Schimbările climatice pot duce la scăderea economiei mondiale cu până la 20%

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 iunie 2007

Schimbările climatice pot duce la scăderea economiei mondiale cu până la 20%

Schimbările climaterice vor duce la scăderea economiei mondiale cu un procent cuprins între 5 şi 20%, a arătat ieri, la Bucureşti, Dimitri Zenghelis, consilier economic al guvernului britanic, coautorul Raportului Stern realizat pentru guvernul Marii Britanii în octombrie 2006, citat de Rompres.

Pierderile totale estimate pe baza modelelor economice formale sunt estimate la peste 7.000 miliarde de dolari, conform Raportului IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), cunoscut sub numele de Raportul Stern. Acesta atrage atenţia asupra impactului enorm al schimbărilor climatice asupra resurselor de hrană şi apă, precum şi consecinţe pentru migraţia oamenilor şi economiilor naţionale.

Raportul propune investiţii majore în retehnologizarea marilor poluanţi, sugerând reducerea cotelor de emisii a gazelor de efect de seră şi diminuarea defrişărilor. Aceste măsuri ar avea un cost total de un procent din produsul economic la nivel mondial dar ar salva, potrivit raportului, minim cinci la sută din economia viitoare.

Potrivit lui Zenghelis, temperatura globală medie ar putea creşte cu cinci grade Celsius pe termen lung, dacă nu se acţionează urgent pentru reducerea emisiilor poluante.

În acest context, raportul propune ca, în cadrul negocierilor internaţionale, UE să urmărească obiectivul de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) de către ţările dezvoltate până în 2020 (faţă de nivelurile din 1990). Potrivit documentului, această acţiune este necesară pentru a garanta faptul că planeta nu depăşeşte această limită de 2 grade Celsius.

Dimitri Zenghelis îşi va continua turneul regional pentru diseminarea informaţiilor Raportului Stern în Bulgaria şi Grecia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb