Separarea conturilor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare are avizul ASF

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 august 2014

Separarea conturilor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare are avizul ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat, ieri, că a aprobat modificarea Codului Bursei de Valori Bucureşti şi a Depozitarului Central, astfel că a asigurat premisele legale necesare derulării procesului de separare a conturilor de tranzacţionare de cele de custodie şi decontare, condiţie pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă.

Despre acest proces se discută de câţiva ani şi se pare că, la nivelul executivilor din BVB şi Depozitarul Central, se fac presiuni pentru grăbirea sa, dar şi a scăderii ciclului de decontare de la 3 la 2 zile (de la T+3, la T+2), conform regulamentului european privind Depozitarii Centrali.

Se pare că Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB, şi Adriana Tănăsoiu, directorul general al DC, ar fi agreat ca trecerea la un ciclu de decontare mai mic să înceapă pe 6 octombrie, însă această decizie nu ar avea şi aprobările boardurilor celor două instituţii. Se pare că această dată a fost convenită la nivel european.

Unele voci consideră că piaţa nu ar fi pregătită pentru aceste măsuri atât de curând şi că implementarea lor ar putea însemna înmulţirea incidentelor de decontare în piaţă.

Potrivit ASF, printre avantajele separării sistemelor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare (decontare) se numără: simplificarea procesului de tranzacţionare pentru clienţii agenţilor custode; creşterea vitezei de execuţie a instrucţiunilor în sistemele BVB şi Depozitarului Central şi sporirea capacităţii de procesare a ambelor sisteme; condiţii pentru listarea mai multor instrumente cu regim de cotare intensivă.

Însă, pentru trecerea efectivă la separarea sistemelor, este necesar şi ca Bursa şi Depozitarul să fie pregătite din punct de vedere tehnic.

În această primăvară, directorul general al BVB a avut o dispută cu administratorii Depozitarului, în special preşedintele Cristian Agalopol, privind selecţia unui provider de soft la Depozitar, care era necesar pentru aderarea la platforma paneuropeană Target2Securities.

În piaţă, s-a vorbit despre faptul că Sobolewski ar fi intervenit în procesul de selecţie pentru un nou furnizor IT, cerând ca pe lista de propuneri să fie inclusă şi oferta Nasdaq OMX.

Ulterior, această decizie a ajuns în AGA BVB, conducerea Bursei propunând dezvoltarea unei soluţii "in-house" pentru conectarea la T2S, pe motiv că o cheltuială cu un nou provider nu ar fi justificată.

În luna iunie, Ludwik Sobolewski a declarat că selecţia unui nou sistem IT la Depozitarul Central va fi reluată, în viitor: "Acţionarii BVB, ca urmare a recomandării noastre - a Consiliului de Administraţie şi a mea, personal, au decis să fie folosită o soluţie IT «in-house» pentru conectarea Depozitarului la platforma paneuropeană Target2 Securities (n.r. platforma paneuropeană de decontare). Dar nu a fost vorba ca soluţia IT pentru clearing şi settlement să fie dezvoltată de BVB. Vom lucra la acest proiect în viitor. Tehnica Depozitarului Central va fi înlocuită de una modernă. Schimbările tehnice trebuie să fie coordonate cu pasul dezvoltării pieţei". Sobolewski a precizat că aceste schimbări vor avea loc în viitor, nu anul acesta.

În aceste condiţii, piaţa noastră va trebui să facă separarea sistemelor cu softurile actuale.

Alexandru Ioan, Swiss Capital: "Modificarea Codului Depozitarului este de interes în special pentru investitorii instituţionali"

Alexandru Ioan, broker Swiss Capital consideră că modificările aduse Codului Depozitarului Central - pentru separarea conturilor de tranzacţionare şi de decontare şi pentru rotunjirea valorii tranzacţiilor - sunt măsuri mult aşteptate, menite să simplifice activitatea de tranzacţionare. Domnia sa ne-a explicat: "În prezent, fiecare ordin în bursă are asociat un anumit agent de decontare. Agentul de bursă practic trebuie să specifice agentul de decontare la momentul la care introduce ordinul în sistem. Ulterior implementării acestor modificări, brokerul va putea transmite ordinul către bursă specificând la acel moment numai dacă tranzacţia este destinată unui client aflat în custodia proprie ori unui client al unei bănci custode, urmând ca destinaţia finală a tranzacţiei să fie consemnată chiar şi după închiderea şedinţei de tranzacţionare.

Modificarea este de natură să simplifice activitatea de tranzacţionare a unor investitori instituţionali, de exemplu cele ale unui administrator de fonduri ce are conturi deschise la mai mulţi agenti custode. În prezent, acesta este nevoit să estimeze valoarea tranzacţiei pentru fiecare fond, înainte de a începe să fie executate ordinele în piaţă. Mulţumită modificărilor, va fi posibil ca investitorul să reacţioneze rapid la evenimentele din piaţă urmând ca alocarea finală pe conturi să se efectueze ulterior.

Acest lucru îi creşte viteza de reacţie la mişcările din piaţă şi flexibilizează activitatea.

În plus, se introduce în regulamente posibilitatea rotunjirii valorii tranzacţiilor, ceea ce va conduce la eliminarea pieţei ODDLOT. Acest lucru simplifică tranzacţionarea". Alexandru Ioan este de părere că implementarea eficientă a decontării la T+2 nu ar trebui să fie realizată înainte de separarea tradingului de post trading. Cu toate acestea, domnia sa ne-a spus că România a decis să se alinieze la data convenită la nivel european, de 6 octombrie: "În prezent, Europa decontează tranzacţiile cu acţiuni la momentul T+3, cu excepţia Germaniei (T+2).

Urmează ca şi celelalte ţări europene să treacă la sistemul de decontare T+2. Pentru a simplifica procesul de migrare la noul ciclu de decontare, s-a convenit asupra datei de 6 octombrie 2014. Alte 26 de pieţe europene au stabilit data de migrare ca fiind 6 octombrie 2014. Este necesară avizarea de către BNR şi ASF a Codului DC în privinţa migrării la T+2. Separarea tradingului de post trading este planificată a fi implementată pe 6 octombrie".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Datorita T+3 a fost posibila cu participarea directa a BVB, ASF, Depozitar praduirea clientilor Harinvest!

    Si totul in favoarea creditorilor Harinvest! Au fost lichidate conturile clientilor fara sa li se spuna, fara sa stie de ce, si, la 10 luni de la eveniment ASF sa ascunda pe adevaratii faptasi! Si daca nu era de ajuns ca au fost furati investitorii au fost trimisi de acelasi ASF sa isi caute dreptatea in justitie! ATENTIE! INVESTITORI! Oricand puteti pati la fel pe piata de capital din Romania !  

    1. Ce are Harinvest cu termenul de decontare?

      Reciteste te rog: 

      "În prezent, Europa decontează tranzacţiile cu acţiuni la momentul T+3, cu excepţia Germaniei (T+2). 

      Urmează ca şi celelalte ţări europene să treacă la sistemul de decontare T+2. Pentru a simplifica procesul de migrare la noul ciclu de decontare, s-a convenit asupra datei de 6 octombrie 2014. Alte 26 de pieţe europene au stabilit data de migrare ca fiind 6 octombrie 2014."

      E clar ca si la altii e tot T+3. Dar ei nu au avut un caz Harinvest. Pentru ca CNVM al lor lucreaza mai eficient. E o diferenta! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb