SANDRA ALEXIU:  "Prevenţia începe cu vaccinarea şi cu masca, lucruri pe care nimeni nu le spune de frică să nu scadă în sondaje"

G.D.
Miscellanea / 9 ianuarie 2023

"Prevenţia începe cu vaccinarea şi cu masca, lucruri pe care nimeni nu le spune de frică să nu scadă în sondaje"

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, Sandra Alexiu, a declarat că prevenţia împotriva gripei începe cu vaccinarea şi cu purtarea măştii de protecţie, menţionând că nimeni nu spune aceste lucruri de teamă să nu scadă în sondajele de opinie. De asemenea, expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a afirmat că trebuie administrate antibiotice atunci când este confirmată o infecţia bacteriană şi numai la indicaţia medicului, avertizând că nu trebuie realizate stocuri de antibiotice acasă, informează News.ro.

Sandra Alexiu a fost întrebată, astăzi, la Prima News, ce înseamnă această alertă epidemiologică şi care este diferenţa faţă de epidemia de gripă.

"Există diferenţe mai degrabă la nivel administrativ. Noi ştim deja, numărul de cazuri a crescut în proporţie suficientă pentru a fi declarată starea de epidemie. Avem un număr de cazuri de gripă, din păcate, se iau în calcul la diagnostic doar cele care sunt diagnosticate prin test PCR, în realitate sunt mult mai multe, pe care noi le catalogăm drept gripă clinic. Nu ştim cu ce tip de virus, dar ştim că sunt pentru că efectuăm teste rapide. Diferenţa între cele două tipuri de stări este legată de chestiuni administrative, legată de diverse măsuri de izolare. Deocamdată, la acest nivel se constată o creştere a numărului de cazuri mai repede decât de obicei", a explicat Sandra Alexiu.

De asemenea, Ioana Stăncel a fost întrebată, tot la Prima News, ce trebuie să facă o persoană care are simptome de gripă sau de COVID.

"În primul rând, ar trebui ca, în funcţie de starea de sănătate, să ia legătura cu medicul de familie, să urmeze sfaturile medicului de familie, dacă sunt forme uşoare sau medii, să urmeze tratamentul, medicaţia la domiciliu şi izolarea pentru că izolarea este esenţială pentru a se reface persoana, pentru a avea organismul resursă să se refacă şi este esenţială şi pentru întreruperea transmiterii comunitare. Dacă este o formă mai gravă, atunci se prezintă la spitalele care au unităţi de primire urgenţe, precizând de la triaj simptomatologia în aşa fel încât să fie direcţionat pe circuitele pentru bolile cu transmitere respiratorie, să nu inducă o creştere a numărului de cazuri sau un focar chiar în locul de aşteptare la unităţile de primiri urgenţe. De asemenea, dacă se poate, să se evite ieşirea în comunitate pentru următoarele 5-7 zile cel puţin, să evite la transportul în comun, să evite locurile aglomerate, mall-uri, farmacii, locurile de muncă şi nu neapărat la ieşirea din spaţiul propriu, să poarte mască de protecţie în aşa fel încât să-i protejeze pe cei din jur de transmiterea virusurilor", a precizat Ioana Stăncel.

Sandra Alexiu a mai afirmat că gripa poate fi prevenită cu vaccinare şi cu purtarea măştii de protecţie.

"Prevenţia începe cu vaccinarea şi cu masca, lucrurile pe care nimeni nu le spune de frică că scade în sondaje. Asta este realitatea. Ar fi trebuit ca profesorii să fie instruiţi să poarte mască, pentru că, în primul rând, se protejează pe ei şi protejează copiii şi, ceea ce e cel mai important, dau acest semnal educativ, că masca e un lucru important. Prevenţia gripei înseamnă să te vaccinezi contra gripei, înainte să înceapă sezonul de preferat, dar nu e o problemă nici dacă a început sezonul, pentru că, vedeţi, anul ăsta sezonul a început mai devreme. Noi o să avem gripe până în martie, aprilie, dacă nu cumva şi mai mult, şi o să crească numărul de cazuri şi o să se înteţească numărul de decese. Ne ferim de asta dacă suntem vaccinaţi şi dacă purtăm masca atunci când intrăm într-o colectivitate, fie că e în clasă, fie că e în autobuz, în troleibuz, în tren, în supermarket, când e vreo promoţie şi este toată lumea în supermarket trebuie să purtăm mască pentru că altfel o să luăm de la cineva, de la oricine, pentru că e foarte simplu, în aer se răspândesc picăturile care transferă gripa, COVID-ul şi celelalte infecţii de sezon. Dacă nu porţi mască, o şi dai, o şi iei, infecţia respectivă. Poate e mai important decât să te speli pe mâini tot timpul şi să ai geluri cu alcool la toate intrările, mai important ar fi să ofere cineva măşti pentru că poate sunt oameni care nu ştiu sau poate că sunt oameni care nu îşi permit să ia tot timpul măşti", a mai afirmat Sandra Alexiu.

La rândul său, Ioana Stăncel a avertizat că aceste viroze respiratorii se răspândesc foarte rapid.

"Aceste viroze respiratorii se transmit foarte rapid, un contact direct la o distanţă de până la doi metri şi de câteva secunde este suficient de la o persoană infectată care are mucozităţi, care are secreţii infectate, să transmită la o persoană sănătoasă, cu atât mai mult cu cât această rată de transmitere creşte dacă ne aflăm în situaţia unei persoane cu imunitatea compromisă. Trebuie să precizăm că deja există şi este documentat în Statele Unite o nouă variantă de Omicron, care are o modificare a unui aminoacid ceea ce permite să pătrundă mai repede în celule, să penetreze membrana celulară mult mai repede şi va avea o transmitere şi mai mare decât ceea ce ştim acum. De aceea, măsurile preventive sunt esenţiale, dar prevenţia începe şi prin vaccinare. Avem vaccin disponibil şi pentru copii, avem vaccin disponibil pentru adulţi şi cred că este una dintre măsurile pe care trebuie să le luăm din timp. Încă suntem în perioada în care se poate face vaccinare", a transmis Ioana Stăncel.

Ea a adăugat că antibioticul trebuie administrat doar la recomandarea medicului.

"Nu administrăm antibiotic de la sine. Administrăm antibiotic doar atunci când este confirmată o infecţie bacteriană şi la indicaţia medicului. Nu cumpărăm şi nu stocăm antibiotice acasă, să le avem în caz de nevoie sau dacă noi consideram că le luăm. La fel, antivirale nu se administrează decât la prescripţia medicului, atunci când avem o infecţie virală. Antibioticele sunt inutile într-o infecţie virală. Avem antivirale care au contraindicaţii, avem antivirale care se dozează în funcţie de vârstă, de sănătatea persoanei şi se face schema de tratament", a mai menţionat Ioana Stăncel.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ""Prevenţia începe cu vaccinarea şi cu masca" Asta este realitatea în cazul gripei.

     

    Dar nu în cazul Covid. În fapt, este științific demonstrat că vaccinarea crește riscul infectării. Au fost chiar demonstrate câteva mecanisme moleculare prin care acest lucru se produce, toate ducând în final la o stare a sistemului imunitar suboptimală crescând predispoziția la infectare (probabil reducând și bariera mucosală).

    Deci, împotriva Covid rămâne doar masca. Dar din cea bună, cu o bună atașare de față. Nu cea chirurgicală. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb