SIBEX Apetitul speculativ continuă să fie redus

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 mai 2014

După ce luni volumul total înregistrat pe piaţa Sibex a fost unul modest, de 845 de contracte, jucătorii au continuat să fie reticenţi faţă de produsele futures în cea de a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii. După aproape jumătate de şedinţă numărul contractelor se situa la numai 376 cu o valoare de 5,22 milioane lei. Situaţia se datora diminuării nivelului speculaţiilor cu derivatul pe indicele Dow Jones, care de regulă susţine de unul singur piaţa. La ora menţionată simbolul DEDJIA_RON iunie totaliza doar 60 de contracte, încheiate pe fondul unei evoluţii mixte pe un culoar de 62 de puncte. Cotaţia futures de la Sibiu a Dow Jones era estimată la 16.423 de puncte, în scădere cu 37 de puncte. Lipsa de implicare speculativă de pe < vedeta > pieţei sibiene se datora faptului că participanţii aşteptau semnale de la NYSE fie pentru a intensifica nivelul plasamentelor în partea a doua a zilei, fie pentru a menţine atitudinea de prudenţă, în contextul în care futures-ul de peste ocean a indicat variaţii mici după ce AIG a raportat un profit redus. Totodată, investitorii aşteptau un raport cu privire la balanţa comercială din cea mai mare economie a lumii.

În condiţiile precizate, cea mai bună lichiditate se înregistra pe segmentul valutar, unde euro creştea faţă de dolar pe scadenţele iunie şi septembrie. Numărul contractelor era de 222 pe termenul apropiat (n.r. - iunie), iar cotaţia monedei avansa puternic cu 0,41% la 1,39400 USD. Pe termen mediu (n.r. - septembrie) euro creştea la fel de generos, cu 0,43% la 1,39200 dolari. Raportul dintre cele mai importante monede din lume era tranzacţionat şi pe decembrie 2014, cotaţia estimată fiind de 1,39 USD pentru o monedă unică, valoare în urcare cu 0,29%. Volumul era însă mic, de numai 5 contracte. Aprecierea euro era una în ton cu pieţele externe, moneda comună avansând faţă de dolar ca efect al datelor economice pozitive din unele ţări ale UE.

Pentru restul produselor lichiditatea consemnată după şase ore de la deschidere era derizorie, niciun produs nereuşit să treacă, conform datelor de la ora 16.00, de 10 contracte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.00

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb