SIBEX Media zilnică a scăzut la 400 de contracte/şedinţă, în cea mai slabă săptămână din acest an

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 noiembrie 2014

La Sibex, săptămâna 10-14 noiembrie a fost cea mai slabă de până acum din anul în curs, cu un total de numai 2028 de contracte. Lipsa de interes din partea speculatorilor a făcut ca media zilnică să fie de numai 406 contracte/şedinţă. Comparativ cu prima săptămână a lunii, volumul s-a înjumătăţit, operatorul de piaţă trecând printr-o perioadă evidentă de criză în relaţia cu participanţii.

Şedinţa de vineri s-a desfăşurat într-o atmosferă vecină cu pasivitatea, volumul nereuşind să treacă de 400 de contracte, cu o valoare ce s-a apropiat cu greu de 6 milioane de lei.

Cotaţia derivatului care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones a evoluat vineri pe un culoar destul de îngust, de 52 de puncte între minimul şi maximul zilei, şi a închis în staţionare la 17.597 de puncte, nivel care menţine câştigurile poziţiilor pe cumpărare. Volumul atras de DEDJIA_RON decembrie a fost de 256 de contracte, suficient pentru ca simbolul în discuţie să-şi păstreze statutul de produs principal de la Sibex. Lipsa de volatilitate de pe piaţa sibiană a fost o reflectare a evoluţiei de pe Wall-Street, unde indicii reprezentativi s-au menţinut în apropierea nivelurilor record.

Şi perechea euro/dolar a mai fost vineri speculată, fără a se remarca însă ceva spectaculos în evoluţia sa. La închidere s-au consemnat 84 de contracte. Moneda comună s-a apreciat cu 0,42% şi a închis la 1,2535 dolari pe scadenţa decembrie, reuşind să mai recupereze uşor din pierderile din ultimele luni.

Din sectorul derivatelor pe mărfuri, speculaţiile pe preţul petrolului au dus la încheierea a 30 de contracte DEOIL_LSC pe scadenţa decembrie. Preţul futures de la Sibiu al aurului negru a crescut cu 1,78%, la 75,89 USD/baril, într-o încercare de revenire după scăderile agresive care i-au caracterizat evoluţia recentă. Şi pe plan extern petrolul de timp Brent a avansat, pe fondul speculaţiilor că scăderea cotaţiei sub 80 USD/baril a dus la creşterea probabilităţii ca OPEC să reducă producţia. Şi petrolul de tip WTI a înregistrat cea mai mare creştere din ultimele două luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb