Preşedintele Klaus Iohannis a trimis ieri Parlamentului o cerere de reexaminate a legii pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, act normativ ce vizează, în principal, transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a legii, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.
În speţă, întregul act normativ a fost iniţiat pentru derularea de către CCIR a unui proiect imobiliar în zona Romexpo, care va reamenaja şi moderniza urban întreaga locaţie. Este vorba despre o investiţie de 2,87 miliarde de euro, din care se va amenaja un parc pe 30% din terenul de 46 de hectare, se vor construi clădiri de birouri şi locuinţe de 26 şi 28 de etaje, 12.000 de locuri de parcare şi va genera 30.000 de noi locuri de muncă, conform celor de la CCIR.
Proiectul de act normativ a fost aprobat în 2 septembrie 2020 de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu voturile PSD, PNL şi PMP. El a fost contestat la Curtea Constituţională care a decis în 3 martie 2021 că legea este constituţională şi a trimis-o spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.
În cererea de reexaminare, preşedintele arată că, deşi statul este liber să dispună de proprietatea sa privată, inclusiv prin transmiterea cu titlu gratuit ca orice alt titular al dreptului de proprietate privată, exercitarea prerogativelor dreptului de proprietate privată a statului impune din partea autorităţilor ce deţin prerogativa dispoziţiei cu privire la acest drept o diligenţă sporită faţă de cea a unui proprietar de drept privat obişnuit.
"Din această perspectivă, constrângerile legislative deja stabilite prin art. III alin. (1) şi (4) - ce se constituie în premisele unor garanţii legitime pentru aducerea la îndeplinire a finalităţii urmărite prin transferul de proprietate - nu sunt suficiente pentru asigurarea punerii în aplicare a proiectului de dezvoltare. În plus, considerăm că valoarea economică foarte mare a terenurilor vizate de legea supusă reexaminării impune din partea Parlamentului o analiză cu atât mai riguroasă, astfel încât activitatea de administrare a proprietăţii private a statului să fie una diligentă, judicioasă, conformă interesului public general, să respecte normele legale în vigoare şi să nu fie ea însăşi generatoare de prejudicii", se spune în cererea de reexaminare.
Mai mult, Klaus Iohannis consideră că rămâne în sarcina legiuitorului obligaţia ca, în momentul în care stabileşte că transferul de proprietate supus discuţiei reprezintă o direcţie de dezvoltare socio-economică adecvată, să reglementeze prin lege şi un mecanism juridic de natură să ofere garanţii suficiente cu privire la rezultatele urmărite.
"În acest context, considerăm că stabilirea interdicţiei de vânzare, de ipotecare, ori de schimbare a destinaţiei (desfăşurarea exclusiv a activităţii specifice CCIR cu caracter de continuitate), corelativ cu precaritatea normei de la art. III alin. (5) din legea supusă reexaminării, nu poate avea valoarea unei garanţii suficiente", mai spune preşedintele Iohannis.
Domnia sa arată că instituirea unei ipoteci sau schimbarea destinaţiei stabilite, schimbare menită să ducă la transmiterea dreptului de proprietate privată din patrimoniul CCIR în patrimoniul altei entităţi, nu pot avea loc doar prin hotărârea CCIR ca "hotărâre de transmitere a proprietăţii", fiind nevoie şi de alte acte prevăzute de Codul Civil.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ferencz în data de 01.04.2021, 07:56)
Urmează Rompetrol, sper, și trebe procedat ca la Hidroelectrica, adică insolvență.
După treizeci de ani, a venit timpul pentru o deratizare generală în România.
2. fără titlu
(mesaj trimis de ferencz în data de 01.04.2021, 08:20)
Așa se obține reziliența unei țări , nenea patronul patronilor Jianu! Nu că inundăm țara cu bani, și aplaudăm la bitcoin, la piramida bursieră și eventual la un an de creștere PIB .