"Salvaţi Copiii" a dotat cu aparatură medicală Secţia de neonatologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă şi pe cea a Spitalului de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara, informează un comunicat al organizaţiei, trimis Redacţiei.
Un monitor transcutanat de gaze sangvine, în valoare de 19.000 de euro, indispensabil unei îngrijiri medicale adecvate a copiilor cu afecţiuni foarte grave, a fost donat Secţiei de neonatologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Timişoara.
Pentru că Timişoara este un centru zonal important, aici venind prin transfer gravide cu sarcini complicate din întreaga regiune, "Salvaţi Copiii" a dotat şi Secţia de neonatologie prematuri a Spitalului de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu" cu o masă radiantă cu modul de resuscitare şi un monitor de funcţii vitale, în valoare totală de 20.000 de euro.
La maternitatea Spitalului Clinic de Urgenţă Timişoara s-au născut, în 2016, un număr e 3.170 de copii, dintre care 13% prematuri, în cazul a 117 nou-născuţi fiind vorba despre prematuritate extremă, sub 32 de săptămâni. Maternitatea primeşte prin transfer gravide cu sarcini complicate şi copii născuţi prematur din tot judeţul Timiş, dar şi din Caraş-Severin, Hunedoara şi Bihor. La nivelul anului 2016, rata mortalităţii infantile a fost, în judeţul Timiş, de 7,5 la mia de copii născuţi vii.
Monitorul transcutanat de gaze sangvine permite monitorizarea permanentă şi non-invazivă a nivelurilor de oxigen şi de dioxid de carbon din sânge, pentru copiii cu afecţiuni foarte grave.
Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv "Salvaţi Copiii" România, a declarat: "Este pentru al şaselea an în care continuăm programul de reducere a mortalităţii infantile, pentru că situaţia a fost şi rămâne dramatică: în România mor de două ori mai mulţi copii sub un an decât media europeană. Extraordinar, însă, este că acest program are rezultate imediate şi cuantificabile în copii salvaţi. Rata mortalităţii infantile a scăzut de la 10,1, cât era în 2010, la 8 la mie, în 2015. Pentru a înţelege mai bine, asta înseamnă că prematurii care au avut un incubator în maternitate, de pildă, nu au mai murit, iar acum sărbătoresc unul, doi, trei ani de viaţă".
În ultimii patru ani, organizaţia "Salvaţi Copiii" România a dotat cu echipamente în valoare de 94.000 de euro - incubatoare, monitoare de funcţii vitale, ventilator de suport respirator şi altele - Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu", Spitalul Municipal de Urgenţă şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara.
Dotarea este parte a programului amplu de combatere a mortalităţii infantile pe care Salvaţi Copiii îl derulează de şase ani.
În 2016, "Salvaţi Copiii" România a dotat cu aparatură medicală de specialitate un număr de 31 de maternităţi. O parte semnificativă a acestor fonduri, în valoare totală de 355.981 euro, a venit de la cei care au ales să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit.