SIBEX Ritmul speculaţiilor, lipsit de nerv

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 aprilie 2014

După creşterea generoasă de miercuri a Dow Jones, care nu a atras însă şi un volum pe măsură, cotaţia futures de la Sibiu a indicelui de pe Wall-Street a dat semne de slăbiciune în prima jumătate a şedinţei de joi. Pe acest fond, simbolul DEDJIA_RON totaliza 440 de contracte pe scadenţa iunie, deţinând o pondere de aproape 81% din volumul pe întreaga piaţă, cifrat la 544 de contracte cu o valoare de 8,45 milioane de lei. Deşi datele erau peste cele din ziua precedentă la aceeaşi oră, ritmul speculaţiilor era unul fără nerv, părând că tranzacţiile pe pachete mici se fac mai mult din inerţie şi nu ca efect al implicării participanţilor.

După ce a evoluat atât în zona "verde", cât şi în cea "roşie", derivatul pe Dow Jones avea o direcţie destul de nehotărâtă la ora 16.45 şi se aprecia cu doar 10 puncte, la o valoare de 16.375 de puncte. Variaţiile nesemnificative ca amplitudine, se înregistrau în contextul în care şi pe piaţa futures americană fluctuaţiile au fost mici, investitorii aşteptând raportul privind evoluţia şomajului din cea mai mare economie a lumii. Acesta a indicat scăderea numărului de cereri de ajutor de şomaj la cel mai mic nivel din 2007 încoace. "Partea secundă a zilei este deschisă oricărei evoluţii, mai ales că ştirea privind scăderea şomajului este una pozitivă şi poate produce efecte importante asupra indicilor", a încercat un broker să creioneze o posibilă evoluţie.

Pentru derivatele valutare volumele erau modeste după aproape şapte ore de la deschidere, câteva zeci de contracte observându-se pentru scadenţele iunie şi septembrie ale simbolului EUR/USD_RON. Termenul scurt (n.r. - iunie) totaliza 34 de contracte, iar cotaţia monedei comune se aprecia timid cu 0,09%, la 1,38660 dolari. Termenul din toamnă (n.r. - septembrie) strângea 25 de contracte, euro fiind estimat la 1,38400 dolari după o creştere de numai 0,07%.

Speculaţii răzleţe se înregistrau şi pe derivatele care urmăresc evoluţia aurului, statistica indicând 25 de contracte SIBGOLD_RON şi 8 contracte SIBGOLD pe scadenţa aprilie. Uncia era estimată la 1319,7, respectiv la 1317,4 dolari pentru cele două simboluri amintite, valori în urcare cu 9,3 şi 6,4 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb