SIBEX Speculatorii, prudenţi la început de septembrie

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 septembrie 2013

Deşi evoluţia de la finalul lunii august sugera o revenire a interesului speculativ la cote bune la Sibex, realitatea din primele şapte ore ale celei de-a doua şedinţe din septembrie a fost cu totul alta. Lichiditatea era una destul de redusă, cu aproximativ 400 de contracte. Apoi, imediat după ora 17.00, s-a detectat o intensificare bruscă a interesul pentru DEDJIA_RON, fapt care a dus la creşterea volumului şi la dublarea acestuia în mai puţin de jumătate de oră. Prin urmare, la ora 17.15 volumul total era de puţin peste 1000 de contracte cu o valoare de 14,3 milioane de lei, cifre ceva mai aproape de realitatea de la finalul lunii precedente, când piaţa promitea evoluţii bune. "Există o stare de prudenţă accentuată de incertitudinea din Orientul Mijlociu care ridică nivelul de prudenţă al speculatorilor", crede un broker.

Pe segmentul indici continuau să se manifeste cei mai mulţi dintre jucători. Cele mai multe dintre tranzacţii au fost mici ca mărime, majoritatea participanţilor limitându-se la unul două, până în maxim cinci contracte pe tranzacţie. După ora 17.00 s-au detectat însă câteva pachete mai mari care s-au reflectat imediat în lichiditatea de ansamblu. Astfel, la ora 17.15 se înregistrau 747 de contracte DEDJIA_RON pe scadenţa septembrie. Cotaţia futures a indicelui pierdea 4 puncte şi valora 14.895 de puncte.

Pe segmentul derivatelor valutare se observau 129 de contracte euro/dolar pentru scadenţa septembrie şi 18 pe cea din decembrie. În urma pariurilor pe evoluţia cursului, se observa scăderea euro cu 0,35% pe septembrie şi 0,38% pe decembrie, la valori de 1,31530 şi 1,31700 USD. Pe plan extern, dolarul a crescut la maximul ultimelor şapte săptămâni după ce testele cu rachete ale Israelului au amplificat temerile că, în Orientul Mijlociu, are loc o escaladare a conflictului. Astfel, pe fondul perspectivelor unei intervenţiei militare a SUA în Siria, a crescut cererea pentru active considerate "de refugiu". A fost a cincea zi consecutivă de creştere a dolarului faţă de euro, în condiţiile speculaţiilor că FED va da startul reducerii achiziţiilor lunare de obligaţiuni, prin aşa numitul plan de relaxare cantitativă, începând din septembrie.

Pe segmentul derivate pe mărfuri se observau 42 contracte pe simbolul DEOIL_LSC cu scadenţa octombrie. Barilul era estimat la 108,29 dolari, în creştere cu 1,42%. Pentru aur se înregistrau 25 de contracte SIBGOLD octombrie, preţul unciei avansând cu 8,3 dolari la 1400,4 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb