Miliardarii lumii păstrează munţi de bani în numerar, ceea ce arată că bogătaşii se tem să investească pe piaţa financiară în urma crizei din 2008-2009, anunţă CNBC.
Potrivit unui studiu realizat de Wealth-X şi UBS AG, miliardarii păstrează fiecare, în medie, 600 de milioane de dolari în numerar, sumă care depăşeşte, spre exemplu, PIB-ul Republicii Dominicane. Totodată, suma este cu 60 de milioane de dolari mai mare faţă de nivelul de anul trecut şi echivalează cu 19% din averea netă în numerar a bogătaşilor.
"Nivelul mai ridicat al lichidităţilor semnalează că mulţi miliardari îşi ţin banii în afara pieţei financiare, în aşteptarea unui moment optim în care să investească", notează studiul.
Astfel, deţinerile în numerar ale miliardarilor sunt cu mult mai mari decât investiţiile lor pe piaţa imobiliară. Activele imobiliare ale miliardarilor se ridică, în medie, la 160 de milioane de dolari pentru fiecare, respectiv circa o cincime din fondurile în numerar ale acestora, conform analizei.
Simon Smiles, director de investiţii la "UBS Wealth Management", a declarat că familiile miliardare se concentrează în mare parte pe aceeaşi întrebare şi anume: ce să facă cu banii?
"Aparenta siguranţă a numerarului, la care se adaugă experienţa dureroasă a crizei financiare din 2008-2009 şi problemele ulterioare din zona euro, întăresc tendinţa de favorizare a unei strategii prudente de alocare a banilor", afirmă Smiles, avertizând însă că inflaţia riscă să erodeze valoarea deţinerilor în numerar.
Analiza mai scrie că miliardarii se mulţumesc de multe ori să suporte pierderi mici decât să rişte pierderi mai mari din plasamente.
Păstrarea unor fonduri mari în numerar nu sunt specifice doar miliardarilor, ci şi milionarilor şi multimilionarilor, care deţin astfel de sume mari, echivalente cu 20-30% din averea totală netă, menţionează Smiles.
Bogaţii sunt încă traumatizaţi de criza financiară din 2008 şi 2009, când multe familii cu bani au rămas fără lichidităţi. Mai mult, numeroase familii bogate au ratat creşterile mari înregistrate pe piaţa financiară în 2012 şi 2013, iar acum simt că au pierdut cea mai bună ocazie de a investi, mai arată studiul.
Analiza Wealth-X - UBS scrie că numărul miliardarilor a crescut în Europa, aici aflându-se o treime din miliardarii lumii, conform studiului. În 2014, clubul miliardarilor din întreaga lume s-a extins cu 155 de membri, totalul acestora ajungând la recordul de 2.325. Averea lor totală însumează 7.290 miliarde de dolari, adică aproape o zecime din PIB-ul mondial.
1. muntii de numerar
(mesaj trimis de Investor în data de 25.09.2014, 07:50)
Da,este simplu.
In starea actuala de neincredere si
multa teama asupra evolutiei economice din toata lumea,
aceste immense capitaluri
sunt fortate sa se mentina
in vaori ,tot riscante:bani,obligatiuni,titl uri etc.,adica PROMISIUNI in cele din urma.
Daca insa, GOLDUL nu ar mai fi
EMASCULAT ce credeti ca s-ar intampla ? In plus ,ar disparea
o buna parte a mijloacelor de
manipulare a pietei. Am putea avea o PIATA LIBERA REALA
2. E logic
(mesaj trimis de Theraflu în data de 25.09.2014, 08:35)
De ce ar investi acum ?
2008-2014 ...
2015 posibil sfarsit de ciclu economic iar sperietura din 2009 a lasat urme adanci .
Si a mai aparut o fantoma "falimentul bancilor cu banii deponentilor ".
3. fără titlu
(mesaj trimis de Mondial (milionar) Bercea în data de 25.09.2014, 10:31)
Va referiti si la "sacii cu bani catre Basescu?"