Fondul Monetar Internaţional a cerut ca limitarea creditului în valută să fie aplicată doar pentru creditul de consum, a afirmat ieri Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a creditelor pentru IMM, care aşteaptă forma finală a regulamentului BNR.
Potrivit Mediafax, Şaramet a spus în cadrul unui seminar că în programul Prima Casă 4 au fost acordate garanţii de circa 190 milioane de euro până în prezent, iar ritmul de creştere ar putea accelera anul viitor dacă se aplică în forma prezentantă regulamentul BNR de limitare a creditului în valută.
BNR a pregătit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populaţiei la creditele în valută.
Potrivit proiectului de regulament, creditele de consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la finanţările imobiliare în euro avansul va fi de cel puţin 30%.
"Dar nu ştim dacă aceste lucruri vor apărea, şi atunci nu pot să fac decât aprecieri. Momentan, sunt doar discuţii. A mai apărut o discuţie în care FMI a spus că este numai pentru creditul de consum", a mai spus Şaramet.
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, a declarat recent că noul regulament al BNR privind limitarea creditării în valută va fi aplicat, probabil, din luna decembrie.
Gheţea a menţionat că BNR şi băncile au avut două runde de "negocieri", din care a reieşit că noul regulament ar urma să se aplice pentru creditele de consum, nu şi pentru împrumuturile pentru locuinţe.
El a mai arătat că noul regulament nu va afecta programul Prima Casă, deoarece aceste este un program guvernamental, iar BNR sau ARB nu pot impune modificări.