Preţul cuprului a scăzut ieri, la Bursa Metalelor din Londra (LME), ajungând la nivelul minim al ultimelor patru luni, în condiţiile în care stocurile de profil au crescut pentru a cincea săptămână consecutiv, indicând declinul cererii.
Preţul cuprului cu livrare peste trei luni a scăzut cu 144 de dolari (1,8%), la 7.756 dolari tona metrică - cea mai redusă cotaţie de după 20 martie. În jurul orei 10:59 a.m., la Londra, cotaţia era de 7.765 dolari tona. Săptămâna trecută, preţul cuprului a pierdut 0,7%.
Stocurile de cupru monitorizate de LME au ajuns, ieri, la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni. Dacă sunt calculate împreună, stocurile monitorizate de LME, Bursa din New York şi cea din Shanghai însumează 188.754 tone, cantitate care poate acoperi consumul mondial vreme de 3,7 zile, potrivit calculelor Bloomberg. Anul trecut, cantitatea era mai mare, putând acoperi consumul pe 4,9 zile.
Cererea de materii prime din Europa a slăbit în sezonul estival, iar analiştii consideră că vom asista în continuare la un declin în domeniu, ceea ce va genera reducerea preţurilor. Se pare, însă, că spre finele anului, preţurile se vor redresa, când China, cel mai mare consumator de cupru din lume, va face, din nou, achiziţii masive. Ieri a scăzut şi preţul aluminiului - cu 19 dolari, la 2.915 dolari tona. Potrivit "Macquarie Group" Ltd., producţia de aluminiu din China - cel mai mare producător mondial din domeniu, ar putea creşte cu 16% anul acesta, la 14,6 milioane de tone. Dar, cotaţia metalului ar putea urca din nou, din cauza preţurilor mari de pe piaţa energiei - care au afectat producţia din Orientul Mijlociu.
Preţul zincului a scăzut cu 20 de dolari ieri, la 1.820 dolari tona, în vreme ce cotaţia nichelului a rămas neschimbată - la 18.300 dolari tona. Preţul cositorului a coborât cu 325 dolari, la 21.225 dolari tona, iar cel al plumbului - cu 45,75 dolari, la 2.080,25 dolari tona.