Schimburile de acţiuni între SIF-uri şi AAAS se împiedică în Codul Bursei

ALEXANDRA CRĂCIUN, ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2014

Schimburile de acţiuni între SIF-uri şi AAAS se împiedică în Codul Bursei

O prevedere a Codului Bursei, privind tranzacţiile "deal", este una dintre piedici în realizarea schimburilor de acţiuni între Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) şi Societăţile de Investiţii Financiare (SIF-uri).

Ideea are circulaţie de aproximativ un an de zile, însă nu a ajuns nici până acum la stadiul de implementare.

AAAS şi SIF-urile analizează, în continuare, schimbul de participaţii minoritare la diverse companii, o rundă de discuţii având loc chiar săptămâna trecută, ne-a declarat Popa Stan, preşedintele AAAS.

Domnia sa susţine că, deocamdată, sunt întocmite listele cu participaţiile deţinute la companiile care prezintă interes. Popa Stan a menţionat că, momentan, discuţiile vizează chestiuni referitoare la «cine, ce aduce la schimb».

Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova, ne-a spus că ideea este una foarte bună, pentru care SIF2 a insistat, de-a lungul timpului. Potrivit domniei sale, SIF-ul chiar a recomandat ca AAAS să îşi scoată participaţii pe Bursă.

Domnul Ceocea ne-a spus însă că are reţineri să discute oficial posibile schimburi cu AAAS, din cauza unei prevederi din Codul Bursei, care a fost propusă spre modificare.

Avocatul Cristian Duţescu, preşedintele Organizaţiei Profesioniştilor Pieţei de Capital, ne-a spus că a cerut, anul trecut, o schimbare în Codul Bursei, astfel încât, în cazul "deal"-urilor pe piaţa reglementată, să fie eliminată restricţia care interzice negocierea între vânzător şi cumpărător. Domnia sa ne-a explicat: "Prevederea este aberantă. Trebuie puse în concordanţă realitatea cu reglementarea. Nu te poţi aştepta ca, la o tranzacţie negociată, să vorbească doar brookerii între ei şi nu cumpărătorul cu vânzătorul".

Anul trecut, Adrian Volintiru, fost preşedinte al AAAS, a precizat că ideea schimbului de participaţii îi aparţine lui Costel Ceocea, scopul iniţiativei vizând optimizarea portofoliului instituţiilor implicate în acest proces.

Domnul Volintiru spunea că schimbul de acţiuni dintre cele două entităţi necesită modificarea legislaţiei, care în prezent nu prevede această posibilitate.

AAAS îşi propune, pentru acest an, continuarea vânzării pachetelor minoritare de acţiuni din portofoliul său şi iniţierea simplificării cadrului legislativ în materia de privatizare pentru pachetele minoritare de acţiuni, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

În prezent, portofoliul de societăţi comerciale administrate de AAAS se compune din 610 unităţi, la care cota de participare a statului însumează 1,153 miliarde de lei. Dintre acestea, 310 societăţi sunt funcţionale, iar 300 nu mai pot fi privatizate, aflându-se în insolvenţă, lichidare, reorganizare sau dizolvare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca va intereseaza vreun pachet de actiuni de la stat faceti transparent oferta de cumparare .

    Nu mai negociati spaga asa intre voi hotii de la sifuri cu hotii de la AAAS pe cheltuiala actionarilor.

    ASF va fi intermediarul ? 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb