SCANDALUL LAPTELUI/ DANIEL CONSTANTIN: "Au fost controlate peste 700 de ferme de lapte şi au fost găsite probleme la 20-25"

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 21 martie 2013

"Au fost controlate peste 700 de ferme de lapte şi au fost găsite probleme la 20-25"

Un fermier a decis să arunce 10 tone de lapte pe câmp

Doar 20-25 de ferme de lapte au fost identificate cu probleme legat de aflatoxină, după ce peste 700 de ferme din întreaga ţară au fost verificate, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Domnia sa a adăugat: "Am identificat toate fermele cu probleme. Sunt cazuri izolate. Problema aflatoxinei nu putea fi ignorată pentru că este o problemă reală, care a exis­tat în România, dar care în momentul de faţă este sub control". Domnia sa a afirmat, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii producătorilor şi ai procesatorilor de lapte, că numărul de ferme cu probleme este foate redus: "Au fost controlate peste 700 de ferme. Sunt identificate cu probleme undeva în jur de 20-25. Până mîine (n.r. astăzi) vom avea probabil rezultatele finale. Deci procentul este foarte mic. Toa­te aceste ferme, în momentul de faţă, sunt curate din punct de vedere al pericolului cu aflatoxină". Acesta a precizat că în majoritatea fermelor care aveau probleme furajele sunt înlocuite şi acestea deja livrează lapte pentru piaţă. "A trecut acea perioadă de 2-3 zile până când se elimină aflatoxina. Celelalte sunt sub monitorizare şi probabil că în perioada următoare şi acolo nu vor mai fi probleme".

Laptele din magazine, sigur pentru consum

Întreaga cantitate de lapte aflată pe rafturile magazinelor este sigură pentru consum, a mai spus Daniel Constantin, care a adăugat că vânzările au scăzut în ultimele zile din cauza anunţurilor potrivit cărora unele loturi de lapte conţin aflatoxină.

"Nu s-a pus problema la niciun procesator să crească importurile de lapte în România. De altfel, importurile sunt undeva între 10-15% şi nu au crescut. Problema pe care o înregistrăm este legată de consum şi cred că trebuie să facem mult mai mult decât atât, să recâştigăm încrederea consumatorului", a declarat Daniel Constantin.

Domnia sa consideră că, odată ce lucrurile vor fi prezentate astăzi, într-o conferinţă de presă la sediul ANSVSA, totul va intra în normal.

Oficialul a arătat că trebuie găsite soluţii pentru ca producătorii de lapte să nu fie afectaţi de scăderea vânzărilor.

Daniel Constantin a convocat o întâlnire cu reprezentanţii indus­triei laptelui: "Vreau să încercăm împreună să identificăm soluţii şi să ieşim din acest blocaj, care se pare că s-a creat. Problema principală care cred că este clamată de fermieri pe bună dreptate este aceea că ar putea apărea probleme la livrarea laptelui, deci între pro­ducători şi procesatori".

El a adăugat că problemele au pornit de la furaje.

"Soluţia este să eliminăm cauza, pentru a ne asigura că nu mai avem produse finale care sunt cu probleme cu potenţial risc. Nimeni nu a probat în momentul de faţă care sunt efectele aflatoxinei. Din ce am aflat, am vorbit cu specialiştii, rezultă că aceste produse sunt dăunătoare pentru consum atunci când ele sunt ingerate o perioadă lungă şi în cantităţi foarte mari", a spus ministrul.

El a precizat că la discuţie l-a invitat şi pe fermierul care a aruncat o cantitate de lapte, dar că acesta nu a dorit să participe şi nici să vorbeas­că la telefon cu el.

Un fermier din localitatea Brăneşti, judeţul Ilfov, a decis să arunce 10 tone de lapte pe câmp. Domnia sa a spus: "Pierderea la ferma mea este enormă. Am sărit de 200 de milioane de lei vechi, pierderi, în numai 3-4 zile. Dacă o ţinem aşa, în câteva săptămâni o să fiu nevoit să închid ferma, iar animalele le voi duce la abator. Lapte nu este contaminat, nu are aflatoxină. Îl arunc pentru că românii şi-au pierdut total încrederea". Bărbatul a vrut să doneze lapte unor case de bătrâni şi de copii, însă peste tot a fost refuzat, cu toate că a dovedit cu acte că laptele este bun de consum.

Ministrul a mai spus: "Din punctul meu de vedere, sunt cazuri izolate care au înregistrat pierderi. E adevărat că o parte dintre ele aveau şi anumite dozatoare. În Româ­nia sunt peste 3.000 de dozatoare, iar 30 au fost închise pentru că proveneau de la anumite ferme sus­pecte de a avea probleme. Şi acele dozatoare vor fi deschise în câteva zile, pentru că odată ce a fost înlocuit furajul, laptele va fi de calitate".

Cele câteva ferme cu probleme vor fi izolate şi monitorizate, iar furajele vor fi înlocuite.

Danone România a anunţat luni retragerea preventivă de pe piaţă a unor produse care ar fi putut să conţină urme de lapte contaminat şi a blocat în depozitul său alte 75 de tone de lactate, după ce a descoperit aflatoxină în laptele livrat de unul din furnizorii săi. Compania a anunţat marţi că un laborator european acreditat a analizat mostre din loturile de produse şi a transmis companiei că produsele sunt sigure pentru consum, având un conţinut de aflatoxină "sub limita europeană".

Încrederea românilor în siguranţa laptelui vândut în magazine a scăzut în urma mediatizării intensive şi comunicării precare pe tema contaminării cu aflatoxină, doi din cinci consumatori declarând că nu au mai cumpărat lapte de la apariţia primelor informaţii, potrivit unei analize a Rogalski Grigoriu Public Relations, citată de Mediafax.

Prima declaraţie privind lapte cu aflatoxină a fost făcută în urmă cu aproape două săptămâni de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a afirmat că o cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă.

--------

Vânzările au scăzut cu aproape 45%

Procesatorii pierd zeci de milioane de euro

Vânzările de lapte au scăzut cu aproape 45% în ultimele zile, iar procesatorii au înregistrat pierderi de câteva zeci de miloane de euro din cauza scandalului aflatoxinei, a declarat ieri Dorin Cojocaru, directorul executiv al patronatului procesatorilor de lactate APRIL.

"Vânzările au scăzut cu 30% până acum două zile, comparativ cu acum două săptămâni, dar trendul este spre 45% scădere", a arătat Cojocaru.

El evaluează pierderile procesatorilor de lactate din ultimele zile a câteva zeci de milioane de euro.

Reprezentantul patronatului spune că relansarea consumului va întârzia, deoarece se suprapune cu postul Paştelui.

"O parte din marfă am stocat-o în telemea şi o să începem să producem lapte praf până se va relansa consumul", a afirmat Cojocaru.

El a adăugat că marfa este "ultratestată" şi că pe raft nu există niciun produs contaminat. "Produsele lactate de pe rafturile magazinelor sunt foarte sigure. Nu înţeleg de ce a trebuit să riscăm toată industria românească pentru anumite interese", a mai spus el.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Controlul in campanie costa foarte mult,si nu rezolva problema de fond,aceea a lipsei laboratoarelor acreditate,care ar trebui sa monitorizeze continuu producatorii si procesatorii.

    Pana cand nu se rezolva aceasta problema majora,increderea cumparatorilor nu poate fi recastigata. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb