Iulian Chifu, consilier prezidenţial şi directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning Bucureşti, a lansat, vineri cartea "Prospective of Ukraine Crisis: Scenarios for a mid-long term evolution" (n.r. Studii prospective asupra crizei ucrainene: scenarii pentru evoluţia pe termen mediu şi lung).
Domnul Iulian Chifu a declarat că este vorba despre prima lucrare care utilizează o tehnică proprie şi pregăteşte lansarea în perspectivă a unei metodologii de studii prospective româneşti. Metoda are la bază o evaluare a tuturor indicatorilor ce influenţează pe termen scurt, mediu şi lung evoluţiile din Ucraina, în domeniul politic, economic, social, militar şi printr-un proces de rafinare, creează un sistem de indicatori esenţiali ce organizează spaţiul de perspectivă pe termen mediu şi lung, a precizat domnia sa.
Scenariile realizate de autorul studiului sunt grupate pe trei categorii: scenarii de continuitate, cu semnale puternice (evoluţii de trend); scenarii bazate pe semnale slabe (indicatori nerelevanţi astăzi dar care pot determina schimbări majore în viitor) şi evenimentele de tip "black swan" (evoluţii neaşteptate, cu probabilitate redusă, dar cu un impact atât de mare încât planificarea în ceea ce priveşte o asemenea evoluţie nu poate fi ignorată). Studiul nu face o ierarhie a scenariilor, nici prognoze, ci oferă o cercetare ştiinţifică a scenariilor posibile, a căror probabilitate evoluează în timp, dar care permite planificarea din timp a reacţiilor, a subliniat Iulian Chifu.
Domnia sa a identificat şapte scenarii de continuitate, printre care - Ucraina Occidentală (ca stat unitar fără Crimeea sau fără încă o bucată din teritoriu), în care ţara vecină merge către UE şi NATO; Transnistrizare, federalizare sub control rus (partea estică), în care Ucraina are drept de veto rus asupra opţiunilor de politică externă, apărare, securitatea şi spaţii de liber schimb; "Stop & go" - anarhie, în care continuă activitatea violentă a filierelor pro-ruse. În cazul acestui scenariu, Rusia se opreşte până se absoarbe problema Crimeii, apoi mai face un pas, ocupă Estul Ucrainei şi începe destabilizarea într-o altă regiune (Odesa, Kerson etc.), ia câte o bucată - azi Crimeea, peste 6 luni estul Ucrainei, apoi în 2 ani Odesa etc. Continuă starea de ambiguitate la centru, fără posibilitatea unei apropieri substanţiale de drumul occidental.
Un alt scenariu este cel de abandon, respectiv nereuşită a Rusiei în planurile privind statul ucrainean. Ucraina nu o ia către Vest, rămâne într-o formulă naţionalist-ambiguă, cu suişuri şi coborâşuri, o reformă trenantă, apoi revenirea la sistemul democraţiei oligarhilor.
Iulian Chifu ia în calcul şi varianta finlandizării Ucrainei (dezvoltare pro-occidentală cu neutralitate, nealiniere, "politică non-bloc" sau control pe dimensiunea de securitate şi apărare de către Rusia), precum şi cea a sterilizării Transnistriei, în care transnistrenii şi trupele ruse din Transnistria intră în Odesa pentru a produce destabilizare. Ucraina intră (cu/fără acordul Republicii Moldova) în Transnistria, pentru a steriliza luptătorii pro-ruşi şi a apăra spatele frontului.
Cel de-al şaptelea scenariu este al balanţei de putere fragilă între Est şi Vest asupra Ucrainei. Ucraina rămâne fără Crimeea, statutul ei va fi unul de ţară tampon ce va regla balanţa de putere dintre Uniunea Europeană (asistată de SUA) şi Rusia, într-un format de tip Geneva. De fiecare dată când Rusia vrea negocieri, determină instabilitate şi lupte în Ucraina, chiar dacă vrea atenţie pentru alte dosare. De fiecare dată când Occidentul are nevoie de Rusia, face o cedare asupra Ucrainei pentru a avea sprijinul Rusiei într-un terţ dosar.