi 5,5%).

Pe de altă parte, scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în unele activităţi din sectorul economic, astfel: cu 13,4% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură); între 4% şi 8,5% în extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, colectarea şi epurarea apelor uzate; între 2% şi 3,5% în industria metalurgică, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, cercetare-dezvoltare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

Totodată, în sectorul bugetar, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (+1,1%) şi sănătate şi asistenţă socială (+0,5%). La polul opus, s-a situat învăţământul, unde câştigul salarial mediu net a scăzut, în iunie, cu 1,1%, comparativ cu luna precedentă.

Potrivit sursei citate, la nivel comparativ iunie 2017 - iunie 2016, statistica oficială relevă o majorare cu 14,5% a salariului mediu nominal net. În acelaşi timp, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 113,5%.

De asemenea, conform sursei citate, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost de 100,7% pentru luna iunie 2017 faţă de luna precedentă, în timp ce în comparaţie cu luna octombrie 1990, acesta s-a situat la 179,7%, cu 1,2 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb