Integrarea în Hidroenergetica a Companiei Naţionale a Huilei (CNH), societatea cu cele mai mari datorii la stat, poate fi făcută cu succes, doar dacă se închid trei din cele şapte mine existente, conform analizelor efectuate de conducerea companiei.
Mihai David, directorul general al Hidroelectrica şi viitorul manager al Hidroenergetica, a declarat pentru ziarul BURSA: "Analizele pentru înfiinţarea Hidroenergetica arată că CNH poate fi integrată cu patru mine, viabile din punct de vedere economic. Desigur, trebuie realizată şi o restructurare de personal TESA, care este foarte numeros, pentru că de mineri avem nevoie. Vor fi făcute şi investiţii, care nu sunt costisitoa-re, în echipamente de extracţie şi protecţia muncii, ca să eficientizăm costurile de producţie. Pentru operaţiunile de închidere a minelor mai pot fi acordate subvenţii şi după 2011. Ca să înţelegeţi, închiderea minelor durează patru ani, timp în care se epuizează rezervele de cărbune de acolo. În penultimii doi ani din această perioadă, activitatea de extracţie se restrânge considerabil şi sunt efectuate operaţiunile de închidere". Pentru închiderea minelor, autorităţile trebuie să obţină acordul de utilizare a subvenţiilor de la Bruxelles.
Întrebat ce se va întâmpla cu datoriile istorice uriaşe ale CNH, de aproape un miliard de euro, odată cu integrarea în Hidroenergetica, Mihai David ne-a răspuns: "O parte din datorii vor rămâne la minele care se vor închide, iar restul intră cu minele viabile în Hidroenergetica. Statul nu are nicio şansă să recupereze aceste datorii uriaşe de la CNH şi va trebui să găsim o soluţie pentru asumarea lor la datoria publică".
Managerul Hidroenergetica a ţinut să menţioneze că păstrarea producţiei de huilă în patru mine din Valea Jiului este necesară pentru alimentarea centralelor electrice de la Paroşeni şi Deva, care vor intra în componenţa Hidroenergetica. Numai că transportul huilei până la Deva şi tehnologiile ineficiente ale acestei centrale scumpesc considerabil energia.
Astfel, se impune construcţia unui grup nou pe cărbune de 400 MW la Paroşeni, care să înlocuiască unităţile vechi din Deva. Investiţia trebuie demarată rapid, mai ales că durata de execuţie pentru un asemenea grup este de circa 4-5 ani.
Mihai David ne-a explicat: "Rezolvarea situaţiei CNH şi integrarea ei cu succes în Hidroenergetica presupune să derulăm simultan toate aceste investiţii şi programe de restructurare şi eficientizare a activităţii. Lucrăm foarte bine cu experţii Consiliului Concurenţei pentru a obţine ajutorul de la Comisia Europeană pentru restructurarea huilei".
Managerul Hidroenergetica are planuri mari şi cu Electrocentrale Deva. După închiderea unităţii de producţie a energiei pe bază de cărbune, poate fi construit un grup nou de 400 MW pe gaze. Finanţarea se va face printr-un parteneriat public-privat.
Cum vor fi modernizate centralele din Bucureşti
Pe umerii Hidroenergetica vor cădea, la început, şi datoriile acumulate de Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). Compania a cumulat aceste datorii către stat pentru că nu a primit la timp banii pentru energia termică livrată RADET-urilor din Bucureşti şi Constanţa. La rândul lor, RADET-urile au de încasat sume importante de la stat pentru subvenţii. Astfel că este nevoie de o compensare a datoriilor ELCEN către stat cu sumele neplătite pentru subvenţii.
Dar o asemenea decizie politică nu ar rezolva toate datoriile RADET-urilor către ELCEN. Acestea trebuie, cel mai probabil, eşalonate, iar graficul de plată trebuie respectat.
Mihai David spune că a finalizat deja planul de eficientizare a centralelor ELCEN din Bucureşti: "La Bucureşti Vest funcţionează deja un grup nou performant de 200 de MW în cogenerare. La Grozăveşti, tehnologia de producţie este foarte învechită şi va fi construit, în parteneriat cu Dalkia (n.r.- o companie în care este implicată Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), un grup nou de cogenerare de 50 MW, cu tehnologie de ultimă oră, care va asigura echilibrul între celelalte unităţi de producţie, care nu sunt flexibile. Dalkia va avea jumătate din compania de proiect, iar ELCEN va deţine cealaltă jumătate. Cel mai mare potenţial îl are CET Bucureşti Sud, unde este un nod energetic important şi unde vom construi un grup mai mare. Toate investiţiile noi pentru centralele ELCEN se vor face în parteneriat public-privat".
Domnia sa a adăugat că, în schimb, centrala ELCEN de la Iernut va fi preluată de Romgaz în contul datoriilor pentru gazele furnizate, iar pentru centrala de la Fântânele se analizează, în prezent, oportunităţile de investiţie.
"Hidroelectrica" are proiecte de investiţii de câteva miliarde de euro