Scandalul ouălor contaminate cu insecticid se extinde în şaptesprezece state europene

STELIAN BĂDESCU
Internaţional #Agro-alimentar / 14 august 2017

Scandalul ouălor contaminate cu insecticid se extinde în şaptesprezece state europene

Gălbenuş de ou lichid contaminat insecticid a fost descoperit la o companie alimentară din Ţara Bascilor, în nordul Spaniei, fiind pentru prima dată când au fost detectate în această ţară ouă contaminate cu substanţa toxică denumită fipronil, care a provocat o criză la nivel european, transmite Agerpres, citând AFP şi Xinhua.

Un număr de 20.000 de unităţi de gălbenuş lichid pasteurizat, contaminat cu fipronil, au fost găsite la o companie alimentară, care nu le-a folosit încă. Prin urmare, produsul nu a intrat în lanţul alimentar din Spania şi va fi distrus în următoarele zile, a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului regional de sănătate.

Oficialul nu a putut preciza de unde provine gălbenuşul lichid, dar presa spaniolă sugerează că a fost importat din Franţa.

Belgia a fost prima ţară care, în 20 iulie, a notificat oficial Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (RASFF) al Uniunii Europene de prezenţa ouălor contaminate, urmată de Olanda şi Germania. Informaţia nu a fost făcută publică până la 1 august.

Vineri, Comisia Europeană (CE) a anunţat că cincisprezece state sunt afectate de extinderea scandalului care implică ouă contaminate cu substanţa toxică denumită fipronil.

Ouăle contaminate au fost distribuite în Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Franţa, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Italia, Luxemburg, România, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Danemarca, precum şi în două state din afara UE, respectiv Elveţia şi Hong Kong, a afirmat Daniel Rosario, purtător de cuvânt al CE.

De asemenea, Comisia Europeană a informat că intenţionează să convoace în 26 septembrie o reuniune ministerială "pentru a trage învăţăminte relevante" din scandal.

Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauţie faţă de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia şi din Olanda, al doilea mare exportator de păsări, după SUA.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că această substanţă este moderat toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la "Chickfriends", o societate specializată în eradicarea paraziţilor. Despre această această societate se spune că ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanţa activă din mai multe insecticide, fipronil, produs şi de firma germană "BASF". Această moleculă, utilizată în mod obişnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanţă pe care a achiziţionat-o de la societatea belgiană "Poultry-Vision". Potrivit presei, aceasta din urmă a cumpărat cantităţi mari de fipronil din România.

În ţara noastră, inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş au sechestrat săptămâna aceasta o cantitate de o tonă de gălbenuş de ou lichid, produs contaminat cu fipronil, provenit din Germania.

Sondaj: Unul din patru germani îşi revizuieşte consumul de ouă, după scandalul fipronilului

Un sfert dintre adulţii germani şi-au modificat obiceiurile alimentare în ceea ce priveşte consumul de ouă ca urmare a scandalului ouălor contaminate cu insecticidul fipronil, potrivit unui sondaj comandat de agenţia de ştiri DPA.

Germania este una dintre cele şaptesprezece ţări în care au fost distribuite ouă contaminate cu acest insecticid, considerat nepotrivit consumului uman.

Pe fondul scandalului, 16% dintre respondenţii din Germania au declarat că mănâncă mai puţine ouă, iar 10% au spus că le-au scos din alimentaţia zilnică, potrivit grupului de cercetare a pieţei "YouGov". Totuşi, 65% dintre persoanele intervievate au declarat că nu sunt îngrijorate şi că vor continua să consume ouă ca şi până acum. De altfel, autorităţi din mai multe ţări europene au declarat că riscul intoxicaţiei la oameni este redus.

Sondajul "YouGov" a fost efectuat pe un eşantion de 2.050 de persoane cu vârste peste 18 ani şi a fost realizat online în zilele de 9 şi 10 august.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Alo BURSA, va referiti la tara bacilor oieri? unde se afla aceasta tara a bacilor? 

    Gălbenuş de ou lichid contaminat insecticid a fost descoperit la o companie alimentară din Ţara Bacilor,... 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb