SIBEX Moneda unică priveşte de sus dolarul

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 februarie 2012

Cotaţiile derivatelor tranzacţionate la Sibiu au crescut în prima jumătate a şedinţei de joi. Lichiditatea era una destul de bună, totalul tranzacţionat până la ora 17.00 fiind de circa 9500 contracte. Valoarea tranzacţiilor se ridica la 75 milioane lei. Participanţii tranzacţionau pe un număr ridicat de produse, însă doar câteva dintre ele se remarcau printr-un volum mai mare.

Derivatul pe indicele american Dow Jones se afla pe primul loc, cu 2200 de contracte pe scadenţa martie. Preţul a variat în teritoriu pozitiv, câştigând la ora menţionată 12 puncte, până la 12.980 puncte. Şi în SUA cotaţiile futures au crescut, stimulate de posibilitatea îmbunătăţirii încrederii consumatorilor din cadrul celei mai mari economii din lume, investitorii aşteptând un raport în acest sens. Publicare sa a confirmat aşteptările, indicele care indică încrederea consumatorilor crescând la 70,8. Cu toate acestea la NYSE cotaţiile erau oarecum nehotărâte şi Dow Jones se "lupta" pentru a sta pe verde, după ce un alt raport a indicat scăderea comenzilor pentru bunurile de folosinţă îndelungată.

Tranzacţii în creştere s-au înregis-trat pe piaţa derivatelor valutare, îndeosebi pe perechea euro/dolar. Lichiditatea a fost impulsionată de evoluţia monedei unice pe pieţele valutare. Acesta s-a întărit ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, după ce Banca Centrală Europeană s-a pregătit să aloce împrumuturi ieftine şi nelimitate, pe o perioadă de trei ani, cu scopul de a îmbunătăţi lichiditatea băncilor din euro-regiune. La Sibex, numărul contractelor EUR/USD_RON pe scadenţa martie era de aproape 1400, iar cotaţia monedei unice urca la 1,34310 USD, în creştere cu 0,23%. Pentru iunie, numărul contractelor era de 660 iar cotaţia avansa cu 0,14%, la 1,34280 dolari.

După scadenţa februarie, care s-a încheiat luni, speculatorii preţului aurului s-au orientat rapid către termenul aprilie. Numărul contractelor era de peste 1600, iar cotaţia câştiga 10,1 dolari, valorând 1779 USD. În Europa, preţul metalului galben a urcat către 1775 USD/uncie, beneficiind de avansul euro şi de efectele neaşteptatei "injecţii" cu capital ieftin a zonei euro de către BCE.

Au mai fost încheiate şi 516 contracte DESIF5 martie, cotaţia acţiunii SIF Oltenia pierzând 0,35% şi închizând la 1,4011 lei.

Pe segmentul spot au fost tranzacţionate 138.650 de acţiuni SBX, cotaţia depreciindu-se cu 1,56%, până la 1,26 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb