SCANDALUL DE LÎNGĂ CATEDRALĂ NE PERICLITEAZĂ INTEGRAREA EUROPEANĂ Monseniorul Ioan Robu mărturiseşte că a fost indus în eroare

Alina Toma
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2006

Investitorii care construiesc, lîngă Catedrala Sf. Iosif din Capitală, o clădire de birouri cu 19 etaje au acuzat Arhiepiscopia Romano-Catolică de faptul că are interese materiale în această afacere. Ei susţin că monseniorul Ioan Robu a trimis "Millenium Building Development", în urmă cu cinci ani, o hîrtie prin care solicită două etaje din viitoarea clădire, care să adăpostească birouri şi spaţii comerciale pentru Arhiepiscopie. Daiana Voicu, directorul general al "Willbrook Management", consultantul investitorilor, ne-a declarat: "Noi am fost de acord să îi găzduim, dar arhiepiscopia vroia să fie proprietarul celor două etaje.

Noi le-am trimis un contract de închiriere cu o sumă modică, de 10.000 de dolari pe an pentru toate spaţiile din cele două etaje. Arhiepiscopia ne-a anunţat apoi că îşi retrage acordul de principiu pentru realizarea investiţiei".

Şi Adriean Videanu, primarul Capitalei, a declarat într-un interviu că a înţeles din discuţiile purtate cu cei implicaţi în construcţie că monseniorul Robu l-a şantajat pe proprietar şi că dacă acest lucru se va dovedi, atunci Ioan Robu este pasibil de puşcărie.

Arhiepiscopul Robu a transmis ieri presei că este profund dezamăgit de aceste acuzaţii, că a fost păcălit şi că i s-a întins o capcană de către investitori. Domnia sa a declarat: "Din 1996 pînă în 1999 am refuzat categoric un accept din partea noastră pentru o eventuală construcţie lîngă catedrală. În 1999, inginerul de rezistenţă, domnul Cişmigiu, care colabora gratuit cu noi, a fost angajat de firma Millenium, devenindu-le consultant. El mi-a spus în repetate rînduri că Millenium, o firmă care dispune de foarte mulţi bani, va construi oricum şi va obţine autorizaţia de construire şi fără acceptul nostru. Dar dacă le dam un accept de principiu, vom putea discuta cu ei să construiască astfel încît să nu acopere toată Catedrala. Neavînd, la acea vreme, pe cineva cu care să ma consult, am semnat un text pe care nu l-am conceput eu, ci cei de la Millenium".

Francisc Doboş, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că inginerul Cişmigiu a fost ca un cal troian al celor de la Millenium în curtea catedralei şi că fără participarea şi sfaturile lui, investitorii nu ar fi primit în veci acordul. Acest acord de principiu pentru ridicarea construcţiei a fost retras de către Arhiepiscopie în anul 2001.

Ioan Robu mai recunoaşte că documentele prezentate de investitori, potrivit cărora cere spaţii de birouri şi comerciale şi garanţia că imobilul Catedralei nu va avea de suferit în urma construcţiei sînt reale. Domnia sa susţine: "Trecînd timpul şi neprimind nimic în scris, l-am chemat pe domnul Cişmigiu şi i-am vorbit din nou despre nemulţumirea mea, privitor la faptul că nu ne-au transmis asigurările cerute de noi pentru Catedrală. Domnia sa m-a îndemnat să le compun o notă, căci ei vor înţelege că trebuie să răspundă în scris, notă care trebuia să cuprindă cele discutate de el cu Millenium şi de Millenium cu mine. Nota cuprinde la primul punct că trebuie să ne dea asigurări că nu va avea de suferit catedrala, că dacă apar fisuri şi alte pagube, acestea vor fi suportate de investitori. Mai aminteam şi de promisiunile lor privind locurile de parcare, spaţiile de birouri şi cele comerciale pentru obiecte bisericeşti. Am fost îndemnat de inginerul Cişmigiu să accept această ofertă şi am menţionat-o în notă".

Daiana Voicu ne-a declarat că investitorii nu au oferit Arhiepiscopiei spaţii de birouri şi comerciale şi nici nu i-au întins monseniorului Robu vreo capcană. Domnia sa ne-a precizat: "Noi am vrut să colaborăm cu ei pentru definitivarea proiectului şi ei au vrut o piaţă publică amenajată. Aşa că le-am cedat 1.100 mp din terenul nostru, unde ne-am angajat să amenajăm piaţeta Catedralei. Lucrările costă peste 2 milioane de euro. Noi construim acum numai pe circa 900 mp de teren. Apoi domnul Robu a venit şi ne-a cerut ca din viitoarea clădire să dăm Arhiepiscopiei spaţii de birouri şi comerciale, cu o sală de consiliu. Am acceptat şi arhitecţii de la Westfourth au lucrat cu monseniorul mai multe luni la proiectul acestor spaţii. Ei s-au supărat atunci cînd le-am cerut o chirie modică şi nu am vrut să-i împroprietărim".

Investitorii de la "Millenium" promit să facă astăzi, într-o conferinţă de presă, mai multe dezvăluiri în acest sens. Daiana Voicu ne-a mai spus că instanţa a decis, în cadrul procesului intentat de investitori Arhiepiscopiei, în favoarea "Millenium" şi că societatea a intrat în posesia unei ordonanţe prezidenţiale pentru montarea martorilor pe clădirea Catedralei pentru a putea evalua tehnic starea clădirii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb