Indicele încrederii investitorilor privind activitatea economică din zona euro a înregistrat o creştere neaşteptată în ianuarie 2022, pe fondul creşterii indicelui condiţiilor curente, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH.
Valoarea indicelui agregat a crescut cu 1,4 puncte, până la 14,9 puncte, pe fondul unei creşteri cu 3 puncte a indicelui condiţiilor curente, până la 16,3 puncte (vezi graficul). Indicele aşteptărilor a scăzut cu 0,3 puncte, până la 13,5 puncte.
Cu excepţia Europei de Est şi a Americii Latine, încadrate de analiştii de la Sentix în categoriile "stagnare", respectiv "stabilizare", celelalte regiuni sunt încadrate în categoria "boom".
"Situaţia din zona euro arată că încetinirea de la mijlocul ciclului economic va fi înlocuită probabil de o nouă redresare economică", se arată în raportul Sentix, deşi se menţin o serie de elemente de frânare, cum sunt problemele de la nivelul lanţurilor de aprovizionare sau inflaţia ridicată.
În ciuda perspectivelor economice pozitive în 2022, autorii raportului avertizează că există şi un "călcâiul lui Ahile", reprezentat de temperarea sau chiar retragerea programelor de stimulare monetară ale băncilor centrale mai devreme decât se aşteaptă pieţele.
La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, s-a observat o creştere semnificativă a indicelui situaţiei curente, de 5,2 puncte, până la 19 puncte.
Indicele agregat al situaţiei economice a înregistrat prima creştere lunară, de 2,6 puncte, până la 17 puncte, după cinci scăderi consecutive, în timp ce indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni s-a menţinut la 15 puncte.
În ceea ce priveşte economia Statelor Unite, raportul de la Sentix arată că investitorii şi-au păstrat atitudinea pozitivă în ciuda celei de-a şasea scăderi consecutive a indicelui situaţiei curente, cu 0,3 puncte, până la 34 de puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2021.
Indicele agregat al situaţiei economice a scăzut 0,9 puncte, până la 23,3 puncte, pe fondul unei scăderi uşoare a indicelui aşteptărilor, cu 1,5 puncte, până la 13 puncte.
După scăderea din luna anterioară, indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a înregistrat o creştere de 3,2 puncte în ianuarie 2022, până la 21,7 puncte, cel mai ridicat nivel din august 2021. Indicele aşteptărilor a crescut cu 4 puncte, până la 23,5 puncte, cel mai ridicat nivel din iulie 2021, iar indicele situaţiei curente a crescut până la 20 de puncte, de la 17,5 puncte.
Creşterea indicelui aşteptărilor "trimite un semnal de speranţă" pentru întreaga economie globală, după cum se subliniază în raportul de la Sentix, în condiţiile în care "această regiune este prima în care apar semnalele unei încetiniri economice" la nivel mondial.
O evoluţie pozitivă s-a înregistrat şi în Japonia, unde unde indicele agregat a ajuns la 17,5 puncte, de la 14,6 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la 17,8 puncte, de la 14,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 2,5 puncte, până la 17,3 puncte, cel mai ridicat nivel din iulie 2021.
Menţinerea Europei de Est în categoria "stagnare" a avut loc pe fondul unei creşteri a indicelui agregat al încrederii economice cu 0,9 puncte, până la până la 3,3 puncte. Indicele situaţiei curente a înregistrat o creştere de 1,5 puncte, până la -1, după cinci scăderi consecutive, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 0,3 puncte, până la 7,8 puncte.
Indicele agregat al încrederii şi-a întrerupt tendinţa negativă şi pentru economia Elveţiei, pe fondul unei creşteri de 11 puncte, până la 28,8 puncte. Creşterea indicelui agregat a fost determinată de avansul semnificativ al indicelui aşteptărilor, care a revenit în teritoriul negativ, la 17,5 puncte, de la -1,5 puncte în luna anterioară. Indicele situaţie curente a crescut cu 1,8 puncte, până la 40,8 puncte.
După scăderea semnificativă din ultima lună a anului trecut, indicele încrederii în economia Austriei a crescut până la 21,9 puncte, de la 13,3 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la 14 puncte, de la 7,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut cu 10,5 puncte, până la 30 de puncte.
America Latină a fost menţinută în categoria "stabilizare", pe fondul creşterii indicelui agregat al încrederii cu 1,5 puncte, până la -5,1 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 0,2 puncte, până la 5 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la -14,8 puncte, de la -17,3 puncte.
Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a crescut până la 16,9 puncte în luna ianuarie 2022, de la 15,1 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut cu 2 puncte, până la 17,1 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 1,6 puncte, până la 16,7 puncte.
Indicele încrederii de la Sentix pentru ianuarie 2022 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.163 de investitori, dintre care 254 au fost investitori instituţionali.