Sfârşitul excepţionalismului românesc

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 2 iulie 2018

CRISTIAN PÎRVULESCU

Apropierea din ce în ce mai mare a României de ţările grupului de la Visegrad ar putea marca sfârşitul excepţionalismului românesc? Ro­mânia nu va mai fi altfel? Când, în 2014-2015, guvernele ţărilor central-europene se angajau pe calea iliberalis­mului revigorând grupul de la Visegrad sub coordonarea Budapestei, România era privită ca o insulă liberală într-o mare iliberală.

Astăzi, aproape nimeni nu mai vede România astfel. În doi ani, România a reuşit performanţa să schimbe compasul şi să fie pusă alături de Ungaria şi Polonia în grupul ţărilor iliberale ale Europei, dând dreptate declaraţiei făcute la tabăra de la Băile Tuşnad din 2016 de Viktor Orban, când prevestea că "oaia neagră va deveni turmă". Când ministrul de externe francez, Yves Le Drian, care a făcut o vizită în România la sfârşitul lunii aprilie, explica, miercuri 25 iunie, în faţa comisei de politică externă a Senatului francez, că în "Europa de Est se manifestă o dilatare a proiectelor iliberale care pun în discuţie valorile şi principiile fundamentale ce permit buna funcţionare a proiectului european. Pot aminti aici evoluţiile îngrijorătoare din România, ţară pe care am vizitat-o recent. De când a venit la putere coaliţia PSD-ALDE, a căutat în permanenţă modalităţi pentru a împiedica procedurile judiciare care vizau direct clasa politică".

Şi mai clar, Le Drian aducea în faţa senatorilor francezi elemente concrete: "săptămâna trecută, preşedintele parlamentului şi al PSD, domnul Drag­nea, a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru instigare şi abuz în funcţie în cazul angajărilor fictive. O altă evoluţie îngrijorătoare: procesul de destituire a Laurei Codruţa Kovesi, procurarea şefă a DNA. Preşedintele României, Klaus Iohannis a fost constrâns de Curtea Constituţională să ia o decizie urgentă pentru a o destitui din funcţie, câtă vreme preşedintele s-a opus total acestei cereri iniţiate de domnul Dragnea". Aceasta este imaginea pe care Româ­nia o inspiră politicienilor occidentali, aşa că nu este de mirare că în acelaşi timp a fost publicată şi declaraţia comună a reprezentaţilor la Bucureşti a douăsprezece state occidentale (ală­turi de SUA, care a dat publicităţii declaraţia, au mai semnat Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxembourg, Olanda, Norvegia şi Suedia) care cer ca să se "evite schimbările ce ar putea slăbi statul de drept".

Acesta este contextul geopolitic în care apar şi aşa zisele critici ale Budapestei privind înţelegerile făcute prin telefon de la Washington pentru agenţia de presă MTI de ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto, care considera că progresele "în domeniul aprovizionării energetice din Centrul Europei" necesită "resurse americane sau unionale". De aceea ar trebui crescută presiunea asupra acelor ţări "din regiune, care, cu încălcarea acordurilor bilaterale şi europene, nu asigură folosirea bidirecţională a conductelor şi interconectoarelor de gaze naturale. Astfel de ţări sunt România şi Croaţia".

Presiunile asupra României şi Croa­ţiei, făcute din Washingtonul lui Donald Trump, nu vizează doar aspectele energetice, ci şi pe cele politice, respectiv întregirea grupului de la Visegrad. De altfel, este interesant de remarcat că dintre ţările occidentale semnatare ale declaraţiei de la Bucureşti lipeşte Austria, ţară care a preluat de ieri preşedinţia rotativă a Consiliului UE şi al cărei guvern pare atras de asemenea de viziunea "europeană" lui Viktor Orban. Or, Austria este statul european în care există cea mai mare pondere a capitalului rusesc. Nu degeaba pe 28 iunie Russia Today evidenţia "realul europenism" al lui Viktor Orban şi elogiile pe care cancelarul austriac Sebastian Kurz şi naţionalistul olandez Gert Wilders i le aduceau. Şi asta pentru că a teoretizat "eşecul democraţiilor liberale şi necesitatea unei Europe a naţiunilor". Or, spre această "Europă a naţiunilor" par să se îndrepte şi demersurile de politică europeană şi internaţională făcute de reprezentaţii actualei majorităţi parlamentare din România. Doar că pare să se sugereze dinspre Budapesta că lucrurile nu evoluează suficient de repede.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Tarile foste comuniste au probleme reale in a se alinia cerintelor impuse de UE pentru ca se afla intr-o alta etapa de dezvoltare fata de celelalte state. O legislatie mai permisiva asigura o acumulare de capital mai rapida, iar capitalismul nu s-a consolidat nici in trecut doar prin metode ortodoxe. Intr-o competitie corecta si cinstita decalajele dintre cei bogati si cei saraci mai degraba se adancesc decat sa se reduca. Asa ca trebuie sa ne hotaram daca vrem sa ramanem saraci si cinstiti sau vrem sa devenim bogati si ... capitalisti.

    Nimic nou, același aer stătut se degajă din editorialele analistului progresist.

    Aceleași obsesii, liberalism vs. iliberalism și altele de tip neomarxist care te fac să te întrebi dacă nu cumva pentru domnul Pîrvulescu timpul a rămas în loc. Ori poate curge mult mai încet:) 

    Trist, dacă nu ar fi amuzant. 

    Eh, poate o să mă "delectez" cu lecturarea editorialelor domniei sale și peste un an. Ce e mult strică:)) 

    1. ...curge mult mai încet! se muleaza dupa viteza de citit a presedintelui. 

    Frumoasa analiza ! Ca intotdeuna .

    Mentionarea obsesiva a termenului de iliberalism devine o marota, un mod de a spune jumatati de adevar, caracteristic societatilor post-liberale. Este o manipulare care, pe zi ce trece, devine tot mai grosolana si incet-incet se demonetizeaza.

    necesita resurse americane...

    Si mai clar Bursa: ...preşedintele parlamentului şi al PSD, domnul Drag­nea, a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare .... 

    Dragnea nu este presedintele parlamentului, Clar?! 

    1. Amice, nu te mai automanipula cu atit entuziasm, te referi la un text relatat in BURSA, ca citat.

      Nici macar atit lucru nu esti in stare sa pricepi?

      Dezgustator! 

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb