Secretarul Apărării, James Mattis, a declarat vineri după-amiază că nu există nicio îndoială că regimul sirian şi-a păstrat o parte din armele chimice după semnarea acordului din 2013, care-l obliga pe preşedintele Assad să predea comunităţii internaţionale toate armele chimice deţinute de Damasc, scrie BBC.
"Nu poate să fie nicio îndoială pentru comunitatea internaţională că Siria şi-a păstrat o parte din armele chimice, violând acordul şi promisiunile cu privire la predarea tuturor armelor", a declarat şeful Pentagonului, citat de News.ro.
Mattis a acuzat regimul sirian de încălcarea unui acord semnat în urmă cu patru ani, care obliga predarea armelor chimice către reprezentanţii comunităţii internaţionale. Însă, acesta a refuzat să dea mai multe detalii cu privire la numărul armelor chimice pe care le-ar deţine în continuare regimul lui Bashar al-Assad.
Oficialii israelieni au precizat că forţele guvernamentale siriene au păstrat între o tonă şi trei tone de substanţe interzise.
Generalul Mattis a avertizat regimul preşedintelui Bashar al-Assad să nu aleagă în mod "necugetat" să lanseze din nou arme chimice împotriva civililor din Siria.
Un număr de 87 de persoane şi-au pierdut viaţa la începutul lunii, după ce avioanele guvernamentale siriene au lansat gaz sarin asupra civililor din Khan Sheikhoun, o localitate situată adânc în teritoriile rebele din provincia Idlib.
Preşedintele Assad a acuzat că atacul chimic reprezintă o invenţie, dar armata americană a răspuns prin lansarea unui atac asupra bazei aeriene de la al-Shaayrat.
Reprezentanţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) au anunţat anterior că rezultatele "incontestabile" ale testelor confirmă utilizarea gazului sarin sau a unei substanţe similare în atacul cu arme chimice din localitatea Khan Sheikhoun.
Directorul OPCW, Ahmet Uzumcu, a susţinut că au fost analizate mostre prelevate de la zece victime ale atacului chimic din Khan Sheikhoun, o localitatea situată adânc în teritoriile rebele din provincia Idlib.
Forţele guvernamentale siriene au negat în repetate rânduri utilizarea unor arme chimice, în vreme ce aliaţii ruşi au argumentat că raidurile aeriene ale regimului Bashar al-Assad au lovit o fabrică pentru arme chimice a rebelilor din Idlib.