SALT LA DOBÂNZILE DINTRE BĂNCI Se impune garantarea tranzacţiilor interbancare

MAKE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 octombrie 2008

Se impune garantarea tranzacţiilor interbancare

Băncile noastre se suspectează reciproc în această perioadă de criză internaţională, astfel că piaţa interbancară s-a crispat, ieri, dobânda înregistrând salturi consistente, la toate categoriile.

Dobânda interbancară pe o zi a crescut de la 12,7%, la 28,31%, cea pentru o săptămână s-a umflat de la 13,51%, la 28,25% şi la fel cea pentru o lună, de la 15,74%, la 26,13% (dobânzi medii calculate ieri, de BNR, la ora 11).

Aceste creşteri ilustrează neîncrederea cu care se privesc bancherii noştri între ei, în pofida declaraţiilor reprezentanţilor BNR, ale Guvernului şi Preşedinţiei că sistemul nostru bancar este solid şi că se află într-o situaţie diferită de cele din ţările afectate de criza financiară internaţională.

O serie de zvonuri despre dificultăţi ale unor bănci româ­neşti au constituit subiectul unei anchete în desfăşurare pentru a stabili cine sunt "pescuitorii în ape tulburi", interesaţi (probabil, speculativ) să destabilizeze sistemul bancar.

Saltul de ieri în dobânzile practicate între bănci este explicat de unii dealeri drept efect al lipsei de lichiditate după intervenţia de vineri a Băncii Naţionale, care a vândut patruzeci de milioane de euro, aspirând lei din piaţă.

Banca Naţională şi-a justificat intervenţia afirmând că a dorit, astfel, să verifice corectitudinea formării preţului valutei, susţinând că ar exista o discrepanţă între cursul valutar şi nivelul dobânzilor la lei pe piaţa interbancară (sau al unor speculaţii).

Dar, la această aspirare de lei de către BNR, alaltăieri s-a adăugat acţiunea Ministerului Economiei şi Finanţelor care a atras 1,6 miliarde de lei în depozite la nouă zile (dobânda de 13%).

Aceste explicaţii sunt, probabil, valide.

Dar, realitatea este că bancherii stau cu ochii pe bani ca pe butelie. Le este frică de explozie. Ceea ce ar putea-o declanşa.

În Marea Britanie, prima măsură a Băncii Centrale a fost să garanteze tranzacţiile interbancare.

Saltul de ieri la dobânzi, neîncrederea bancherilor în ei înşişi, impune o măsură similară şi la noi.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. gordon brown a avut presa mondiala la picioare pentru ca a garantat tranzactiile interbancare, o masura de mare rafinament, calitate proprie imperiului britanic. iar brown a mai facut ceva, a interzis bonificatiile pentru sefii institutiilor bancare, ceea ce administratia bush trebuia sa faca acum 5 ani.

    mugur isarescu probabil ca a gandit deja o astfel de masura, caci seamana mai mult cu brown decat cu bush. daca nu ar trebui sa o faca. si sa mai faca un lucru, sa se intalneasca cu tariceanu si cu basescu si sa-i puna sa dea drumul la investii publice masive, si sa limiteze doar consumul de lux. se impune un TVA majorat la astfel de produse. economia romaniei nu trebuie atrasa in spirala crizei tarilor dezvoltate, pentru ca nu este nici pe departe acolo. 

    1. corecta interventie. si uite ca s-au si intalnit

    Nea Make,

    Da si mata un tel prin piata inainte de a scrie aberatii.....

    1. Ce pretentii sa ai de la Make. Ce prinde pupa. A auzit ca Isarescu se bate sa ajunga Premier si vrea sa se puna bine pentru o sponsorizare cum a facut cu FPS-ul. Numai ca inainte de a ajunge PM isarescu trebuie sa raspunda la DNA de ce a lichidat BANCOREXUL, de ce a falimentat BIR si de ce a tansferat datoriile bancilor de vreo 10 miliarde de $ la AVAB ca sa le dea pe nimc strainilor. Credem ca DNA-ul se va autosesiza.

      Citi ani au trecut de cind ai fost coerent ultima oara,Antoane?

      Nea Make,trimite-l pe Adrian la Orange.

    ar trebui foarte bine studiat fenomenul aparut in islanda(au crescut dobanzile mult prea mult la coroana ceea ce a facut atractive imprumuturile in euro si alte monede straine; iar in acest moment are loc o devalorizare mare pt. coroana) acest lucru este dorit (asteptat )si in alte tari

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb