"Schlumberger" are pierderi de un miliard de dolari

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 ianuarie 2016

"Schlumberger" are pierderi de un miliard de dolari

Compania a tăiat 10.000 de posturi în ultimul trimestru din 2015

"Schlumberger" Ltd., cel mai mare furnizor mondial de servicii petroliere, a anunţat pierderi de un miliard de dolari pentru ultimul trimestru din 2015, în condiţiile în care clienţii săi şi-au anulat proiectele din cauza declinului sever al cotaţiilor ţiţeiului. Gigantul american a consemnat, astfel, primul său rezultat negativ din ultimii 12 ani, care vine după un profit de 302 milioane de dolari înregistrat în trimestrul al patrulea din 2014.

Vânzările companiei au scăzut cu 39% în perioada de raportare, la 7,74 miliarde dolari.

În acest context, grupul "Schlumberger" a fost nevoit să elimine 10.000 de posturi în perioada menţionată, după cele 20.000 pe care le anunţase mai devreme, în 2015 . În prezent, "Schlumberger" are peste 100.000 de salariaţi.

Compania a lansat un avertisment cu privire la rezultatele sale financiare pe 2016, din cauza scăderii preţului ţiţeiului. Paal Kibsgaard, directorul companiei, a atras atenţia că nu există semnale că preţul petrolului se va redresa anul acesta.

"Schlumberger" a fost afectată, în ultimele trei luni din 2015, de costuri de două miliarde de dolari - plăţi compensatorii pentru angajaţi, cheltuieli cu anularea unor contracte, cu închiderea de facilităţi de producţie şi deprecieri de stocuri.

Pe întreg anul trecut, "Schlumberger" a obţinut un câştig net de 2,1 miliarde de dolari, cu 60% mai mic decât cel de 5,5 miliarde de dolari realizat în 2014. Vânzările companiei s-au redus cu 27% anul trecut, la 35,5 miliarde de dolari.

"Schlumberger" a anunţat, săptămâna trecută, un plan de răscumpărare a acţiunilor în sumă de 10 miliarde de dolari.

Negocieri pentru preluarea fostei sale divizii din Iran

"Schlumberger" poartă discuţii pentru răscumpărarea fostei sale divizii din Iran, "Well Services of Iran", conform Wall Street Journal, care îl citează pe şeful subsidiarei.

Siamak Javid, director general al "Well Services of Iran", nu a dezvăluit suma pe care o oferă "Schlumberger" şi nu a precizat cât de avansate sunt discuţiile. Acesta a menţionat că "este prea devreme" ca să spună dacă negocierile se vor materializa într-o achiziţie.

Un purtător de cuvânt al "Schlumberger" a declarat că societatea "nu discută pe marginea oportunităţilor de fuziuni şi achiziţii".

"Schlumberger" a ieşit din Iran în 2010, alături de alte companii occidentale de profil, vânzând "Well Services of Iran" către "Nima Energy" Ltd., holding cu sediul în Hong Kong.

Paal Kibsgaard: "Numărul platformelor care explorează pe pământ petrol şi gaze, în SUA, a ajuns la mai puţin de 700 la finele lui 2015, cifră cu 68% mai mică faţă de vârful atins în 2014".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb